Home > νέα > Στο στάδιο της μελέτης προχωράει το νέο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ι. Μητροπόλεως Δράμας

Στο στάδιο της μελέτης προχωράει το νέο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ι. Μητροπόλεως Δράμας

Με προϋπολογισμό 992.000 ευρώ

Στο στάδιο της μελέτης προχωράει

το νέο Εκκλησιαστικό Μουσείο

της Ι. Μητροπόλεως Δράμας

Εγκρίθηκε από την Περιφερειακή Επιτροπή Αν. Μακεδονίας – Θράκης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΚΑΛΑ ΝΕΑ έχουμε για την πορεία του έργου της κατασκευής του νέου Εκκλησιαστικού Μουσείου Δράμας, καθώς πλέον η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας –  Θράκης, ενέκρινε την εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Δράμας, προκειμένου το έργο να προχωρήσει στις τελικές μελέτες.

Αν και ακόμα έχει αρκετό δρόμο μπροστά του ένα τόσο μεγάλο έργο, παρ’ όλα αυτά πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, καθώς το έργο προχωράει πλέον στην πραγματοποίηση των τελικών μελετών.

Η Περιφερειακή Επιτροπή ενέκρινε πλέον τους όρους του σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης και της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας.

Το νέο κτίριο θα κατασκευαστεί στην περιοχή του οικισμού «Μεταμόρφωση του Σωτήρα Κοινότητας Ξηροποτάμου Ν. Δράμας», σε οικόπεδο με συνολικό εμβαδόν 3.063,90 τ.μ.  όπου σήμερα υπάρχει αυθαίρετο κτίριο με σοβαρά εμφανή προβλήματα στατικής επάρκειας που θα κατεδαφιστεί, για να στεγάσει το Κειμηλιοφυλάκειο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας. Το οικόπεδο βρίσκεται πίσω από τη σημερινή Λαυρεντιανή Μονή.

Για την έκδοση της Οικοδομικής Άδειας κατεδάφισης του υφιστάμενου αυθαίρετου κτιρίου και ανέγερσης του κτιρίου του Εκκλησιαστικού Μουσείου στο προαναφερόμενο οικόπεδο, θα προηγηθεί η εκπόνηση μελέτης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) που θα έχει εντοπισμένο χαρακτήρα και θα αφορά το συγκεκριμένο οικόπεδο ως υποδοχέα του έργου του Εκκλησιαστικού Μουσείου για τον καθορισμό ειδικής ρύθμισης των χρήσεων γης του οικοπέδου «Κοινωφελείς λειτουργίες – Πολιτιστικές εγκαταστάσεις – Εκκλησιαστικό Μουσείο».

Οι χώροι του νέου Εκκλησιαστικού Μουσείου θα περιλαμβάνουν υπόγειο 70 τ.μ., αποθηκευτικούς χώρους 200 τ.μ., εργαστήριο συντήρησης 100 τ.μ., αρχείο Μουσείου 50 τ.μ., χώρους ερευνητών 100 τ.μ., πωλητήριο 50 τ.μ., είσοδος και χώρους εξυπηρέτησης επισκεπτών στο ισόγειο 70 τ.μ., εκθεσιακούς χώρους και μόνιμες εκθέσεις 380 τ.μ., διοικητική και επιστημονική υποστήριξη του Μουσείου 60 τ.μ., χώρους εξυπηρέτησης προσωπικού 60 τ.μ., εκθεσιακοί χώροι και μόνιμες εκθέσεις σε όροφο 350 τ.μ., εκθεσιακοί χώροι και περιοδικές εκθέσεις σε άλλο όροφο 150 τ.μ. και καφέ αναψυκτήριο.

Η προεκτιμώμενη αμοιβή όλων των απαραίτητων μελετών για την κατασκευή του κτιρίου

υπολογίσθηκε σε 992.000 ευρώ με απρόβλεπτα 15% και ΦΠΑ 24%.

Τεκμηρίωση σκοπιμότητας

Σύμφωνα με την τεκμηρίωση σκοπιμότητας εκπόνησης της μελέτης, επισημαίνεται ότι το κειμηλιοφυλάκειο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας φιλοξενεί 362 φορητές εικόνες, 183 μεταλλικά αντικείμενα και λειτουργικά σκεύη, 3 ξυλόγλυπτα, 10 γλυπτά, 27 άμφια και λειτουργικά υφάσματα και 7 παλαίτυπα, συνιστά τη σημαντικότερη, μέχρι σήμερα, πηγή για την καλλιτεχνική ιστορία στην περιοχή της Δράμας στη μεταβυζαντινή περίοδο, καθώς και για την ιστορία των προσφύγων της περιοχής της, η τέχνη των οποίων είναι ελάχιστα μελετημένη και αποτιμημένη μέχρι σήμερα.

