Home > Νέα > Ενημέρωση από το Επιμελητήριο Δράμας Περιστατικά απάτης σε βάρος ελληνικών επιχειρήσεων στην Τουρκία

Ενημέρωση από το Επιμελητήριο Δράμας Περιστατικά απάτης σε βάρος ελληνικών επιχειρήσεων στην Τουρκία

Ενημέρωση από το Επιμελητήριο Δράμας

Περιστατικά απάτης σε βάρος

ελληνικών επιχειρήσεων στην Τουρκία

 

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ δίνει το Επιμελητήριο Δράμας σχετικό έγγραφο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη (γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων), με θέμα απάτη κατά ελληνικής επιχείρησης.

Σύμφωνα μ’ αυτό, το τελευταία διάστημα έχουν γίνει γνωστά περιστατικά εμπορικών διαφορών, κατά τα οποία τουρκικές εταιρείες ενώ έχουν απαιτήσεις και εισπράξει χρηματικά ποσά έναντι παραγγελιών από ελληνικές εισαγωγικές εταιρείες, καθυστερούν ή δεν εκτελούν την αποστολή των εμπορευμάτων.

Πρόκειται για ένα σοβαρό περιστατικό, κατά το οποίο, Τούρκος υπήκοος ιρανικής καταγωγής ονόματι Ali Hacizade, προσέγγισε την Ελληνική εταιρεία, κατόπιν συστάσεως τρίτου προσώπου στην Ελλάδα, ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης και διευθυντής Τουρκικής εταιρείας με την επωνυμία «NILSAN ENERJI SANAYI VE TICARET LIMITED SIRKETI».

Εισέπραξε προκαταβολικά το σύνολο του ποσού και δεν παρέδωσε παρά μικρό μέρος των εμπορευμάτων.

Η Ελληνική εταιρεία έχει καταθέσει, ενώπιον των Τουρκικών δικαστηρίων, αγωγή κατά της NILSAN ENERJI για την επιστροφή των χρημάτων. Ωστόσο η εν λόγω τουρκική εταιρεία, μετά από έλεγχο που διενήργησε το Γραφείο μας στο Μητρώο εταιρειών του Επιμελητηρίου Κωνσταντινουπόλεως, εμφανίζεται ότι έχει διακόψει πλέον την λειτουργία της. Συναφώς, μετά από μήνυση που υπέβαλε η Ελληνική εταιρεία, εκκρεμεί εισαγγελική έρευνα για ποινικές ευθύνες του εν λόγω προσώπου σε σχέση με την υπόθεση αυτή.

Κατόπιν αιτήματος της ελληνικής εταιρείας, δια του πληρεξουσίου εδώ δικηγόρου, το Προξενείο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, ενημερώνει τα μέλη του Επιμελητηρίου Δράμας, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά εξαπάτησης Ελληνικών εταιρειών από το συγκεκριμένο πρόσωπο υπό την ίδια η τυχόν άλλη εταιρεία.

Τονίζεται επίσης ότι, το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει γνωστά πολλά περιστατικά εμπορικών διαφορών, στα οποία τουρκικές εταιρείες, ενώ έχουν απαιτήσει και εισπράξει χρηματικά ποσά έναντι παραγγελιών από ελληνικές εισαγωγικές εταιρείες, καθυστερούν ή δεν εκτελούν την αποστολή των εμπορευμάτων.