Την αξιολόγηση της πρότασής του
για το πρόγραμμα Smart Cities
αναμένει ο Δήμος Δράμας
Ένταξη των πρώτων 52 Δήμων στο πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ»
Του Θανάση Πολυμένη
Ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ Μετασχηματισμός για το Δήμο Δράμας, ήταν πάντα ένα μεγάλο στοίχημα. Και αυτό προσπαθεί να πετύχει μέσα από ένα σημαντικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο θα καταφέρει να δώσει ακόμα καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ανακοινώθηκαν 52 Δήμοι, οι οποίοι είτε έχουν ήδη ενταχθεί, είτε βρίσκονται υπό ένταξη για το Smart Cities.
Την ένταξη των 52 Δήμων, ανακοίνωσαν από κοινού, οι Υπουργοί Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.
Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος Δράμας δεν βρίσκεται μέσα σ’ αυτούς, γιατί άργησε να υποβάλει την πρότασή του. Οι 52 Δήμοι που αρχικά ανακοινώθηκαν είχαν υποβάλει το αίτημά τους εντός του 2022, ενώ ο Δήμος Δράμας υπέβαλε το αίτημά του στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 και αυτή την ώρα βρίσκεται σε σειρά προτεραιότητας για αξιολόγηση.
Η δράση για τις Smart Cities υλοποιείται μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του ΕΣΠΑ 2021-2027 με συνολικό προϋπολογισμό 235.285.163 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός για τις συγκεκριμένες 52 εντάξεις ανέρχεται σε περισσότερα από 39 εκατ. ευρώ. Το ποσό για κάθε Δήμο κυμαίνεται από 210.000 έως 2.770.000 ευρώ ανάλογα με τον πληθυσμό του.
Τα έργα ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 10 ανά Δήμο και επιλέγονται μεταξύ 38 προτεινόμενων έργων από τους ίδιους τους Δήμους με βάση τις τοπικές ανάγκες.
Ανάμεσα στα έργα που περιλαμβάνει αυτό το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι:
– Η δημιουργία μιας ενιαίας κεντρικής πλατφόρμας με χρήσης τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης.
– Δημιουργία πλατφόρμας διαχείρισης και προβολής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
– Ψηφιοποίηση Πρακτικών Συνεδρίων για την πόλη της Δράμας.
– Ανάδειξη και προβολή της «Ονειρούπολης», μέσα από τη δημιουργία δυνατότητας εικονικής περιήγησης σ’ αυτήν, ενημέρωση για events, δημιουργία ιστοσελίδας και εφαρμογής για έξυπνα κινητά τηλέφωνα & πλατφόρμα εγγραφής και διαχείρισης εθελοντών.
– Πλατφόρμα διαχείρισης Παιδικών Σταθμών, ενημέρωσης γονέων με smart εφαρμογή.
– Πλατφόρμα διαχείρισης ευπαθών ομάδων.
– Ψηφιακή Πλατφόρμα Συνεδριάσεων Συλλογικών Οργάνων.
– Έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης δημοτικών κτηρίων.
– Εξοπλισμός συστήματος Έξυπνης Στάθμευσης, Διαχείρισης Κυκλοφορίας.
– Μηχανοργάνωση Δημοτικής Αστυνομίας & Ανάπτυξη Συστήματος Αισθητήρων για την Προσβασιμότητα των ατόμων με κινητικά προβλήματα .
– Έξυπνες διαβάσεις πεζών και ΑμΕΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα τα δύο Υπουργεία, η ολοκληρωμένη υποδομή προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις (Network Firewall, Endpoint security κλπ.) και η παροχή συστήματος τηλε-εργασίας επιλέχθηκε από 165 Δήμους.
Η κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ που επιλέχθηκε από 149 Δήμους.
Η οργάνωση γραφείου κίνησης και η διαχείριση δημοτικού στόλου οχημάτων που επιλέχθηκε από 145 Δήμους.
Ο έξυπνος οδηγός Πόλης / Δήμου με καταγραφή τοπικών επιχειρήσεων που επιλέχθηκε από 144 Δήμους.
Το σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών που επιλέχθηκε από 135 Δήμους.
Επισημαίνεται ότι το Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ» στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) με έξυπνες εφαρμογές τεχνολογίας και πληροφορικής προς όφελος των κατοίκων, των επιχειρήσεων, αλλά και των επισκεπτών των Δήμων.
Ειδικότερα οι δράσεις έχουν στόχο τη βιώσιμη μετακίνηση, την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενδυνάμωση της τοπικής δημοκρατίας, την προστασία από κυβερνο-επιθέσεις, την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών και ευρύτερα τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών, των επιχειρήσεων και της ποιότητας ζωής των πολιτών.