Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού μιλάει στον «Π.Τ.»
Η Δράμα μπορεί να γίνει κέντρο
εναλλακτικού τουρισμού με τη δημιουργία
μιας ανάλογης σχολής εκπαίδευσης
Συνάντηση με την υφ. Τουρισμού του αντιδημάρχου Δράμας και του προέδρου Ξενοδόχων Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΟΠΩΣ ΗΔΗ δημοσιεύσαμε και στο χθεσινό τεύχος του «Π.Τ.», με την υφυπουργό Τουρισμού κα. Έλενα Ράπτη, συναντήθηκαν ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Δράμας κ. Γιάννης Γεωργιάδης, και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας.
Η συνάντηση αυτή έγινε με αφορμή τη διοργάνωση του 3ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ, που θα γίνει στη Δράμα, από 20 έως 22 Σεπτεμβρίου 2024.
Ο βασικός άξονας της συζήτησης αφορούσε στις ενέργειες και δράσεις που απαιτούνται ώστε να καταστεί η Δράμα τουριστικός προορισμός. Παράλληλα, εξετάστηκαν θέματα που αφορούν την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού στη Δράμα, όπως ο αιωροπτερισμός και ο οινοτουρισμός. Επίσης, συζητήθηκε η δημιουργία Κέντρου Εκπαίδευσης Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού στη Δράμα, καθώς και το νέο νομοσχέδιο του χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό.
Όσον αφορά το Γαστρονομικό Φεστιβάλ, που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται από την Ένωση Ξενοδόχων Δράμας, τον Δήμο Δράμας και το Σωματείο Επισιτιστών Νομού Δράμας, η Υφυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δεσμεύθηκε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση να συμμετάσχει στην εκδήλωση.
Γεωργιάδης: Η Δράμα κέντρο εναλλακτικού τουρισμού
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Δράμας κ. Γεωργιάδης, σημειώνει αρχικά ότι τόσο ο Δήμος Δράμας αλλά και ο Νομός, «έχει πολλές δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης. Το πρώτο μας θέμα είχε να κάνει με το υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο που έχει να κάνει με τον χωροταξικό σχεδιασμό για τον τουρισμό».
Όπως είπαμε, «θέσαμε στην κα. Ράπτη, κάποια θέματα, όπως για παράδειγμα ότι ο Δήμος Δράμας που βρίσκεται στην τέταρτη κατηγορία, θα μπορούσε να έχει περισσότερα προνόμια από χρηματοδοτικά εργαλεία, από κάποιους άλλους Δήμους που είναι σε υψηλότερες κατηγορίες, ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε πιο εύκολα επενδυτές για να αναδείξουμε την περιοχή μας».
Ένα άλλο θέμα, αφορά στην πρόταση του Δήμου Δράμας, «η οποία έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός Κέντρου Εκπαίδευσης Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού στη Δράμα, απ’ όπου θα μπορεί να δίνεται μια πιστοποίηση σε όλους τους εκπαιδευόμενους και ξεναγούς που θα ασχοληθούν με τις ειδικές μορφές τουρισμού, όπως εκπαιδευτές αναρρίχησης, ποδηλασίας, πεζοπορίας και άλλα διάφορα».
Ερωτώμενος πώς θα λειτουργήσει αυτή η σχολή, εξηγεί ότι «η σχολή θα δημιουργηθεί στη Δράμα, ώστε να δοθεί μέσα απ’ αυτήν μια ταυτότητα στην πόλη, για κάποιους που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το αντικείμενο και να αποκτήσουν γνώση και εξειδίκευση».
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «δεν αφορά απλά και μόνο το θέμα να φέρουμε κόσμο στην πόλη μας, αλλά να δημιουργηθεί μια εικόνα ότι η Δράμα αποτελεί ένα κέντρο για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ότι έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να το αναπτύξουμε σε πολύ υψηλό βαθμό».
Ανάπτυξη του αιωροπτερισμού
Ένα από τα θέματα που τέθηκαν επίσης στη συνάντηση με την κα. Ράπτη, ήταν και η ανάπτυξη του αιωροπτερισμού στη Δράμα. «Υπάρχουν ορισμένες αντικειμενικές δυσκολίες όσον αφορά στο θέμα αυτό. Η Δράμα έχει μια μοναδικότητα στην Ελλάδα και πρέπει να την προστατεύσουμε και να την αναδείξουμε. Θέλουμε κάποιες νομοθετικές παρεμβάσεις, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις όσον αφορά κάποια ζητήματα ώστε να γίνουν πιο ελκυστικοί και να μπορέσει να καταστεί η Δράμα ένας προορισμός γι’ αυτή την ειδική μορφή τουρισμού».
Όπως λέει ο κ. Γεωργιάδης, «ο αιωροπτερισμός στη Δράμα φιλοξενεί και πάρα πολλούς Σκανδιναβούς κάθε χρόνο που εκπαιδεύονται εδώ και είναι εντυπωσιακό το μέγεθος των ανθρώπων αυτών που βρίσκονται κάθε χρόνο στη Δράμα. Είναι ένα προϊόν που δίνει μια σημαντική ταυτότητα στην πόλη μας».