Home > νέα > Χωρίς κρούσματα πανώλης προβάτων στην Π.Ε. Δράμας ► Παπαδούδης: Σε λίγες ημέρες η άρση μέτρων για τα πρόβατα στη Δράμα

Χωρίς κρούσματα πανώλης προβάτων στην Π.Ε. Δράμας ► Παπαδούδης: Σε λίγες ημέρες η άρση μέτρων για τα πρόβατα στη Δράμα

Επιστολή κτηνοτρόφων ΑΜΘ για μέτρα στήριξης

Χωρίς κρούσματα πανώλης

προβάτων στην Π.Ε. Δράμας

► Παπαδούδης: Σε λίγες ημέρες η άρση μέτρων για τα πρόβατα στη Δράμα

► Υπό αυστηρά μέτρα παραμένει ο έλεγχος της πανώλης στους αγριόχοιρους

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να ταλανίζει τους κτηνοτρόφους της χώρας, το ζήτημα της πανώλης των αιγοπροβάτων, καθώς αυτό παραμένει σε έξαρση κυρίως σε περιοχές της νότιας Ελλάδας.

Όσον αφορά το Νομό Δράμας, στις αρχές του Αυγούστου είχε εντοπιστεί κρούσμα σε ένα εκτροφείο προβάτων στην περιοχή, για το οποίο τέθηκαν άμεσα τα οριζόμενα μέτρα.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση αριθμούσε πάνω από 300 πρόβατα, τα οποία οδηγήθηκαν όλα σε σφαγή και υγειονομική ταφή, στο πλαίσιο των προβλεπόμενων ενεργειών και την εξάλειψη της νόσου.

Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο διευθυντής Κτηνιατρικής της Π.Ε. Δράμας κ. Παπαδούδης, επεσήμανε χθες Δευτέρα ότι «αυτό το θέμα έχει τελειώσει, τα ζώα θανατώθηκαν και ήδη βρισκόμαστε σε έλεγχο των ζωνών πουν έχουν οριστεί. Μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί άλλο κρούσμα σε άλλη μονάδα».

Αυτό που σημειώνει ο ίδιος είναι ότι, «προς το παρόν περιμένουμε να περάσει το χρονικό διάστημα ενός μήνα για την άρση των μέτρων».

Αυστηρά μέτρα για τους αγριόχοιρους

Ερωτώμενος σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν για την πανώλη των αγριόχοιρων, ο κ. Παπαδούδης επεσήμανε ότι εκεί το πρόβλημα υπάρχει ακόμα, διευκρινίζοντας ότι «η πανώλη των αιγοπροβάτων με την πανώλη των αγριόχοιρων, δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους».

Όπως τονίζει, «η πανώλη των προβάτων όταν είναι στη φύση μέσα σε τρεις μέρες καταστρέφεται, ενώ της αφρικανικής πανώλης των αγριόχοιρων μπορεί να αντέξει ακόμα και 200 μέρες».

Εξηγεί ακόμα, ότι, «τώρα που θα αρχίσει και το κυνήγι του αγριόχοιρου θα δούμε τι θα βρεθεί από νεκρά ζώα». Όσον αφορά την αφρικανική πανώλη των αγριόχοιρων, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι τα αυστηρά μέτρα ισχύουν κανονικά και δεν υπάρχει πρόβλεψη για άρση τους.

Προτάσεις κτηνοτρόφων ΑΜΘ για στήριξη κτηνοτρόφων

Στο μεταξύ, επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιάρα, απέστειλαν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογος Αν. Μακεδονίας – Θράκης, προτείνοντας μέτρα οικονομικής στήριξης κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από την επιβολή μέτρα για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών (αιγοπρόβατα).

Όπως αρχικά σημειώνει στην επιστολή τους, «η Κτηνιατρική Υπηρεσία εξακολουθεί να είναι σε στελεχιακή αποσύνθεση και λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο των κτηνιάτρων που έχουν απομείνει», ενώ επισημαίνουν ότι «η ελληνική πολιτεία δεν έκανε τον κόπο από το 2013 μέχρι σήμερα, ν’ αναπληρώσει τουλάχιστον όσους κτηνιάτρους συνταξιοδοτήθηκαν».

