Το Νοσοκομείο της Δράμας
γίνεται Άγονο Α΄με έκδοση
της ΚΥΑ στα μέσα Αυγούστου
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Δράμας: «Μένει να δούμε τα κίνητρα που θα δοθούν για το Άγονο Α΄»
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ έχουμε όσον αφορά στο ζήτημα του χαρακτηρισμού του Νοσοκομείου Δράμα ως Άγονο Α΄, όπως στα μέσα του περασμένου Μαΐου, είχε υποσχεθεί ο υφυπουργός Υγείας κ. Θεμιστοκλέους από τη Δράμα.
Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα τα τελευταία χρόνια του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, αλλά και των Νοσοκομειακών Γιατρών της Δράμας και άλλων φορέων, ώστε το Νοσοκομείο της Δράμας να χαρακτηριστεί ως Άγονο Α΄, και με τον τρόπο αυτόν να δοθούν ορισμένα σημαντικά κίνητρα, με τα οποία θα δοθεί η δυνατότητα σε παθολόγους γιατρούς να δηλώσουν ως επιλογή τους τη Δράμα σε αντίστοιχη προκήρυξη προσλήψεων. Και όχι μόνο παθολόγους βέβαια, αλλά και ειδικευόμενους και άλλες ειδικότητες.
Όπως είναι γνωστό, το Νοσοκομείο της Δράμας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, κυρίως όσον αφορά την Παθολογική Κλινική, η οποία αυτή την ώρα καλύπτεται μόλις και μετά βίας από δύο μόνιμους παθολόγους και από ορισμένες μετακινήσεις ιατρών από άλλα Νοσοκομεία.
Τη Δεύτερα 29 Ιουλίου και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία, ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας στα όσα είπε ο βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης, ανακοίνωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο από το βήμα της Βουλής, ότι πλέον το Νοσοκομείο Δράμας χαρακτηρίζεται ως Άγονο Α΄ και ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί στα μέσα Αυγούστου.
Τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης: «Ναι η Δράμα γίνεται Άγονη Α΄ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η Δράμα δεν ήταν καν Άγονη, όπως και η Σπάρτη δεν ήταν. Με αυτό που ψηφίζουμε σήμερα και την ΚΥΑ που θα εκδοθεί μέσα στον Αύγουστο, η Δράμα γίνεται άγονη Α΄».
Βασιλείου: Περιμένουμε να δούμε τα κίνητρα
Ένα άλλο αρκετά σοβαρό ζήτημα, είναι αυτό της επίταξης των ιδιωτών γιατρών παθολόγων, να ενισχύσουν Νοσοκομεία όπως της Δράμας με τις Παθολογικές Κλινικές τους. Ο υπουργός έχει ζητήσει από τους ιδιώτες παθολόγους να ανέβουν στις Παθολογικές Κλινικές και να ενισχύουν τις εφημερίες, παρ’ όλα αυτά όμως μέχρι σήμερα ακόμα, δεν έχει γίνει γνωστό με ποιο καθεστώς θα μπορούν να εργαστούν εκεί.
Βέβαια, οι Ιατρικοί Σύλλογοι όπως και της Δράμας διαφωνούν, ζητούν να μην υπάρξει επίταξή τους και να ξεκαθαρίσει η κατάσταση για τον τρόπο εργασίας τους.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία, εντάχθηκε και το άρθρο 65, μέσω του οποίου ορίζεται η επίταξη – επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, σε κάθε περίπτωση που το Ε.Σ.Υ. θα έχει παρόμοιες ανάγκες.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον υπουργό Υγείας να αποσύρει το συγκεκριμένο άρθρο 65, χαρακτηρίζοντάς το ως αντισυνταγματικό. Μάλιστα, προσέφυγαν και στην αρμόδια Διαρκή Επιστημονική Επιτροπή για Νομοθετικά Θέματα της Βουλής, η οποία αποφάσισε ότι όντως ακουμπάει τα όρια της αντισυνταγματικότητας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη Βουλή παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν τη συζήτηση της Δευτέρας και οι πρόεδροι των Ιατρών Συλλόγων της χώρας, όπως και η πρόεδρος του Ι. Σ. Δράμας κα. Βασιλείου, επισημαίνοντας ότι «το άρθρο 65 που θα ψηφιστεί προφανώς, ανοίγει το δρόμο ώστε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος να στραφεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να ζητήσει την κατάργηση αυτού του άρθρου».
Αυτό που σημειώνει η κα. Βασιλείου, είναι ότι «ακόμα και αν ψηφιστεί το άρθρο 65, θα ενεργοποιείται μόνο μετά από υπουργική απόφαση. Θα υπάρχει απλά σαν όπλο και θα το χρησιμοποιεί το Υπουργείο όταν το έχει ανάγκη, όταν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας».
Τονίζει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι, «επειδή τον Οκτώβριο θα ζητηθεί απ’ όλα τα Νοσοκομεία των Αθηνών να εφημερεύουν πέντε Νοσοκομεία ταυτόχρονα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι πολύ εύκολο αυτό το άρθρο να το ενεργοποιήσουν για να γίνεται επίταξη γιατρών για να καλύπτονται οι ανάγκες των Νοσοκομείων».
Αναφερόμενη στο Νοσοκομείο της Δράμας, επισήμανε ότι σήμερα Τετάρτη ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας θα έχει μια τηλεδιάσκεψη με τους ιδιώτες γιατρούς και στη συνέχεια θα βγει σχετική ανακοίνωση, για τις θέσεις τους, μαζί με τους Νοσοκομειακούς γιατρούς.
Όπως τονίζει για άλλη μια φορά η ίδια, «το πρόβλημα του Νοσοκομείου Δράμας δεν λύνεται με τους τρεις ιδιώτες γιατρούς που θα ενισχύσουν το Νοσοκομείο Δράμας».
Η ίδια πάντως δεν απέκλεισε και σχετικές κινητοποιήσεις στο επόμενο διάστημα.
Το Άγονο Α΄
Ερωτώμενη για τον χαρακτηρισμό του Νοσοκομείου Δράμας ως Άγονο Α΄, η κα. Βασιλείου εξηγεί στον «Π.Τ.» ότι «αυτό έχει ήδη δρομολογηθεί. Παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί ποια θα είναι τα κίνητρα. Και το Άγονο στη Δράμα, θα πρέπει να ξεκινήσει ταυτόχρονα και με την προκήρυξη και των τεσσάρων θέσεων μόνιμου προσωπικού της Παθολογικής Κλινικής. Γιατί και αυτό είναι ένα κίνητρο. Γιατί όταν υπάρχουν οι οργανικοί παθολόγοι, θα έρθουν και οι ειδικευόμενοι και θα καλυφθούν οι ανάγκες άμεσα».
Αυτό που τέλος αναφέρει η ίδια, είναι πως «ο υπουργός πιστεύει ότι, η λύση με τους γιατρούς είναι για μικρό χρονικό διάστημα, γιατί θα λειτουργήσουν τα κίνητρα για το άγονο. Οπότε δεν θα υπάρχει ανάγκη για κάλυψη από ιδιώτες γιατρούς. Μένει να δούμε ποια θα είναι αυτά τα κίνητρα».