Home > Νέα > Μέσω του προγράμματος Erasmus+ Στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας καθηγήτριες του Μουσικού Σχολείου Δράμας

Μέσω του προγράμματος Erasmus+ Στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας καθηγήτριες του Μουσικού Σχολείου Δράμας

Μέσω του προγράμματος Erasmus+

Στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας καθηγήτριες

του Μουσικού Σχολείου Δράμας

 

 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ τις εργασίες του μέσω του προγράμματος Erasmus+ το Μουσικό Σχολείο Δράμας και στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή 14 Ιουλίου, τρεις εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Δράμας, η Διευθύντρια Μελπομένη Τάζογλου, και οι καθηγήτριες, Ροδιά Πούλιου και Αικατερίνη Χατζηβασιλείου, αναχώρησαν για το Δουβλίνο της Ιρλανδίας, ώστε να συμμετάσχουν στο επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο “A European school for all children” του οργανισμού επιμόρφωσης Europass Teacher Academy.

Η ομάδα του προγράμματος αποτελούνταν από άλλους έξι εκπαιδευτικούς, από Λιθουανία, Ιταλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Βέλγιο και Μαρτινίκα. Σύντομα η ομάδα δέθηκε και δημιουργήθηκε πολύ θετικό κλίμα σε ένα περιβάλλον ιδανικό για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, στο οποίο διαπιστώθηκαν τα κοινά προβλήματα των ευρωπαϊκών σχολείων ως προς την ενσωμάτωση των μαθητών από διαφορετικές χώρες, διαφορετικά  επίπεδα, κουλτούρες και θρήσκευμα.

Διαπίστωσαν ότι σε άλλες χώρες, όπως στη Γερμανία, αλλά κυρίως στο Βέλγιο, υπάρχουν πολλά ζητήματα ως προς την ενσωμάτωση των μαθητών, αλλά και τη βία στα σχολεία. Προβλήματα τα οποία στα ελληνικά σχολεία δεν έχουν εμφανιστεί με τέτοια ένταση, τουλάχιστον ακόμη.

Η διαδικασία της επιμόρφωσης σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος υπήρξε ιδιαίτερα ευχάριστη και εποικοδομητική,  με τη νεαρή και εξαιρετικά φιλική εκπαιδεύτρια, Fiona O’ Nell, η οποία μάλιστα είχε εργαστεί για τρία χρόνια στην Ελλάδα, σε οργανισμό για την υποδοχή των προσφύγων και γνώριζε καλά την περιοχή.

Η εκπαιδεύτρια τους εισήγαγε σε βιωματικές τεχνικές μάθησης, όπως carousel, stations, role-playing, brain storming, αλλά και συζητήσεις που αφορούσαν την καθημερινότητα της σχολικής ζωής σε διάφορες χώρες, όπως και τη δυνατότητα που δίνουν οι βιωματικές δράσεις για την όσο το δυνατόν πιο ομαλή ένταξη όλων των μαθητών στη σχολική διαδικασία, απαλλαγμένη από ψυχολογική πίεση και απόρριψη λόγω διαφορετικότητας.

Το σεμινάριο ξεκίνησε τη Δευτέρα 15 Ιουλίου με το European food fair, όπου δόθηκε η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να δοκιμάσουν τοπικά προϊόντα από όλες τις  χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Οι επόμενες μέρες συνεχίστηκαν με μαθήματα από τις 09:00 μέχρι τις 14:00, ενώ τους προσφέρθηκε από τον οργανισμό   η δυνατότητα δύο εκδρομών, μετά το τέλος των μαθημάτων σε κοντινή απόσταση από το Δουβλίνο, για να γνωρίσουν την τοπική παράδοση και Ιστορία. Η επικοινωνία ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς από τόσες διαφορετικές χώρες  της Ευρώπης υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική. Η τοπική Ιστορία, αλλά και η ευγένεια και η φιλόξενη διάθεση των εκπροσώπων του φορέα, ήταν, επίσης, πολύ σημαντική.

Οι τρεις καθηγήτριες επέστρεψαν την Κυριακή 21 Ιουλίου με ιδιαίτερα ευχάριστες εντυπώσεις, αλλά και αποφασισμένες να αξιοποιήσουν στο σχολείο όλα όσα έμαθαν.