Home > Πρώτο Θέμα > Για δεύτερη χρονιά το KIDDO καλλιεργεί την αντίληψη της τέχνης στα παιδιά της Δράμας Η Δραμινή ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Έλενα Μαυρίδου μιλάει στον «Π.Τ.»

Για δεύτερη χρονιά το KIDDO καλλιεργεί την αντίληψη της τέχνης στα παιδιά της Δράμας Η Δραμινή ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Έλενα Μαυρίδου μιλάει στον «Π.Τ.»

Στο πλαίσιο του 47ου DISFF από 2 έως 8 Σεπτεμβρίου

Για δεύτερη χρονιά το KIDDO

καλλιεργεί την αντίληψη της τέχνης

στα παιδιά της Δράμας

Η Δραμινή ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Έλενα Μαυρίδου μιλάει στον «Π.Τ.»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΑΠΟ τα πολύ ωραία τμήματα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, είναι το KIDDO. Πρόκειται για ένα τμήμα, στο οποίο προβάλλονται ταινίες μικρού μήκους για παιδιά και εφήβους.

Φέτος, κατά τη διάρκεια του 47ου DISFF που θα διεξαχθεί από 2 έως 8 Σεπτεμβρίου, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε για δεύτερη χρονιά, ενδιαφέρουσες ταινίες με θεματικές που απασχολούν γενικότερα τον κόσμο μας, όπως τον ρατσισμό, τα σχολικά χρόνια, την εφηβεία και την ενηλικίωση, την ισότητα των φύλων και βέβαια από μυθοπλασίας, animation, αλλά και  βέβαια τόσο δραματικές όσο και κωμικές.

Υπεύθυνη για το τμήμα του KIDDO, είναι η Δραμινή ηθοποιός και σκηνοθέτιδα κα. Έλενα Μαυρίδου, η οποία όπως σημειώνει μιλώντας στον «Π.Τ.», φέτος συμμετέχουν 17 ταινίες από πολλές χώρες, ενώ από την Ελλάδα έχουμε δύο συμμετοχές.

Όπως σημειώνει η ίδια, «το KIDDO είναι ένα καινούριο τμήμα, που ευελπιστούμε και πιστεύουμε ότι με τον καιρό θα εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο».

Παιδιά στην Κριτική Επιτροπή του KIDDO

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κριτική Επιτροπή του KIDDO, αποτελείται από παιδιά της πόλης της Δράμας, τα οποία επιλέγονται από την ίδια την κα. Μαυρίδου, ηλικίας από 8 έως 18 ετών. Όπως λέει η ίδια, «είναι πολύ ωραίο να βλέπεις παιδιά να συνεδριάζουν να αναπτύσσουν ένα πολύ ωραίο σκεπτικό, να θέτουν τις σκέψεις και τις αγωνίες τους και επίσης πώς σκέφτονται τα νεότερα παιδιά και πώς ανταλλάσουν τις απόψεις τους όταν υπάρχει και μια διαφορά ηλικίας μεταξύ τους, κάτι που είναι ιδιαίτερα δημιουργικό».

Ερωτώμενη με ποιο τρόπο επιλέγονται τα παιδιά που συμμετέχουν στην Κριτική Επιτροπή του KIDDO, η κα. Μαυρίδου εξηγεί ότι «κάθε φορά τα παιδιά που συμμετέχουν σ’ αυτήν είναι διαφορετικά. Πρόκειται για παιδιά τα οποία ενδιαφέρονται για τις τέχνες, είναι παιδιά που έχουν δείξει ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση και μεγάλη σημασία έχει η διάθεσή τους γι’ αυτό. Είναι αρκετές οι ώρες βέβαια για κάτι τέτοιο, όμως είναι κάτι το οποίο τα ευχαριστεί πολύ».

Διευκρινίζει πάντως ως προς αυτό, ότι, «ακόμα λειτουργούμε πιλοτικά και θα δούμε πώς όλο αυτό θα λειτουργήσει στα επόμενα χρόνια».

