Home > Νέα > Και το Νοσοκομείο Δράμας στο πρόγραμμα κάλυψης θέσεων από ιδιώτες γιατρούς

Και το Νοσοκομείο Δράμας στο πρόγραμμα κάλυψης θέσεων από ιδιώτες γιατρούς

Και το Νοσοκομείο Δράμας

στο πρόγραμμα κάλυψης

θέσεων από ιδιώτες γιατρούς

Διάταξη του Υπ. Υγείας για την υποχρέωση ιδιωτών Παθολόγων να καλύψουν κενές θέσεις στο Ε.Σ.Υ.

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκεται το θέμα της κάλυψης των κενών θέσεων Παθολόγων στα Νοσοκομεία της χώρας, μεταξύ αυτών και της Δράμας. Ο «Π.Τ.» παρακολουθεί το θέμα από τότε που προέκυψε. Ένα από τα βασικά θέματα, είναι ότι το Υπουργείο Υγείας ζητάει από τους ιδιώτες Παθολόγους να καλύψουν τις κενές θέσεις, διαφορετικά, όπως ισχυρίζεται, θα τους κόψει το δικαίωμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ θα διακόψει ακόμα και τις συμβάσεις που έχουν με τον ΕΟΠΥΥ, εφόσον δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα της κυβέρνησης να στελεχώσουν το ΕΣΥ.

Μάλιστα, αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι, τελευταία στιγμή τέθηκε και σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία που ετοιμάζεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την οποία περιγράφονται ξεκάθαρα οι κυρώσεις για τους γιατρούς που δεν θα δεχτούν να συνδράμουν όπως ζήτησε ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 65 του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία προβλέπεται ότι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί οφείλουν να καλύπτουν τα κενά σε Νοσοκομεία εφόσον τους ζητηθεί, σε περίπτωση άρνησής τους, ωστόσο, θα διακόπτεται η σύμβασή τους. Ταυτόχρονα, προβλέπεται αφαίρεση του δικαιώματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στους ιδιώτες γιατρούς που θα αρνηθούν να συνδράμουν στις εφημερίες στο ΕΣΥ.

Πρόσκληση σε 150 ιδιώτες γιατρούς

Αξίζει να αναφερθεί ότι, οι ελλείψεις αναφέρονται σε τουλάχιστον 40 θέσεις Παθολόγων, σε 14 Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, από τα νησιά, την Πελοπόννησο μέχρι και τη Βόρεια Ελλάδα.

Η πρόσκληση του  Υπ. Υγείας, γίνεται σε 150 ιδιώτες Παθολόγους και συγκεκριμένα στις περιοχές: Κως, Σαντορίνη, Σητεία, Ιεράπετρα, Πύργος, Σπάρτη, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Γρεβενά, Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη, Κιλκίς και Διδυμότειχο.

«Άγονες» περιοχές

Στο μεταξύ, η Δράμα περιμένει με αγωνία στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα, το Υπ. Υγείας να περάσει σχετική ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία αναμένεται να επικαιροποιήσει τον υγειονομικό χάρτη με τις «άγονες» περιοχής, τα «άγονα» Νοσοκομεία δηλαδή, μαζί με αύξηση (τριπλασιασμό) του σχετικού μηνιαίου εισοδήματος που λαμβάνουν οι γιατροί για να υπηρετήσου σ’ αυτά τα Νοσοκομεία.

Κάτι περισσότερο από δύο μήνες πριν, ο υφυπ. Υγείας κ. Θεμιστοκλέους, επισκεπτόμενος το Νοσοκομείο Δράμας υποσχέθηκε την ένταξη του Νοσοκομείου της Δράμας στα «άγονα» Νοσοκομεία μαζί με αυτά της νησιωτικής Ελλάδας. Παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει γνωστό τίποτα χειροπιαστό.

Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου Υγείας, το επίδομα θα διαμορφωθεί στο ποσό των 150 ευρώ μηνιαίως για τους γιατρούς που υπηρετούν στις λεγόμενες άγονες περιοχές κατηγορίας Β από 50 ευρώ που είναι σήμερα και στο ποσό των 300 ευρώ τον μήνα από 100 ευρώ που είναι σήμερα κατά μέσο στους γιατρούς των άγονων περιοχών κατηγορίας Α. Και στις δύο περιπτώσεις τα ποσά θα είναι καθαρά, πλέον του μισθού των γιατρών όπως αυτός ορίζεται με βάση τη βαθμίδα τους.

Σε δηλώσεις του πάντως χθες ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργίας, σημείωσε σχετικά: «Την περασμένη εβδομάδα είχα πολλές συζητήσεις με τον Πανελλήνιο Ιατρικό σύλλογο, με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, με τον Ιατρικό Σύλλογο της νήσου Κω, με τον Ιατρικό Σύλλογο της Δράμας, με τον Ιατρικό Σύλλογο της Ξάνθης και με τον Ιατρικό Σύλλογο της Σπάρτης. Πραγματοποιήσαμε, επίσης, μια μεγάλη σύσκεψη στη Σύρο, με όλους τους Δημάρχους και Αντιδημάρχους του νομού Κυκλάδων –ακόμα και το πιο μικρό νησί ήταν εκεί με τον Δήμαρχό του– και μιλήσαμε για τα προβλήματα και τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και πώς μπορεί να λυθούν. Και αυτή την εβδομάδα, στη Βουλή, ξεκινάει η συζήτηση και επί της τροπολογίας που έχουμε θέσει, που θα μας δίνει τη δυνατότητα να παρέμβουμε πιο δυναμικά σε αυτό».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας έχει στείλει και μια μακροσκελή επιστολή προς το Υπ. Υγείας (δημοσιεύτηκε στον «Π.Τ.» την περασμένη εβδομάδα), στην οποία αναφέρεται πλήθος λόγων της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Δράμας, το οποίο θα πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο.