Home > νέα > 47ο DISFF Δράμας-Μεγάλος αριθμός συμμετοχών στο Διεθνές Σπουδαστικό και στο Short & Green του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

47ο DISFF Δράμας-Μεγάλος αριθμός συμμετοχών στο Διεθνές Σπουδαστικό και στο Short & Green του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Από 2 έως 8 Σεπτεμβρίου το 47ο DISFF Δράμας

Μεγάλος αριθμός συμμετοχών στο Διεθνές

Σπουδαστικό και στο Short & Green

του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

 

 

ΟΠΩΣ ΗΔΗ έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως το τελευταίο χρονικό διάστημα, ήδη ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξη ενός από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά γεγονότα της χώρας, αλλά και της Δράμας.

Ο φετινός Σεπτέμβρης, μας φέρνει μια από τις σπουδαιότερες διοργανώσεις του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, την 47η διοργάνωση του DISFF, και ήδη στο χθεσινό τεύχος του «Π.Τ», δημοσιεύσαμε τις ταινίες που θα διαγωνιστούν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα.

Σήμερα, θα αναφερθούμε σε δύο επίσης σημαντικά τμήματα, που είναι το Διεθνές Σπουδαστικό στο οποίο θα διαγωνιστούν συνολικά 13 ταινίες από διάφορες χώρες, όπως και το Short and Green στο οποίο θα διαγωνιστούν 15 συνολικά ταινίες, επίσης από διάφορες χώρες.

Διεθνές Σπουδαστικό

Στο Διεθνές Σπουδαστικό Τμήμα, υπεύθυνος Head programmer είναι ο κ. Θανάσης Νεοφώτιστος, ο οποίος μας προϊδεάζει ήδη ότι οι κινηματογραφόφιλοι θα απολαύσουν μια σειρά από συναρπαστικές ταινίες νέων καλλιτεχνών.

Όπως συμπληρώνει μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση του 47ου DISFF, η θεματική φέτος είναι «οι ανθρώπινες σχέσεις και η θάλασσα».

Σημειώνει μάλιστα ότι ταινίες περιέχουν «πολλή αγάπη αλλά και βία» και αναφέρει: «Ταινίες για την πολυσυζητημένη διαφορετικότητα και την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, με τις διάφορες εκφάνσεις της. Όποια και να είναι η θεματολογία τους, εμένα η μεγάλη μου χαρά προέρχεται από το γεγονός ότι βρήκαμε ταινίες, για άλλη μία φορά, που προσεγγίζουν τη θεματολογία τους με ένα τρόπο αυθεντικό, σύγχρονο και καλλιτεχνικά τολμηρό. Συναντήσαμε νέους κινηματογραφιστές, που είναι άξιοι εκπρόσωποι της εποχής και της γενιάς τους και που ελπίζω ότι θα συνεχίσουν να λένε κινηματογραφικές ιστορίες με την ίδια ευαισθησία και το ίδιο ενδιαφέρον».

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

  1. Sea Salt by Leila Basma
  2. Leli’s Friend by Sawanti Das
  3. Rising Above by Natálie Durchánková
  4. Falling by Anna Gyimesi
  5. Renaissances by Naomi Noiret
  6. Slimane by Carlos Pereira
  7. No Future Kids by Eleni Poulopoulou
  8. Say Wuff by Fabian Podeszwa
  9. Dracaena by Sofia Priovolou, Ioannis Panagiotidis

10 . Obituary Service For You by María Salafranca

  1. Vic by Luis Schubert
  2. The Sea in Between by Lun Sevnik
  3. As if Mother Cried that Night by Hoda Taheri

Short and Green

Από τα σπουδαία τμήματα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ταινιών Μικρού Μήκους, που φέτος κλείνει την τέταρτη χρονιά λειτουργίας του, είναι το Short and Green, υπεύθυνος Head programmer του οποίου είναι ο Δραμινός Βασίλης Τερζόπουλος.

Πρόκειται επίσης για ένα διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, το οποίο δίνει έμφαση σε θεματικές που έχουν άμεση σχέση με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και κατά πόσο αυτά επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.

Όπως αναφέρεται μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση του 47ου DISFF, «Kι αν κάτι μαρτυρά την επιτακτική ανάγκη για τέτοιου είδους προβληματισμούς και ερεθίσματα προς το κινηματογραφόφιλο κοινό, δεν είναι παρά οι αλλαγές που ορατά πλέον βιώνουμε στο κλίμα της χώρας μας και του πλανήτη και κατ’ επέκταση στις ζωές και την καθημερινότητά μας».

Το φετινό πρόγραμμα αποτελείται από 15 ταινίες -5 ταινίες animation, 5 ντοκιμαντέρ και 5 ταινίες μυθοπλασίας-, 15 μικρές ψηφίδες, που συνθέτουν ένα πολύχρωμο, πολυπολιτισμικό, και συμπεριληπτικό μωσαϊκό και δημιουργούν μια ιδιαίτερη πολυφωνία κινηματογραφικής αφήγησης.

Από την Ιταλία έως το Μεξικό, και από την Γαλλία έως την Κόστα Ρίκα, οι νέοι κινηματογραφιστές ανά την υφήλιο, εμπνέονται και δημιουργούν με γνώμονα το περιβάλλον και την κλιματική κρίση. «Κι αν ο κινηματογράφος δεν είναι ένα τόσο ισχυρό μέσο ώστε να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων, μπορεί τουλάχιστον να αποτελέσει έστω μια έμμεση προειδοποίηση. Όσο ακόμη δεν είναι πολύ αργά», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

  1. Bios Beneath Blind by Kim Allamand
  2. Goodbye Sun by Hakim Atoui
  3. Greenwash by Andres Bronnimann
  4. Wavering by Fanny Chesnel
  5. The Generators by Georgie Cowan-Turner
  6. GuardianiI Del Lago by Alice Gagliardi
  7. Plantasia by Angelos Gourzis
  8. I Would Rather Be a Stone by Ana Husman
  9. Know Your Stones by Katarina Jazbec
  10. Enjoy your meal by Sofie Kienzle, Christian Manzke
  11. Las Memorias Perdidas De Los Árboles by Antonio La Camera
  12. Hikuri by Sandra Ovilla
  13. For You by Luca Paulli
  14. On the 8th Day by Agathe Sénéchal, Alicia Massez, Elise Debruyne, Flavie Carin, Théo Duhautois
  15. Guardians by Julián Stubbs Generali.