Όπως αναφέρουν, «επιβάλλεται ο υποχρεωτικός εγκλεισμός των αιγοπροβάτων σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από κάθε μολυσμένη κτηνοτροφική μονάδα, χωρίς ταυτόχρονα να προβλέπεται άμεση προμήθεια ζωοτροφών η ενίσχυση με το αντίστοιχο ποσό της αξίας τους προς τους κτηνοτρόφους».

Αναφέρουν επίσης ότι, ενώ έχουν απαγορευθεί «η διακίνηση και οι σφαγές ελληνικών αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων, χωρίς όμως να απαγορευτούν και συνολικά οι εισαγωγές σφαγίων ούτε καν από τη Ρουμανία, αλλά και ζώα για άμεση σφαγή από τη Βουλγαρία, το οποία μπορεί να είναι φορείς της πανώλης».

Τέλος, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ, αναφέρονται και στα μέτρα τα οποία θα έπρεπε να παρθούν προς οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων:

[Ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος 5.000 ευρώ ανά 100 ζώα, που με εντολή της κτηνιατρικής υπηρεσίας καταστράφηκαν τα ζώα τους λόγω πανώλης. Η ενίσχυση αυτή θα επαναληφθεί και το 2025, εφόσον οι κτηνοτρόφοι αυτοί ανασυστήσουν πλήρως το ζωικό τους κεφάλαιο.

Αποζημίωση με 400 ευρώ ανά ζώο στην ιδανική ηλικία (6 μηνών και 1 μέρα έως 3 ετών), σε όσους ανασυστήσουν πλήρως το ζωικό τους κεφάλαιο.

Αποζημίωση με 500 ευρώ ανά ζώο στην ιδανική ηλικία (6 μηνών και 1 μέρα έως 3 ετών), σε όσους ανασυστήσουν πλήρως το ζωικό τους κεφάλαιο κι έχουν επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας.

Αποζημίωση 300 ευρώ ανά ζώο στην ιδανική ηλικία, σε όσους δεν ανασυστήσουν πλήρως ή καθόλου το ζωικό τους κεφάλαιο.

Αποζημίωση 400 ευρώ ανά ζώο στην ιδανική ηλικία, σε όσους δεν ανασυστήσουν πλήρως ή καθόλου το ζωικό τους κεφάλαιο κι έχουν επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας.

Άτοκα δάνεια με δεκαετή αποπληρωμή και τριετή περίοδο χάριτος, για την αγορά ζώων, ζωοτροφών κι εξοπλισμού, σε όσους ανασυστήσουν πλήρως το ζωικό τους κεφάλαιο.

Αποζημίωση των ζωοτροφών και του κόστους απολύμανσης, των κτηνοτρόφων που επλήγησαν αλλά και όσων βρίσκονται εντός των ζωνών επιτήρησης.

Αποζημίωση των κτηνοτρόφων που βρίσκονται εντός της ζώνης προστασίας, σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από επιβεβαιωμένο κρούσμα και υποχρεώνονται να έχουν περιορισμένα τα ζώα τους εντός της σταυλικής τους εγκατάστασης, με 1.5 ευρώ την ημέρα για κάθε ζώο και για όσες μέρες ισχύει η απαγόρευση βόσκησης.

Αποζημίωση των κτηνοτρόφων που λόγω της απαγόρευσης δεν έσφαξαν τα αμνοερίφια τους, για το κόστος της διατροφής τους, με 1.5 ευρώ την ημέρα, για όλες τις μέρες που ισχύει η απαγόρευση. Μετά την πώλησή τους θα πρέπει να εκτιμηθεί η διαφορά της τελικής τιμής πώλησής τους, με την αγοραία τιμή της τελευταίας εβδομάδας πριν την απαγόρευση σφαγής και να αποζημιωθούν με τη διαφορά αυτή, αν υπάρχει.

Αποζημίωση για το γάλα που δεν εκομίσθηκε, λόγω της πανώλης.]