Η φετινή θεματολογία

Ερωτώμενη για το πώς είδε η ίδια τις φετινές ταινίες που θα δούμε κατά τη διάρκεια των προβολών, σημειώνει ότι «φέτος είναι λίγο διαφορετικά. Τα  θέματα έχουν να κάνουν περισσότερο με την εφηβεία, ενώ πέρυσι είχαμε περισσότερα θέματα με τη φιλοζωία, αλλά αυτό μπορεί να είναι και τυχαίο. Θα δούμε πάντως εξίσου πολύ καλές και δυνατές ταινίες».

Εξηγεί παρ’ όλα αυτά, ότι, «αυτό θα αναπτύσσεται διαφορετικά κάθε χρόνο, ανάλογα με τις συμμετοχές. Γενικότερα πάντως, απασχολούν θέματα ρατσισμού, ισότητας φύλων, τα κίνητρα της ζωής των νέων είναι πολύ βασικό θέμα που απασχολεί τα παιδιά ιδίως στην εφηβεία, για το τι θα κάνουν στη ζωή τους, για το πώς θα προχωρήσουν, πώς θα δουν τον εαυτό τους μέσα στον κόσμο».

Το KIDDO σε Γυμνάσια Λύκεια

Ερωτώμενη αν το KIDDO ως ένα τμήμα ταινιών που απευθύνεται με ταινίες μικρού μήκους για παιδιά, αν θα μπορούσε να αναπτύξει κάποια σχέση με Γυμνάσια και Λύκεια της Δράμας, σημειώνει ότι, «προς παρόν δεν έχουμε δρομολογήσει κάτι τέτοιο. Αλλά είναι κάτι το οποίο το Φεστιβάλ, μέσα από την εξωστρέφειά του, θα μπορούσε να το εντάξει στο σχολείο. Γενικά είμαι πολύ θετική σε μια τέτοια κατεύθυνση  γιατί θέλω να έχει και μια σχέση εξωστρέφειας. Γιατί θέλω και τα παιδιά της Δράμας να το παρακολουθούν και να αναπτυχθεί μια οργανική σχέση με τις ταινίες. Θα το δούμε εν καιρώ».

Εξαιρετική δουλειά από τον Γ. Σακαρίδη

Ερωτώμενη για το πώς βλέπει τη λειτουργία του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους σε γενικό πλαίσιο, επισημαίνει αρχικά ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Γιάννης Σακαρίδης, «έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και έχει εξελίξει φοβερά το Φεστιβάλ, του έχει δώσει μια έντονη εξωστρέφεια, δυναμική προς το εξωτερικό, καλεί μεγάλους και σημαντικούς δημιουργούς, συμμετοχές σε διαφορετικά project του Φεστιβάλ, μια δυναμική φοβερή και έναν καλλιτεχνικό αέρα που θα μπορούσε να είναι ζηλευτός και από πολλά Φεστιβάλ σε άλλες χώρες. Θεωρώ ότι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά».

Όπως σημειώνει μάλιστα, «το KIDDO ήταν μια δική του ιδέα, εκείνος μου τηλεφώνησε και πρότεινε και έτσι ξεκινήσαμε να συνομιλούμε πάνω στην ιδέα που είχε».

Τα παιδιά να βρουν το δρόμο τους

Στην ερώτηση αν σκέφτεται να σκηνοθετήσει κάποια ταινία μικρού μήκους η ίδια, μας λέει ότι εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχει ως ηθοποιός, «αγαπάω τις ταινίες μικρού μήκους, και ετοιμάζομαι να κάνω μια ταινία μικρού μήκους μέσα στο χειμώνα».

Επισημαίνει τέλος, ότι, «αυτό που μ’ ενδιαφέρει, είναι όλα τα παιδιά της πόλης, να βρίσκουν μια επιλογή δημιουργίας και χαράς. Ένα πράγμα που μ’ ανησυχούσε πάντα, είναι ότι τα παιδιά της πόλης που έχουν ένα καλλιτεχνικό πνεύμα και μια καλλιτεχνική ανησυχία, να μπορούν να αναπτύξουν με ένα τρόπο την αντίληψή τους γύρω από τις τέχνες για να μπορέσουν να βρουν το δρόμο για σπουδές, εάν θέλουν να ασχοληθούν με τον κινηματογράφο ή το θέατρο, την υποκριτική ή την σκηνοθεσία. Επειδή είμαι κι εγώ από τη Δράμα, έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία».