Επιβεβαιώνεται η μικροκαρπία στην πατάτα Νευροκοπίου
Χωρίς μεγάλα προβλήματα
οι καλλιέργειες βαμβακιού
και καλαμποκιού στη Δράμα
Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Γεωπόνος της ΔΑΟΚ ΠΕ Δράμας κ. Σίμογλου
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκονται ακόμα οι διάφορες καλλιέργειες στην περιοχή του Νομού Δράμας, όπως για παράδειγμα αυτή της πατάτας Κ. Νευροκοπίου, του καλαμποκιού και του βαμβακιού.
Σε γενικό επίπεδο, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν φέτος, δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα σε όλη τη χώρα, καθώς και στην περιοχή της Δράμας, όπου μάλιστα είχαμε και σημαντικά προβλήματα λειψυδρίας, τόσο στην περιοχή του λεκανοπεδίου Νευροκοπίου για την πατάτα, όσο και στην λεγόμενη πεδιάδα της Δράμας με τα καλαμπόκια και τα βαμβάκια.
Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει φέτος κατά περιόδους ο «Π.Τ.» και πρόσφατα μάλιστα, ήδη οι πατατοπαραγωγοί στο Κ. Νευροκόπι αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα, καθώς η λίμνη Λευκογείων στέγνωσε κυριολεκτικά και αρκετοί καλλιεργητές προχώρησαν ακόμα και σε γεωτρήσεις που σημαίνει ιδιαίτερα υψηλά έξοδα.
Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου κ. Βέσμελης, η φετινή παραγωγή της πατάτας κυρίως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, θα εμφανίζει μικροκαρπία. Θα είναι δηλαδή μικρότερη σε σχέση με άλλες χρονιές, ή σε σχέση με μια κανονική. Και βέβαια, τα στρέμματα που ήδη σπάρθηκαν την φετινή άνοιξη ήταν ήδη λιγότερα, καθώς ήδη από τις αρχές τις καλλιεργητικής περιόδου, ήταν γνωστό το ζήτημα της υδροληψίας.
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο Γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Δράμας κ. Κωνσταντίνος Σίμογλου, επιβεβαιώνει την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην πατάτα, τονίζοντας ότι οι εκτάσεις είναι και φέτος στα περσινά επίπεδα περίπου, «μιας και τα πράγματα είναι ούτως ή άλλως περιορισμένα».
Όπως τονίζει, «και φέτος είναι λιγότερα τα στρέμματα λόγω μη κανονικής διαθεσιμότητας νερού με τα γνωστά προβλήματα με τη λίμνη Λευκογείων. Έχουμε και εκεί σοβαρό θέμα, καθώς στο λεκανοπέδιο φέτος οι θερμοκρασίες άγγιξαν και τους 38 βαθμούς Κελσίου και η πατάτα δεν ευνοείται σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες». Επισημαίνει πάντως ότι «μέχρι στιγμής έχουν γίνει ελάχιστες σποραδικές συγκομίσεις και η γενικότερη εικόνα δεν είναι γνωστή».
Καλαμπόκια και βαμβάκια
Αναφορικά με την καλλιέργεια του καλαμποκιού, ο κ. Σίμογλου σημειώνει ότι «είναι ακόμα αρκετά νωρίς να πούμε ποια θα είναι η φετινή παραγωγή» και διευκρινίζει ότι «σίγουρα όμως σε γενική κατάσταση είναι καταπονημένα. Μάλιστα προγραμματίζουμε την επόμενη εβδομάδα να κάνουμε κάποιες δειγματοληψίες για να δούμε σε ποιο βαθμό βρίσκονται.
Σε γενικό βαθμό πάντως, η όλη κατάσταση με τις υψηλές θερμοκρασίες έχει επηρεάσει το πλήρες γέμισμα του καρπού μέχρι επάνω και πιθανόν θα είναι ελλιπές. Είναι αναμενόμενο να έχουμε ορισμένα τέτοια φαινόμενα».
Αναφορικά με τα βαμβάκια, ο κ. Σίμογλου τονίζει ότι «παρά τη δύσκολη και περίεργη χρονιά από άποψης υψηλών θερμοκρασιών και έλλειψης νερού, φαίνεται να είναι σε καλή κατάσταση. Οπωσδήποτε πάντως είναι καταπονημένα και όχι όπως θα ήταν σε μια κανονική αναμενόμενη χρονιά. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν καταπονήσεις στα φυτά και αυτά αποδίδουν ανάλογα».
Όσον αφορά στα ζητήματα φυτοπροστασίας ο κ. Σίμογλου σημειώνει ότι στα βαμβάκια η κατάσταση είναι καλή και όπως δηλώνει στον «Π.Τ.», «ήδη πέρασαν δύο γενιές του πράσινου σκουληκιού χωρίς να αφήσουν προβλήματα. Αυτή την ώρα έχουμε την τρίτη γενιά του πράσινου σκουληκιού. Και οι τρεις γενιές ήρθαν μάλιστα 15 μέρες ενωρίτερα από άλλες χρονιές γιατί είναι πρώιμη χρονιά. Παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα και μάλιστα είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα για την εμφάνισή τους και μάλιστα οι παραγωγοί ενήργησαν ανάλογα».
Ερωτώμενος σχετικά με τα πυρηνόκαρπα, σημειώνει ότι στη Δράμα έχουμε μικρές ποσότητες όπως και μηλοειδή για τοπική κατανάλωση μόνο και τονίζει ότι «εκεί δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερα ζητήματα. Η εικόνα εδώ είναι η συνήθης και για την τοπική κατανάλωση η παραγωγή είναι σε καλό επίπεδο».
Συσκευασίες φυτοφαρμάκων
Ερωτήθηκε επίσης ο κ. Σίμογλου, σχετικά με τις κενές συσκευασίες των φυτοφαρμάκων, ότι δυστυχώς η κατάσταση να πετιούνται στα χωράφια σε διάφορα σημεία δεν έχει εκλείψει. Μάλιστα σημειώνει ότι «ένα κακό συνήθειο που συνεχίζεται, είναι να καίγονται αυτές οι συσκευασίες και έχει γίνει μια κανονικότητα απ’ ότι φαίνεται. Κατά τόπους μπορεί να δει κάποιος στάχτες και δυστυχώς δεν είναι εύκολα ελέγξιμη αυτή η κατάσταση. Και δεν μπορεί να κάνει κάτι κανένας».
Τονίζει ακόμα ότι, «εκτός από τους Δήμους και τους ΤΟΕΒ, υπάρχει συναρμοδιότητα επίσης και από την πρώην Αγροφυλακή, οι αρμοδιότητες της οποίας έχουν μεταφερθεί στα Δασαρχεία».