Home > νέα > Επιστολή Ιατρικού Συλλόγου και Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας προς τον Υπ. Υγείας -«Το ΕΣΥ καταρρέει λόγω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό»

Επιστολή Ιατρικού Συλλόγου και Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας προς τον Υπ. Υγείας -«Το ΕΣΥ καταρρέει λόγω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό»

Επιστολή Ιατρικού Συλλόγου

και Νοσοκομειακών Γιατρών

Δράμας προς τον Υπ. Υγείας

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι στοχεύουν στο ζήτημα της αντισυνταγματικότητας του άρθρου 65

«Το ΕΣΥ καταρρέει λόγω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό»

 

ΜΕ ΚΟΙΝΗ επιστολή προς τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας και ο Σύλλογος Νοσοκομειακών Γιατρών, στοχεύουν στην αντισυνταγματικότητα του άρθρου 65 για την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, ενώ στη συνέχεια επισημαίνουν ότι «το ΕΣΥ καταρρέει λόγω υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό».

Το αντισυνταγματικό άρθρο 65

Ξεκινώντας την επιστολή τους για το άρθρο 65 το οποίο ορίζει την επίταξη – επιστράτευση των ιδιωτών, οι δύο Σύλλογοι αναφέρουν σχετικά: «Kαταθέσατε και ψηφίσατε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία  όπου ενσωματώσατε και το επίμαχο άρθρο 65, το οποίο επιτρέπει την επίταξη – επιστράτευση των ιδιωτών  ιατρών προκειμένου να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν στην στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ενεργοποιείται με ΥΑ, οπότε τίθεται θέμα δημόσιας υγείας. Η συζήτηση για την αναγκαστική επίταξη των ιδιωτών ιατρών και την άρση της συνταγογράφησης σε όσους αρνούνται να συνεργαστούν  είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα που αγγίζει τα όρια της αντισυνταγματικότητας, σύμφωνα και με την γνωμοδότηση της Επιστημονικής – Νομικής υπηρεσίας της Βουλής. Το Σύνταγμα της Ελλάδας προστατεύει τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα στην εργασία. Συγκεκριμένα, το άρθρο 22 προστατεύει την ελευθερία της εργασίας και αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε πολίτη να επιλέγει και να ασκεί ελεύθερα το επάγγελμά του. Στην παρ.4 αναφέρεται πως «Οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται».

Ελλείψεις στο ΕΣΥ

Σε άλλο σημείο κάνουν λόγο για τα κενά που υπάρχουν στο ΕΣΥ, τονίζοντας ότι, «ως Ιατρικός Σύλλογος Δράμας μαζί με τον Σύλλογο Νοσοκομειακών ιατρών Δράμας έχουμε επανειλημμένα τονίσει τα κενά και τις ελλείψεις που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Για αυτές τις ελλείψεις δεν ευθύνονται ούτε οι Ιατρικοί Σύλλογοι ούτε οι ιατροί. Ευθύνονται  διαχρονικά οι εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας που λειτούργησαν και λειτουργούν χωρίς  να καταγράφουν τις πραγματικές ανάγκες των περιφερειακών νοσοκομείων και χωρίς να δίνουν ουσιαστικά κίνητρα για την κάλυψη των κενών θέσεων.  Τι συμβαίνει λοιπόν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας κ Υπουργέ;»

Υποχρηματοδότηση

Όπως αναφέρουν σε άλλο σημείο της επιστολής τους, «το ΕΣΥ καταρρέει λόγω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Άστοχες πολιτικές επιλογές χρονών, οδήγησαν σε απουσία από το ΕΣΥ  10.000 ιατρών με αποτέλεσμα την κατάρρευσή του κυρίως στην περιφέρεια. Ιατροί και νοσηλευτές επιλέγουν να μεταναστεύσουν και να εργαστούν με αξιοπρεπείς συνθήκες, ανθρώπινα ωράρια και μισθούς αντίστοιχους του έργου που προσφέρουν.

Γιατί δεν καλύπτονται οι θέσεις στα περιφερειακά νοσοκομεία ;

Γιατί οι αμοιβές είναι χαμηλές και οι συνθήκες εφημέρευσης των ιατρών απάνθρωπες και επικίνδυνες. Ενδεικτικά (μετά τις νέες αυξήσεις) ο επιμελητής παίρνει μεικτά 7€ την ώρα (δηλ. περίπου 5 ευρώ καθαρά) για να δουλεύει συχνά 24 ή και 32 ώρες συνεχόμενα (κατά παράβαση των ευρωπαϊκών οδηγιών EWTD του 2003) σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά απαιτητικό και πιεστικό, με τεραστία ευθύνη για την υγεία και τη ζωή των ασθενών.

Τη στιγμή που η υποστελέχωση οδηγεί στην υπερεφημέρευση και το brain drain των ιατρών του Ε.Σ.Υ. εσείς θεωρείτε πως δίνοντας τη δυνατότητα του ιδιωτικού έργου θα γίνει το επάγγελμα πιο ελκυστικό. Παρά την εισαγωγή λοιπόν της “μεταρρύθμισης” της άσκησης ιδιωτικού έργου των  ιατρών εντός και εκτός Ε.Σ.Υ. δυστυχώς το Εθνικό Σύστημα παραμένει μη ελκυστικό. Η υποστελέχωση των νοσοκομείων και οι δυσλειτουργίες στην ελεύθερη ιατρική πρόσβαση, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με πολιτικές «εντέλλεσθε» αλλά με προτάσεις & ορθολογική αναζήτηση λύσεων στα μείζονα προβλήματα.  Μάλιστα η επιβολή κυρώσεων αν οι ιδιώτες ιατροί δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας, παραπέμπει σε άλλες εποχές ενώ ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό και στοχοποιεί τον ιατρικό κόσμο».

Το Νοσοκομείο Δράμας

Ολοκληρώνοντας την επιστολή τους, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας και ο Σύλλογος Νοσοκομειακών Ιατρών Δράμας, καλούν τον υπουργό Υγείας, να επισκεφτεί το Νοσοκομείο Δράμας: «Σας καλούμε να επισκεφτείτε το ΓΝΝ Δράμας. Συζητώντας με το προσωπικό και την διευθύντρια της Παθολογικής κλινικής θα καταλάβετε ότι οι λύσεις που προτείνετε δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

Κύριε Υπουργέ, μην παραπληροφορείτε την κοινή γνώμη. Το νοσοκομείο Δράμας, όπως σας έχουμε επανειλημμένα  ενημερώσει, δεν χρειάζεται την παρουσία των ιδιωτών παθολόγων ιατρών. Οι συνάδελφοι που δήλωσαν διατεθειμένοι να βοηθήσουν μπορούν να πραγματοποιούν μόνο εσωτερικές εφημερίες και όχι 24ωρες. Οι ανάγκες της Παθολογικής μας Κλινικής είναι σε μόνιμο προσωπικό. Χρειαζόμαστε άμεσα 4 Παθολόγους και 9 Ειδικευομένους. Το πρόγραμμα των εφημεριών και η κάλυψη του ΤΕΠ χρειάζεται άμεσα ειδικευομένους. Η εφημέρευση των ιδιωτών  ιατρών χωρίς την ενίσχυση του ΤΕΠ με την παρουσία ειδικευομένων είναι μη ασφαλής και ως Ιατρικός Σύλλογος δεν την επιτρέπουμε.

Όταν η  Πολιτεία αδιαφορεί εδώ και χρόνια για την στελέχωση των νοσοκομείων της χώρας μην επιρρίπτετε τις ευθύνες στον ιδιωτικό τομέα. Η ευθύνη του ιατρού είναι προς τον ασθενή και όχι προς το Σύστημα Υγείας. Θα αναγκαστούμε ως Ιατρικοί Σύλλογοι να κινηθούμε νομικά επί παντός υπευθύνου για την  τραγική εγκατάλειψη  και υποστελέχωση των  Νοσοκομείων».

Την επιστολή υπογράφουν εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου η πρόεδρος κα. Βασιλείου και εκ μέρους των Νοσοκομειακών Ιατρών Δράμας ο πρόεδρος κ. Κατσίλης.