Home > Πρώτο Θέμα > Ξεκινάει μελέτη για την αξιοποίηση και ανάδειξη τριών γεφυριών στο Βαθύτοπο Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδης και ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας κ. Χατζόπουλος

Ξεκινάει μελέτη για την αξιοποίηση και ανάδειξη τριών γεφυριών στο Βαθύτοπο Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδης και ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας κ. Χατζόπουλος

Υπογράφηκε από το Δήμο Κ. Νευροκοπίου

Ξεκινάει μελέτη για την αξιοποίηση

και ανάδειξη τριών

γεφυριών στο Βαθύτοπο

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδης και ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας κ. Χατζόπουλος

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ ΠΑΛΙΑ παραδοσιακά γεφύρια στον ορεινό κυρίως όγκου του Νομού Δράμας, αποτελούν ένα πραγματικά σημαντικό στοιχείo πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς για τον τόπο μας. Και από την άποψη αυτή, χρήζουν αξιοποίησής τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο «Π.Τ.» ασχολείται με το εν λόγω θέμα από το 2022 ακόμα, και κυρίως με ορισμένα γεφύρια τα οποία βρίσκονται στην περιοχή του Βαθυτόπου του Δήμου Κ. Νευροκοπίου.

Οφείλουμε να σημειώσουμε και να υπενθυμίσουμε, ότι αρχικά είχε ασχοληθεί ο κ. Αβραμίδης από το Βαθύτοπο, ο οποίος ως πολίτης με τις δυνατότητες που έχει, έκανε μια ιδιαίτερη προσπάθεια να αναδείξει το θέμα.

Στη συνέχεια ήρθε η Αναπτυξιακή Δράμας να βοηθήσει σημαντικά με την συνεισφορά της, ώστε να δώσει μια ώθηση στο ζήτημα αυτό, καθώς υπό τη διεύθυνση του κ. Μ. Χατζόπουλου έγινε μια προσπάθεια ώστε με το πέρασμα του χρόνου να κινηθεί κάπως το θέμα.

Μετά από δύο και πλέον χρόνια, τα ευχάριστα νέα είναι ότι πλέον ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου προχωράει και επίσημα πλέον, στην ανάδειξη τριών γεφυριών στην περιοχή του Βαθυτόπου.

Συγκεκριμένα, με απόφασή του  ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδης, υπέγραψε απόφαση για την έγκριση και ανάθεση μελέτης με τίτλο: «Ανάδειξη τριών διατηρητέων λιθόκτιστων γεφυριών στο Βαθύτοπο του Δήμου Νευροκοπίου Δράμας».

Η μελέτη ανατίθεται στην πλέον εξειδικευμένη αρχιτέκτονα της Δράμας κα. Κοραλία Παπαϊωάννου, η οποία έχει να παρουσιάσει ήδη ένα σημαντικό έργο σε ιστορικά κτίρια της Δράμας και όχι μόνο.

Και τα τρία γεφύρια για τα οποία θα γίνει η μελέτη ανάδειξής τους, έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως διατηρητέα μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ταμπουρίδης: Η ανάδειξη των γεφυριών και των οχυρών

Μιλώντας αναλυτικότερα στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδης, σημειώνει ότι πλέον «προχωράμε από το Δήμο για την αξιοποίηση των τριών χαρακτηρισμένων από το Υπ. Πολιτισμού πέτρινων γεφυριών που βρίσκονται στην Κοινότητα Βαθυτόπου, ενώ έχουμε ήδη υπογράψει και την ανάθεση μελέτης από εξειδικευμένη αρχιτέκτονα».

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει μάλιστα, «μέσα απ’ αυτό, επιδιώκουμε την ανάδειξη και αξιοποίηση και αναβάθμιση των μονοπατιών στο Νευροκόπι, κυρίως στους οικισμούς Λευκογείων, Καταφύτου και Βαθυτόπου, ενώ προσπαθούμε να συμπληρώσουμε και του Οχυρού».

Αυτό που κυρίως τονίζει ο δήμαρχος κ. Ταμπουρίδης, είναι ότι «ανάμεσα στα ίδια έργα, προσπαθούμε να προχωρήσουμε και στην ανάδειξη και αξιοποίηση επιλεγμένων βυζαντινών εκκλησιών και του τεμένους που βρίσκεται στην Εξοχή. Μάλιστα, ένα ανάλογο τέμενος υπάρχει και στην αντίστοιχη πλευρά της Βουλγαρίας».

Στο σημείο αυτό ο κ. Ταμπουρίδης αναφέρεται και στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας, λέγοντας ότι «με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας, ζητήσαμε τη συνδρομή της Μονάδας Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) για την ωρίμανση και χρηματοδότηση των παραπάνω έργων. Αξίζει να σας πω ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια πρόταση χρηματοδότησης πάνω από 200.000 ευρώ, την οποία επιχειρούμε να ξεκολλήσουμε και να ενεργοποιήσουμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου υπάρχουν».

Όπως διευκρινίζει μάλιστα, «υπάρχει μελέτη που αποτέλεσε τη βάση και την πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος στο Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης και επίσης έχουμε αιτηθεί προς τον υπουργό Εθνικής Αμύνης να διατεθούν σ’ εμάς όλα τα οχυρά του Δήμου με προτεραιότητα του Περιθωρίου που είναι και το μεγαλύτερο. Για το λόγο αυτό έχουμε προετοιμάσει και μια συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια».

Ερωτώμενος στο σημείο αυτό για το Διατοπικό πρόγραμμα μεταξύ των Αναπτυξιακών Εταιρειών Δράμας και Σερρών, ο κ. Ταμπουρίδης τονίζει ότι, «στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν επίσης ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου και ο Δήμος Σιντικής και συνεργαζόμαστε για την προώθηση του ιστορικού τουρισμού μέσω του Λίσσε και σε όλη την περιοχή μας όπου είναι διάσπαρτα τα οχυρά από τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Χατζόπουλος: Κινητοποίηση της Αυτοδιοίκησης

Σχετικά με το θέμα της ανάδειξης και αξιοποίησης των γεφυριών του Βαθυτόπου, μίλησε στον «Π.Τ.» και ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας κ. Μανόλης Χατζόπουλος, επισημαίνοντας αρχικά τα σχετικά δημοσιεύματα της εφημερίδας μας, όπως αυτό που συμπτωματικά δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Τετάρτης 31 Ιουλίου 2024.

«Αυτό που διάβαζα στην εφημερίδα σας για τα γεφύρια, μπορεί να πει κανείς ότι είναι μια μικρή αναπτυξιακή πρόταση», σημειώνει ο κ. Χατζόπουλος, τονίζοντας ότι, «πατώντας πάντα στα πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια που υπάρχουν στον ορεινό όγκο, μπορεί να κινητοποιηθεί η Αυτοδιοίκηση κυρίως στα όρια τα οποία βρίσκονται τα γεφύρια. Αλλά βεβαίως και οι φορείς που εμπλέκονται το  Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια με την έννοια ότι τα γεφύρια αυτά είναι και στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, με την έννοια ότι έγιναν από αυτοδίδακτους μαστόρους κυρίως από την Ήπειρο, συνέδεαν χρονικές στιγμές και ανάγκες των περιόδων αυτών. Υπάρχουν μύθοι και ιστορίες».

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «αν λοιπόν όπως περιγράφετε στο σχετικό άρθρο στην εφημερίδα («Π.Τ.» 31 Ιουλίου 2024) οι τοπικοί φορείς και όλοι οι εμπλεκόμενοι αναδείξουν ορισμένα από τα γεφύρια αυτά και τα συνδέσουν και με κάποια άλλα αξιοθέατα στον τόπο, μπορείς να έχεις κάλλιστα ένα τουριστικό προϊόν. Και συνδυαζόμενο με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προωθεί η χώρα, κάνεις περιβαλλοντικά μονοπάτια, κάνεις και μαθήματα πολιτισμού αν θέλεις εκεί στα γεφύρια. Ξέρουμε ακόμα ότι και οι Τούρκοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα γεφύρια».

Χαρακτηριστικά μας λέει ότι, «σε ένα γεφύρι που αξιοποίησε και φώτισε ο Δήμος Παρανεστίου, σταματούν αυτοκίνητα με τουρκικές πινακίδες και φωτογραφίζονται οι επισκέπτες. Αν αυτό κανείς το προωθήσει, είναι σημαντικό γιατί είναι κάτι που είναι ζωντανό και φαίνεται ότι έχουν ωριμάσει και οι συνθήκες πλέον».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Τετάρτης 31 Ιουλίου (χθες), συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Αναπτυξιακής Δράμας και ένα από τα θέματα που απασχόλησε το συμβούλιο, ήταν και τα γεφύρια μετά από το χθεσινό δημοσίευμα του «Π.Τ.».