Home > νέα > Τα μονοπάτια  του Γρανίτη στο Κ. Νευροκόπι ως εναλλακτική πρόταση για καλοκαιρινές εξορμήσεις

Τα μονοπάτια  του Γρανίτη στο Κ. Νευροκόπι ως εναλλακτική πρόταση για καλοκαιρινές εξορμήσεις

Τα μονοπάτια  του Γρανίτη στο Κ. Νευροκόπι

ως εναλλακτική πρόταση

για καλοκαιρινές εξορμήσεις

Οι αποδράσεις στο βουνό μας προσφέρουν απλόχερα δροσιά και ηρεμία και αποτελούν μια καλή εναλλακτική πρόταση για καλοκαιρινές εξορμήσεις, ιδιαίτερα φέτος που διανύουμε παρατεταμένη περίοδο καύσωνα.

Στα 760 μέτρα υψόμετρο, στην είσοδο της κοιλάδας του Κάτω Νευροκοπίου στις δυτικές πλαγιές του όρους Φαλακρό, είναι χτισμένο το γραφικό χωριό Γρανίτης. Το όνομά του λέγεται ότι το πήρε από τα παλιά λατομεία που έβγαζαν κυβόλιθους γρανίτη. Είναι αγαπημένος προορισμός όσων αγαπούν τις πεζοπορίες στα πανέμορφα μονοπάτια του πυκνού δάσους που το περιβάλλει.

Ο οικισμός του Γρανίτη δεν θεωρείται τυχαία “χωριό των μονοπατιών”.  Καλοσυντηρημένα, σωστά σημασμένα και ασφαλή σε όλη τους τη διαδρομή, είναι έτοιμα να υποδεχτούν όσους απολαμβάνουν την πεζοπορία. Θα ανταμείψουν όσους τα προτιμήσουν φέρνοντας τους σε επαφή με μια μοναδική φύση, με δάση οξιάς και την πανίδα στις πλαγιές του ορεινού όγκου του Αγ. Παύλου (1.768 μ). Σε απόσταση σημείου εκκίνησης από το  Κάτω Νευροκόπι 9 λεπτά / 9 χλμ. και σε απόσταση σημείου εκκίνησης από την  Δράμα 36 λεπτά / 32 χλμ. μπορεί κανείς να πραγματοποίηση  περιήγηση στη φύση.

Έχει καταφέρει να γίνει σημείο αναφοράς για όσες και όσους επιζητούν στιγμές χαλάρωσης, περπατώντας σε οργανωμένα βαθύσκιωτα μονοπάτια ή αναζητούν την ένταση και την αδρεναλίνη, «κατακτώντας» μεγάλα υψόμετρα και ψηλές κορυφές.

Με δύο οργανωμένα μονοπάτια, 21 και 9 χλμ. αντίστοιχα, το χωριό αποτελεί μια καλή πρόταση για όσους και όσες θέλουν να έρθουν σ’ επαφή με τη φύση, τα χρώματα και τις μυρωδιές της.

Κάθε Σεπτέμβρη πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή Ο Αγώνας Granitis Trail, με διαδρομή αγώνα μήκους 21χλμ. και 9 χλμ. και υψομετρικής διαφοράς 1550μ., η οποία ακολουθεί μονοπάτια κατά κύριο λόγο.

Αξίζει να τονίσουμε ότι το Granitis Trail είναι κι επίσημα πιστοποιημένο με το μοναδικό παγκοσμίου βεληνεκούς σήμα πιστοποίησης Green Flag Trails. Χάρη στην προσπάθεια και το μεράκι του Νίκου Μπουρλίβα που έχει δημιουργήσει το Granitis Trail, και στην ευγενική υποστήριξη της πιστοποίησης από την εταιρεία Raycap, το μονοπάτι  παρέλαβε επίσημα την πιστοποίηση από το World Trails Network.