Home > νέα > Από το 2019 ο Δήμος Δράμας διαθέτει drone για έλεγχο πυρκαγιών όμως δεν δούλεψε ποτέ μέχρι σήμερα

Από το 2019 ο Δήμος Δράμας διαθέτει drone για έλεγχο πυρκαγιών όμως δεν δούλεψε ποτέ μέχρι σήμερα

Ένα drone στην υπηρεσία του Δήμου Δράμας

Από το 2019 ο Δήμος Δράμας

διαθέτει drone για έλεγχο πυρκαγιών

όμως δεν δούλεψε ποτέ μέχρι σήμερα

Δηλώσεις του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας κ. Μαυρίδη στον «Π.Τ.»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΚΑΤΑ ΤΟ μακρινό 2019 και συγκεκριμένα στις 9 Σεπτεμβρίου 2019, ο τότε δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, υπέγραφε απόφαση ανάληψης υποχρέωσης ποσού για πίστωση ποσού 5.500 ευρώ, για την προμήθεια «μη επανδρωμένου αεροσκάφους – τετρακόπτερου (drone)».

Λίγες μέρες αργότερα, στις 21 Οκτωβρίου 2019, υπογράφεται από τότε αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Εφραιμίδη και τον τότε αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Μουρβετίδη, η διενέργεια της προμήθειας, η οποία ανατίθεται σε ιδιωτική εταιρεία με συνολικό τελικό ποσό 5.232,80 ευρώ με τον ΦΠΑ. Στο ίδιο πλαίσιο, παρέχονταν και η εκπαίδευση ενός υπαλλήλου του Τμήματος Πολιτικής Προστασία για απόκτηση άδειας χειριστή του drone.

Η αγορά του drone, είχε αποφασιστεί κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας στις 21 Αυγούστου 2019, με την τότε αντιπολίτευση να εκφράζει τις επιφυλάξεις της για το επείγον του θέματος, καθώς επρόκειτο για το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, λίγες ημέρες πριν από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του ίδιου.

Για έλεγχο πυρκαγιών, πλημμυρών και άλλων

Πού το θυμηθήκαμε όμως αυτό σήμερα; Κύριος λόγος, η ανακοίνωση προ ημερών από τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Τοψίδη για την προμήθεια τριών drones τα οποία θα επιτηρούν περιοχές της Θράκης για τις φωτιές.

Αλλά και βέβαια, η ανάγκη πλέον της Δράμας να εξασφαλίσει ένα τέτοιο μηχάνημα, ώστε να μπορεί να ελέγχει τα δάση της και όχι μόνο. Σήμερα, τα συγκεκριμένα πτητικά μηχανήματα χρησιμοποιούνται ήδη για πάρα πολλές χρήσεις και σίγουρα παρουσιάζουν πολλά πλεονεκτήματα.

Ακόμα, η φωτιά σε περιοχές του Φαλακρού τις προηγούμενες ημέρες, καταδεικνύει την άμεση ανάγκη, ώστε η περιοχή της Δράμας να έχει ένα τέτοιο μηχάνημα.

Ταυτόχρονα όμως, ήρθε και η συμπτωματική δεύτερη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Δράμας, όπου φαίνεται ότι δεσμεύεται κάποιο χρηματικό ποσό, ώστε να ανατεθεί η χρήση του drone σε ιδιώτη που γνωρίζει την χρήση παρόμοιων μηχανημάτων.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 21ης Αυγούστου, ο εισηγητής της δημοτικής αρχής αναφερόμενος στη χρήση του, εξηγούσε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις δασικής πυρκαγιάς προσφέροντας άμεση εικόνα και πληροφορίες για το μέγεθός της, να δώσει εικόνα για την παρουσία των οικιών και οικισμών καθώς και ατόμων στο χώρο της πυρκαγιάς.

Θα μπορούσε ακόμα να χρησιμοποιηθεί και σε περίπτωση πλημμύρας προσφέροντας άμεσες πληροφορίες για το μέγεθος της πλημμυρισμένης περιοχή και την εκτίμηση των ζημιών, ενώ θα μπορούσε να εντοπίσει ακόμα και επιζώντες τη νύχτα με τη χρήση θερμικής κάμερας που διαθέτει. Οι χρήσεις ενός τέτοιου πτητικού μηχανήματος είναι σίγουρα αρκετές.

Η επαναφορά σήμερα

Παρ’ όλα αυτά, από τότε μέχρι σήμερα, το συγκεκριμένο μηχάνημα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ και βέβαια δεν ξανάγινε λόγος γι’ αυτό μέχρι σήμερα. Σήμερα ο Δήμος Δράμας το έχει ιδιαίτερη ανάγκη, καθώς φαίνεται ότι πλέον τα γεγονότα μας ξεπερνούν και ο Δήμος οφείλει να διαθέτει πάντα τα ανάλογα μηχανήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο «Π.Τ.» επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Μαυρίδη, ο οποίας με εξήγησε ότι το drone αυτό βρέθηκε στις αποθήκες του Δήμου.

Όπως τόνισε συγκεκριμένα, «το drone το βρήκαμε και δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ. Πλέον, στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, κάναμε αναμόρφωση προϋπολογισμού και προβαίνουμε με ανάθεση σε ιδιώτη, για την χρήση του».

Αυτό που σημείωσε ακόμα, είναι ότι «το βγάλαμε, το δοκιμάσαμε και πλέον περιμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μπορέσουμε να το δουλέψουμε».

Ερωτώμενος από πότε θα ξεκινήσει η χρήση του, διευκρινίζει ότι «φέτος θα δουλέψει για τους υπόλοιπους πέντε μήνες και από εκεί και πέρα θα δουλεύει κανονικά για όλο το χρόνο». Όπως λέει, «μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές εργασίες, για επιτηρήσεις δασών το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές και για άλλες εργασίες. Σημασία έχει τώρα να δούμε την ανάθεση προς τον ιδιώτη, αλλά και να θέσουμε και το θεσμικό πλαίσιο, καθώς δεν μπορεί να πετάει ανεξέλεγκτα και προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Πιστεύω πως από τις αρχές Αυγούστου θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για κάποιες ώρες τις θερμές κυρίως μέρες για έλεγχο πυρκαγιών».