Home > νέα > Πότισμα μια φορά την εβδομάδα και φόβοι για μικροκαρπία στην πατάτα Νευροκοπίου Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου Απ. Βέσμελης

Πότισμα μια φορά την εβδομάδα και φόβοι για μικροκαρπία στην πατάτα Νευροκοπίου Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου Απ. Βέσμελης

Τεράστια τα έξοδα με την άντληση νερού από γεωτρήσεις

Πότισμα μια φορά την εβδομάδα

και φόβοι για μικροκαρπία

στην πατάτα Νευροκοπίου

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου Απ. Βέσμελης

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ να επικρατούν δύσκολες συνθήκες για τους καλλιεργητές πατάτας στο λεκανοπέδιο Κ. Νευροκοπίου, καθώς από τη μια πλευρά η ξηρασία και η λειψυδρία έχουν αποτελέσει ένα σοβαρό πρόβλημα, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται πως έχουν οδηγήσει τη φετινή παραγωγή πατάτας σε μικροκαρπία.

Δυστυχώς, το φετινό πρόβλημα της λειψυδρίας είναι από τα πλέον σοβαρά ζητήματα, καθώς το νερό έρχεται μόνο μια φορά την εβδομάδα και για πέντε ώρες και όποιος προλάβει να ποτίσει, πότισε. Και με τον τρόπο αυτό, δυστυχώς αρκετά χωράφια «έχουν αδικηθεί» και έτσι τα προβλήματα συνεχίζονται.

Αυτά επισημαίνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου κ. Απόστολος Βέσμελης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι, οι φετινές υψηλές θερμοκρασίες, φαίνεται ότι έχουν οδηγήσει την καλλιέργεια πατάτας σε μικροκαρπία.

Το μεγαλύτερο ζήτημα βέβαια αφορά στα ποτίσματα, καθώς όπως ο ίδιος σημειώνει «το νερό είναι λιγοστό. Νερό δεν είχαμε όλη αυτή την περίοδο και συνεχίζουμε να μην έχουμε. Πολλά χωράφια έχουν αδικηθεί από το πότισμα, μιας και το νερό έρχεται μόνο για πέντε ώρες και μόνο μια φορά την εβδομάδα. Όμως ακόμα κι αυτά που ποτίζονται σωστά μέχρι ένα σημείο, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις υψηλές θερμοκρασίες».

Ερωτώμενος τι ακριβώς εννοεί μ’ αυτό, διευκρινίζει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες «έχουν οδηγήσει την καλλιέργεια σε μικροκαρπία και αυτό φαίνεται καθώς πλησιάζουμε πλέον στο τέλος της καλλιέργειας και στην αρχή της συγκομιδής. Με την έντονη ζέστη το φυτό δεν  μπορεί να αναπτυχθεί σωστά, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και όλοι κάνουν παράπονα ότι οι πατάτες δεν μεγαλώνουν».

Αναφερόμενος στα ποτίσματα, ο κ. Βέσμελης εξηγεί ότι «ποτίζουμε με πρόγραμμα. Κάποιοι προλαβαίνουν, κάποιοι άλλοι όχι. Όταν δουλεύει το 10% απ’ ότι χρειάζεται δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο. Λίγο με δικά μας μέσα, λίγο με τον ΤΟΕΒ, κάποιοι μπορούν και κάποιοι όχι να ποτίσουν σωστά».

Ερωτώμενος σχετικά με τα έξοδα, σημειώνει ότι «το θέμα του ποτίσματος έχει αυξήσει σχεδόν 200% επάνω τα έξοδά μας για τα νερά, και επί της ουσίας το πετρέλαιο που βάζουμε για τις γεωτρήσεις, είναι περισσότερο από την άντληση του νερού. Όταν ποτίζεις με δυο και τρεις βρύσες νερό και το μηχάνημα θέλει 5 λίτρα πετρέλαιο την ώρα, τι άλλο να πεις».

Όπως ήδη σημειώναμε και σε παλαιότερο σχετικό σημείωμα για την πατάτα, εξαιτίας της έλλειψης νερού φέτος σπάρθηκαν λιγότερα στρέμματα, γύρω στα 15.000, ενώ πέρυσι έφταναν περίπου στα 20.000 στρέμματα. Όμως ακόμα και η σπορά και παραγωγή του 2023, ήταν μικρότερη από άλλες πολύ καλύτερες χρονιές.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι, ενώ το κόστος άρδευσης πέρυσι ανερχόταν περίπου στα 5.000 ευρώ, φέτος εκτινάχθηκε στα 15.000 ευρώ εξαιτίας των γεωτρήσεων.

Το κακό είναι ότι ο καύσωνας συνοδεύεται και µε λειψυδρία, αφού στο φράγμα Λευκογείων, από όπου αρδεύεται ο κάμπος του λεκανοπεδίου, η στάθμη των υδάτων υποχώρησε σημαντικά, µε συνέπεια να προκύψουν προβλήματα στην άρδευση των χωραφιών. «Το φράγμα μπόρεσε να καλύψει μόλις το 20% των αναγκών µας, καθώς αντί για 7-8 εκατ. κυβικά που παίρνουμε κάθε χρόνο, οι ποσότητες περιορίστηκαν στα 1,8 εκατ. κυβικά και όπως αντιλαμβάνεστε ποτίζαμε µε διακοπές και επιστρατεύσαµε νερά από γεωτρήσεις και λάκκους», µας εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου.