Home > Αθλητικά > Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τους Αγώνες Βουνού Παρανεστίου

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τους Αγώνες Βουνού Παρανεστίου

Στις 11, 12 και 13 Οκτωβρίου 2024

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για

τους Αγώνες Βουνού Παρανεστίου

 

 

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ήδη οι εγγραφές για τη φετινή διοργάνωση των Αγώνων Βουνού Παρανεστίου, όπου κάθε χρόνο συμμετέχουν εκατοντάδες αθλητές μεγάλων αποστάσεων από την Ελλάδα, αλλά και από διάφορες άλλες χώρες.

Φέτος οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 11, 12 και 13 Οκτωβρίου, με ευθύνη του Δήμου Παρανεστίου και αποτελούν ένα σημαντικό και μοναδικό αθλητικό γεγονός για όλη την Ελλάδα.

Οι Αγώνες Βουνού Παρανεστίου, αποτελούν μια μοναδικότητα σε όλη την Ελλάδα, καθώς έχουν να συνδυάσουν ένα υπέροχο τοπίο και ανάγλυφο, με το παρθένο δάσος Φρακτού, τον ποταμό Νέστο, το φράγμα Θησαυρού, περιοχές Natura και άλλα ενδιαφέροντα σημεία.

Για άλλη μια χρονιά, θα διοργανωθεί ο μεγάλος αγώνας των 110 χιλιομέτρων, των 46 χιλιομέτρων όπως και των 10 χιλιομέτρων.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει μάλιστα ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, «εμείς θέλουμε ο κόσμος και οι αθλητές να το απολαύσουν. Γιατί βουνά μπορεί να υπάρχουν παντού, όμως η μαγεία βρίσκεται μόνο στο Παρανέστι, το οποίο συνδυάζει ποτάμι, φράγματα, λίμνη, καταρράκτες. Η μαγεία του βουνού του Παρανεστίου είναι μοναδική. Έχουμε περιοχές Natura, με είδη που είναι μοναδικά, όπως φυτά και ζώα».

Κάθε χρόνο η συμμετοχή των αθλητών είναι ιδιαίτερα μεγάλη και μάλιστα παρουσιάζει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον από προσωπικότητες, όπως παλαιότερα είχε συμμετάσχει ο πρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός Παναγιώτης Αγγελόπουλος στα 110 χιλ., ο γνωστός από το τηλεοπτικό Survivor Απόστολος Ρουβάς, οι οποίοι μάλιστα έχουν δηλώσει και ενθουσιασμένοι από την οργάνωση των αγώνων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, πρόκειται για αγώνες ορεινού τρεξίματος, οι οποίοι αποτελούν διεθνώς μία δυναμικά ανερχόμενη μορφή ψυχαγωγίας και αθλητισμού.

Στόχος των αγώνων, είναι να προάγουν οι διοργανωτές το αθλητικό ιδεώδες αναδεικνύοντας και προβάλλοντας ταυτόχρονα τον φυσικό πλούτο της Δράμας και της Παρανέστιας Γης, κάνοντας γνωστή την περιοχή σε ανθρώπους από άλλα μέρη της Ελλάδος αλλά και σε ανθρώπους από το εξωτερικό.

Με αυτόν τον τρόπο, οι αγώνες συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση αθλητών, θεατών και εθελοντών ως προς την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη του αθλητισμού ως μέσου βελτίωσης της υγείας,  στην ενδυνάμωση του πνεύματος εθελοντισμού, στην παροχή προτύπων στις νεότερες γενιές και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Η διοργάνωση των Αγώνων Βουνού Παρθένου Δάσους – Virgin Forest Trail, στηρίζεται από το Δήμο Παρανεστίου, την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης και ΠΕ Δράμας, ενώ βοηθάει μια μεγάλη εθελοντική ομάδα. Η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων έχει ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες εργασίες και τα πάντα είναι έτοιμα, ώστε στα μέσα της επόμενης εβδομάδας να υποδεχθούν αθλητές και επισκέπτες.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ακόμα, ότι, στους Αγώνες συνδράμουν διασωστικές ομάδες, όπως η Ομάδα ΟΦΚΑΘ που έχει παράρτημα στο Παρανέστι, οι Ραδιοερασιτέχνες και άλλοι.

Το ιστορικό των Αγώνων

Η ιδέα της διοργάνωσης γεννήθηκε το 2007 από την ανάγκη για την προβολή και προστασία του μοναδικού παρθένου δάσους στην Ευρώπη, του Παρθένου Δάσους Παρανεστίου και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με μεγάλη συμμετοχή αθλητών όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.

Η μεγάλη αυτή προσπάθεια στηρίζεται ένθερμα από την τοπική κοινωνία. Πέρα από τους θεσμικούς εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικοί σύλλογοι και εθελοντικές οργανώσεις, εκατοντάδες εθελοντές και δεκάδες υποστηρικτές, συνδράμουν έμπρακτα στην άρτια διοργάνωση των αγώνων.

Είναι προφανές ότι Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου προβάλουν όχι μόνο την περιοχή του Παρανεστίου αλλά και τη χώρα μας διεθνώς.

 

Αναλυτικά οι Αγώνες

Την πρώτη ημέρα, θα πραγματοποιηθεί ο Υπερμαραθώνιος Αγώνας Παρθένου Δάσους Παρανεστίου (V.F.U.T.) – 7/10/2022. Οι αθλητές, θα διασχίσουν ορεινά μονοπάτια 162.651 μ., με θετική υψομετρική διαφορά περίπου 6.964 μ. Ο μεγάλος χιλιομετρικός αγώνας, απευθύνεται σε αθλητές/τριες με μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους αγώνες, με άριστη υγεία, πολύ καλή φυσική κατάσταση και ψυχικό σθένος. Ο αγώνας έχει αξιολογηθεί με 6 πόντους σύμφωνα με τη λίστα ITRA.

Ο δεύτερος αγώνας, ο Υπερμαραθώνιος Αγώνας Natura Trail Race (N.T.R) θα πραγματοποιηθεί την δεύτερη ημέρα και οι αθλητές θα διασχίσουν ορεινά μονοπάτια 109.695 μ., με θετική υψομετρική διαφορά περίπου 4.675 μ. Ο αγώνας, απευθύνεται σε αθλητές/τριες με σχετική εμπειρία σε τέτοιου είδους αγώνες, με άριστη υγεία, πολύ καλή φυσική κατάσταση και ψυχικό σθένος. Ο αγώνας έχει αξιολογηθεί με 5 πόντους σύμφωνα με τη λίστα ITRA.

Την δεύτερη ημέρα επίσης θα πραγματοποιηθεί και ο αγώνας Παρανέστιο Μονοπάτι (Paranesti Path P.P). Οι αθλητές θα διασχίσουν μέρος της ορεινής διαδρομής του V.F.U.T. και Ν.Τ.R μήκους 46.295 μ. με 1.930 μ. θετική υψομετρική διαφορά που απευθύνεται σε λιγότερο έμπειρους δρομείς. Ο αγώνας έχει αξιολογηθεί με 3 πόντους σύμφωνα με τη λίστα ITRA.

Την τελευταία ημέρα, θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας 800 μ. για ΑμεΑ, όπως επίσης και ο αγώνας 1.000 μ. για παιδιά έως 17 ετών. Επίσης, θα γίνει και ο αγώνας Νέστος Trail (Nestos Trail). Οι αθλητές θα διασχίσουν μέρος του πανέμορφου παραποτάμιου μονοπατιού του Νέστου, μήκους 10.000 μέτρων που απευθύνεται σε λιγότερο έμπειρους ή αρχάριους δρομείς.