Home > Πρώτο Θέμα > Σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας σε ορεινές Κοινότητες του Νομού Δράμας  Μεταφορά νερού με υδροφόρες σε Βώλακα, Αχλαδιά, Πέρασμα, Εξοχή, Γρανίτη, Πύργους, Μικρόπολη και Καλλιθέα

Σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας σε ορεινές Κοινότητες του Νομού Δράμας  Μεταφορά νερού με υδροφόρες σε Βώλακα, Αχλαδιά, Πέρασμα, Εξοχή, Γρανίτη, Πύργους, Μικρόπολη και Καλλιθέα

Στους Δήμους Δράμας, Νευροκοπίου & Προσοτσάνης

Σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας

σε ορεινές Κοινότητες

του Νομού Δράμας 

Μεταφορά νερού με υδροφόρες σε Βώλακα, Αχλαδιά, Πέρασμα, Εξοχή, Γρανίτη, Πύργους, Μικρόπολη και Καλλιθέα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ καλοκαίρι απ’ όλα όσα θυμόμαστε, περνάει για πρώτη φορά η περιοχή της Δράμας. Η έντονη ανομβρία των δύο προηγούμενων χρόνων, η έλλειψη χιονοπτώσεων, αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία που πλήττει την περιοχή από το καλοκαίρια του 2023 ακόμα, έχουν δημιουργήσει μια αρκετά δύσκολη κατάσταση.

Και αυτή τη στιγμή, αρκετές περιοχές του Νομού Δράμας – κυρίως στα ορεινά – έχουν φτάσει να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας. Σε σημείο μάλιστα, όπου κυρίως οι Δήμοι Κ. Νευροκοπίου και Προσοτσάνης, να μεταφέρουν συνεχώς νερό με υδροφόρες και να γεμίζουν τις δεξαμενές των Κοινοτήτων, ενώ στη συνέχεια να δίνουν το νερό με ωράριο, προκειμένου να μην εξαντληθεί οριστικά!

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο, καθώς βιώνουμε ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια, όπου οι πηγές έχουν στερέψει, ενώ σε περιοχές που ακόμα αντέχουν όπως στο Δήμο Παρανεστίου, εκεί έχουν μειωθεί επίσης σημαντικά, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Σοβαρό πρόβλημα στο Νευροκόπι

Μιλώντας στο «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, κ. Τσεπνίδης, σημειώνει ότι «λόγω της ξηρασίας, αλλά και άνυδρου χειμώνα και χωρίς χιόνια, όλες οι πηγές στην περιοχή μας έχουν μειωθεί πάρα πολύ».

Όπως εξηγεί, «στο πλαίσιο αυτό, οι πηγές δεν μπορούν να παρέχουν τις απαραίτητες ποσότητες πόσιμο νερού και πολλές Κοινότητες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα».

Ερωτώμενος στο πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα αυτό, ο κ. Τσεπνίδης σημειώνει: «Αναγκαζόμαστε λοιπόν να μεταφέρουμε συνεχώς νερό με υδροφόρες και να γεμίζουμε τις δεξαμενές τους».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Βώλακας, «όπου έχουμε μεγάλο πρόβλημα εκεί και προβαίνουμε συνέχεια σε διακοπές νερού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του χωριού. Εκεί μεταφέρουμε επίσης συνεχώς νερό και για τις κτηνοτροφικές μονάδες γιατί οι άνθρωποι έχουν να φροντίσουν και τα ζώα τους».

Επίσης, άλλες Κοινότητες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, είναι η Αχλαδιά, το Πέρασμα, η Εξοχή και ο Γρανίτης. Σε ερώτηση αν βλέπει να επιδεινώνεται το πρόβλημα, ο ίδιος επισημαίνει ότι, «όπως πηγαίνει η κατάσταση, αν δεν βρέξει – Αύγουστος και Σεπτέμβριος είναι γενικά ξεροί μήνες – πιστεύω ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα παρά καλύτερα».

Ερωτώμενος αν ο Δήμος σκέφτεται να προχωρήσει σε γεωτρήσεις προκειμένου να λυθεί μερικώς το πρόβλημα, τονίζει ότι «ήδη είμαστε στη φάση της έρευνας και του ελέγχου ποιότητας νερού από κάποιες άλλες πηγές στον ορεινό όγκο του Δήμου για να δούμε τι μπορούμε να βρούμε ώστε να ενισχύσουμε τα υπάρχοντα δίκτυα».

Όπως διευκρινίζει ο κ. Τσεπνίδης, «το νερό που μεταφέρετε με υδροφόρες στις Κοινότητες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αυτό υδρεύεται από τα αντλιοστάσια του κεντρικού δικτύου της Κοινότητας του Νευροκοπίου, του Οχυρού και της Μικροκλεισούρας.

Χωρίς νερό Πύργοι, Μικρόπολη και Καλλιθέα

Επίσης, ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο Δήμος Προσοτσάνης. Οι δύο βασικές Κοινότητες που πλήττονται είναι η Κοινότητες Πύργων, Μικρόπολης αλλά και Καλλιθέας κυρίως, καθώς και το Βιομηχανικό Πάρκο Προσοτσάνης.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος κ. Αθανασιάδης, σημειώνει ότι «το πρόβλημα είναι εντονότατο κυρίως στην Κοινότητα των Πύργων και στην Κοινότητα της Μικρόπολης, ενώ τελευταία προέκυψε και η Καλλιθέα».

Αυτό που τονίζει ο κ. Αθανασιάδης, είναι ότι «η λειψυδρία είναι τεράστια, χιονοπτώσεις δεν είχαμε και οι Κοινότητες αυτές είναι κυρίως προσανατολισμένες στις πηγές, τα νερά των οποίων έχουν μειωθεί σημαντικά».

Αυτό που κάνει ο Δήμος Προσοτσάνης, είναι να μεταφέρει νερό με υδροφόρες «κάνουμε καθημερινά δέκα με δώδεκα δρομολόγια σε κάθε χωριό για να γεμίσουμε τις δεξαμενές τους».

Αυτό που τονίζει ιδιαίτερα, είναι ότι «ακόμα και στο ΒΙ.ΠΑ. Προσοτσάνης, επειδή δεν φτάνει το νερό πηγαίνουμε και εκεί νερό».

Ερωτώμενος πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ο δήμαρχος Προσοτσάνης τονίζει ότι «στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζουμε μια μελέτη για λειψυδρία, θα την καταθέσουμε στο Υπουργείο και πιστεύω ότι μέσα στον Σεπτέμβριο μπορούμε να χρηματοδοτηθούμε, για να λύσουμε το πρόβλημα των Πύργων τουλάχιστον με αρδευτικές γεωτρήσεις».

Στο Δήμο Δράμας

Σημαντικό είναι επίσης το πρόβλημα και σε ορισμένες ορεινές Κοινότητες του Δήμου Δράμας, όπως στα Δενδράκια και στο Μακρυπλάγι, όπου υπάρχει και εκεί σοβαρό ζήτημα πόσιμου νερού.

Όπως είχε επισημάνει στον «Π.Τ.» στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Δράμας κ. Γεωργιάδης, «έχουμε θέματα με τη μείωση των ποσοτήτων στα Δενδράκια και στο Μακρυπλάγι. Σταδιακά η δυναμική των πηγών πέφτε, τα νερά μειώνονται και στερεύουν, οι κτηνοτρόφοι έχουν προβλήματα με τα ζώα τους. Στις Κοινότητες αυτές πηγαίνουμε ποσότητες εμφιαλωμένων νερών στους κατοίκους για να μην μείνουν από νερό».

Όπως μάλιστα σημείωνε, «η ΔΕΥΑΔ θα βγάλει ανακοινώσεις με κάποιες κατευθύνσεις προς τους πολίτες. Σίγουρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να πλένουμε το αυτοκίνητό μας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πλένουμε τις αυλές μας και τα μπαλκόνια μας, δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτές τις μέρες να κάνουμε αλόγιστη χρήση σε μπαξέδες».

«Γινόμαστε λίγο αυστηροί και δυσάρεστοι», λέει ο ίδιος επισημαίνοντας ότι, «ή θα δούμε την πραγματικότητα ως έχει και θα πρέπει να διαφυλάξουμε το νερό τώρα που το έχουμε, γιατί αν τελειώσει το νερό μετά θα υπάρξουν στεναχώριες. Πρέπει να το προσέξουμε τώρα που  υπάρχει το νερό».