Τα κειμήλια αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές μαρτυρίες για την παιδεία και την τέχνη των περιοχών προέλευσής τους και συνεισφέρουν στη γνώση μας για τις συνθήκες εργασίας και τα έργα όχι μόνο των καλλιτεχνών, ιδίως του 18ου και 19ου αιώνα, αλλά και των παραγγελιοδοτών αυτών, αποκαλύπτοντας άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία.

Η συντήρηση και η αξιοποίησή τους στο πλαίσιο της ανάδειξης του πολιτισμού και της ιστορίας της περιοχής αποτελεί έργο ουσίας και θα προσδώσει πνοή στην περιοχή, καθιστώντας την σημαντικό προορισμό θρησκευτικού και πολιτισμικού, εν γένει, τουρισμού. Μάλιστα, εφόσον δοθεί σχετική θεματολογική κατεύθυνση, μπορούν να τεκμηριώσουν σημαντικές όψεις από τη ζωή και την άσκηση της λατρείας στις περιοχές της ανατολικής Θράκης και του Πόντου.

Όπως υποστηρίζουν οι κοινωνικοί επιστήμονες οι πολιτιστικές δραστηριότητες έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε σημαντικό παράγοντα τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Η πολιτιστική ανάπτυξη συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη μιας κοινωνίας καλλιεργώντας τον πολιτιστικό διάλογο, την ανταλλαγή προβληματισμών και καλλιτεχνικών αναζητήσεων. Ενισχύει ακόμα την επικοινωνία, την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την κοινωνική ένταξη.

Η καλλιτεχνική παραγωγή δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, ανεβάζει το κύρος της περιφέρειας και προσελκύει τουρισμό. Η επιβεβαίωση τέλος της αξίας της παράδοσης και η δημιουργία τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας, είναι κινητήριος δύναμη της Τοπικής Οικονομίας, συνδέεται άμεσα με την άνοδο της ποιότητας ζωής και συμβάλει στην κοινωνική συνοχή.

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Δράμας

Όπως είναι γνωστό, η Ιερά Μητρόπολη Δράμας διαθέτει ένα πενταόροφο Εκκλησιαστικό Μουσείο δίπλα ακριβώς από το Μητροπολιτικό μέγαρο, το οποίο όμως δεν είναι επισκέψιμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Ιερά Μητρόπολη Δράμας μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, το Μουσείο Εκκλησιαστική Τέχνης άρχισε να λειτουργεί το 1999 και αναφέρονται τα παρακάτω:

«Στεγάζεται στο κτήριο του πρώην οικοτροφείου της Μητρόπολης Δράμας. Ο μακαριστός μητροπολίτης Διονύσιος είχε συγκεντρώσει πολλά κειμήλια για συντήρηση και διαφύλαξη στους χώρους της μητρόπολης. Σταδιακά τα κειμήλια συντηρήθηκαν από τον κο Γκερέκο και βρήκαν τη θέση τους στο νέο μουσείο.

Στον πρώτο όροφο στεγάζονται εικόνες λαϊκής τέχνης του ΙΘ’ αι., ξυλόγλυπτα βημόθυρα ναών και τμήματα τέμπλων εκκλησιών. Στο δεύτερο όροφο ξεχωρίζουν ένα ζεύγος βημόθυρων με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου του ΙΕ’ αι., δυο εικόνες του ΙΓ΄αι., η Παναγία Οδηγήτρια και ο Κύριος Ευλογών, που προέρχονται κατά πάσα πιθανότητα από το ναό των Ταξιαρχών στη Δράμα. Επίσης εκτίθενται πολλά αρχιερατικά άμφια μητροπολιτών Δράμας, Γρεβενών, Νευροκοπίου και Ζιχνών. Τα πιο σημαντικά όμως είναι τα αρχιερατικά άμφια του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου.

Στον τρίτο όροφο τα περισσότερα εκθέματα είναι επίσης εικόνες λαϊκής τεχνοτροπίας. Από τα υπόλοιπα εκθέματα ξεχωρίζουν ένα αρτοφόριο ξυλόγλυπτο του ΙΗ’ αι. και άλλα αρτοφόρια του ΙΘ’ και του Κ’ αι., καθώς και χρυσοκέντητο κάλυμμα Αγίας Τράπεζας του ΙΘ’ αι. και ζεύγη καλυμμάτων ιερών σκευών του ΙΘ’ αι.

Στον τέταρτο όροφο το σύνολο των εκθεμάτων είναι φορητές εικόνες, πολλά ιερατικά και διακονικά άμφια. Στον πέμπτο όροφο υπάρχουν πολλά εκκλησιαστικά σκεύη (άγια ποτήρια, λόγχες, εξαπτέρυγα, σταυροί λιτανείας και αντιμήνσια)».