Home > νέα > Στη Δράμα το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας-Από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Στη Δράμα το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας-Από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Στη Δράμα το 1ο Επιστημονικό

Συνέδριο Κινηματογραφικής

Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας

Με στόχο να «ανοίξει» μια ευρύτερη συζήτηση στο πεδίο του κινηματογράφου

 

ΜΕ ΕΝΑ νέο πρόγραμμα από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), εμπλουτίζεται η Δράμα όσον αφορά στον κινηματογράφο σε γενικότερο επίπεδο.

Όπως είναι γνωστό, το ΕΑΠ λειτουργεί ήδη Σχολή Κινηματογράφου στη Δράμα, όπου τα υποχρεωτικά μαθήματα εργαστηρίων διεξάγονται υποχρεωτικά και δια ζώσης στη Δράμα. Σταδιακά, οι φοιτητές αυξάνονται συνεχώς, ενώ ήδη ανέρχονται στα 300 άτομα, με στόχο την αύξησή τους μέχρι και τα 600-700 άτομα.

Πλέον, το ΕΑΠ ξεκινάει και μια νέα μορφή συνεργασίας με τη Δράμα και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, καθώς η Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του Ελληνικού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, οργανώνει το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο Κινηματογραφικής Γραφής Πρακτικής και Έρευνας (1st International Conference on Cinema Screenplay, Practice and Research) στις 12, 13, 14 Δεκεμβρίου, στη Δράμα.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί υβριδικά με δια ζώσης και εξ αποστάσεως Συνεδρίες. Κύριος σκοπός του Συνεδρίου, είναι να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση επάνω σε επίκαιρα θέματα που αφορούν στην πρακτική και έρευνα στο πεδίο του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών τεχνών, διερευνώντας, παράλληλα, τις δυνατότητες συνεργασίας εκπαιδευτικών οργανισμών και επαγγελματικών φορέων που δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο.

Θεματικοί άξονες

Οι θεματικοί άξονες του Συνεδρίου προσεγγίζουν μια σειρά θεματικών πεδίων που άπτονται της κινηματογραφικής γραφής και έρευνας σε αντιστοιχία με το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας (ΣΚΙ)» του Ε.Α.Π., αλλά και τις ευρύτερες επιστημονικές, καλλιτεχνικές και κοινωνικές προεκτάσεις του κινηματογράφου. Οι ανακοινώσεις που θα επιλεγούν θα δημοσιευθούν σε ηλεκτρονική έκδοση Πρακτικών του Συνεδρίου με ISBN και DOI.

Σε αυτό το πλαίσιο,  το Συνέδριο θα καλύψει τα παρακάτω θεματικά πεδία: – Σενάριο – Σκηνοθεσία – Θεωρία του κινηματογράφου – Ιστορία του κινηματογράφου – Animation – Μοντάζ & Ειδικά εφέ – Κινηματογράφος και Εκπαίδευση – Τεχνητή Νοημοσύνη στον Κινηματογράφο – Μουσική και Ήχος στον Κινηματογράφο – Διεύθυνση φωτογραφίας και κινηματογραφικός φωτισμός – Κινηματογράφος και Λογοτεχνία – Περιβαλλοντικό Ντοκιμαντέρ και Animation

Στο πλαίσιο της επιτυχούς συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας επιλέχθηκαν για προβολή φοιτητικές εργασίες των θεματικών ενοτήτων σκηνοθεσίας των πρώτων τριών εξαμήνων του προγράμματος για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.
O Κοσμήτορας της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού, Καθηγητής Στέλιος Ζερεφός, χαιρετίζει την απόφαση του Φεστιβάλ να παρουσιάσει εργασίες φοιτητών και ανακοινώνει την υποστήριξη του εγχειρήματος και την διεύρυνση της συνεργασίας με την συνδιοργάνωση του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας που θα διεξαχθεί υβριδικά στην πόλη της Δράμας και online τον προσεχή Δεκέμβριο. Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο στην ιστοσελίδα icc.eap.gr.
Α/Α ΤΙΤΛΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟ
1 Η Νύχτα Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης 12 ΧΕΙΜ. 2023
2 Η Μαγική Πίτσα Λεωνίδας Σκερλετόπουλος 4 ΧΕΙΜ. 2023
3 Ο Κήπος των Ψυχών Παναγιώτης Χρυσοβαλάντης Χάιτας 6 ΚΑΡ. 2024
4 Είσαι Ευτυχισμένη Νεκτάριος Παναγιώτης Μπουτεράκος 4 ΕΑΡ. 2024
5 Διπλό Νερό Βάιος Παπαδόπουλος 3 ΕΑΡ. 2023

6 Κάνε ότι δεν Άκουσες Γιώργος Κεραμυδάς 4 ΕΑΡ. 2023
7 Δύο Κάθετες Γραμμές Γιώργος Βλάσσης 4 ΧΕΙΜ. 2023
8 Άριστα 10 Άγγελος Δελής 4 ΧΕΙΜ. 2023
9 My First Christmas Τρύφωνας Ζήσης 4 ΣΧΕΙΜ. 2023
10 Δώδεκα και Ένα Σοφία Σακελλαρίου 4 ΧΕΙΜ. 2023
11 Ambiguous Threat Πηνελόπη Καραματσούκη 4 ΕΑΡ. 2024
12 Take My Time Δημήτρης Τσιάμης 7 ΕΑΡ. 2024
13 Ο Φάκελος Βασίλης Μπόσμης 3 ΕΑΡ. 2023
14 Solredo Δήμητρα Πετμεζά 5 ΕΑΡ. 2023
15 Helpless Νίκος Καραμολέγκος 4 ΧΕΙΜ. 2023
16 Κίτρινο Ηλίας Μαρούτσης 5 ΧΕΙΜ. 2023
17 Το Τελευταίο Κομμάτι Θόδωρος Τζιάτζιος 11 ΧΕΙΜ. 2023
18 Ταρίφα Δημήτρης Χρήστου 11 ΧΕΙΜ. 2023
19 Με Σπασμένα Φτερά Νικόλας Δήμου 5 ΕΑΡ. 2023
20 Σε Μια Άλλη Ζωή Γιώργος Καίσαρης 5 ΕΑΡ. 2023
21 Αμμάργτο Νικόλαος Κοτσαμπουγιούκης 5 ΧΕΙΜ. 2023

Σημαντικές ημερομηνίες

Οι σημαντικές ημερομηνίες του Συνεδρίου για τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν είναι:

Στις 30 Αυγούστου, καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης περιλήψεων. Στις 10 Οκτωβρίου, ειδοποίηση αποδοχής. Στις 15 Νοεμβρίου, λήψη τελικής μορφής εισηγήσεων με αντίστοιχη κατάθεση αντίτιμου συμμετοχής των άρθρων στο Συνέδριο. Στις 30 Νοεμβρίου, ανακοίνωση τελικού προγράμματος. Στις 12, 13, 14 Δεκεμβρίου, διεξαγωγή Συνεδρίου. Για την συμμετοχή του κάθε επιλεγμένου άρθρου στο Συνέδριο, ορίζεται το ποσό των 40 ευρώ. Το αντίτιμο για τις φοιτητικές συμμετοχές ορίζεται στα 20 ευρώ. Για την κάθε εισήγηση και για την παρακολούθηση, θα δοθούν αντίστοιχες βεβαιώσεις. Την Επιστημονική Επιτροπή αποτελούν:

Αντιγόνη Βλαβιανού Δετζώρτζη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΑΠ (πρόεδρος).

Στέλιος Ζερεφός, Καθηγητής ΕΑΠ.

Ευθύμιος Ζέρβας, Καθηγητής ΕΑΠ.

Δηµήτρης Θεοδωρόπουλος, Καθηγητής ΑΠΘ.

Γιάννης Κολαξίζης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ.

Παναγιώτης Κυριακουλάκος, Επίκουρος Καθηγητής Παν. Αιγαίου.

Ηρώ Λάσκαρη, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΑΠ.

Γιάννης Σακαρίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράµας

Σπύρος Σιάκας, Αναπληρωτής Καθηγητής ΠΑΔΑ.

Έλενα Εφεόγλου, Ε.ΔΙ.Π. ΑΠΘ.

Οργανωτική Επιτροπή: Γιάννης Σακαρίδης (πρόεδρος), Ηρώ Λάσκαρη, Λία Κανελλοπούλου, Βίκυ Κωνσταντινίδου, Θεόδωρος Βαγενάς, Μαρία Λάζαρη, Ιάσονας Φορλίδας, Γεράσιμος Βονιτσάνος.