Η αποκομμένη Θράκη ή μήπως η αποκομμένη Δράμα;
Η «Οδύσσεια» ενός φοιτητικού
ταξιδιού από Δράμα προς Ξάνθη,
Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη
Χωρίς απευθείας συνδέσεις τα ΚΤΕΛ Δράμας και Καβάλας με Ξάνθη και Κομοτηνή αντίστοιχα
Του Θανάση Πολυμένη
ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, όταν ανακοινώνονται οι βάσεις από το Υπουργείο Παιδείας, υποψήφιοι και γονείς περιμένουν με αγωνία να δουν τις σχολές πουν έχουν περάσει. Όπως είναι γνωστό, πολλά παιδιά περιμένουν να περάσουν Θεσσαλονίκη κυρίως, μιας και πρόκειται για μια μεγάλη πόλη.
Ακόμα και η Πάτρα ή τα Ιωάννινα για παράδειγμα, είναι γενικά μια καλή επιλογή ή και η Κρήτη. Φυσικά, σε όλα αυτά, μεγάλο ρόλο παίζει και το ταξίδι. Και όχι βέβαια εκείνο το υπέροχο «ταξίδι» της φοιτητικής ζωής, αλλά εκείνο το ταξίδι που γίνεται στους ελληνικούς δρόμους με μια δημόσια συγκοινωνία. Και μιλάμε για το λεωφορείο, για το τρένο, για το αεροπλάνο, για το πλοίο!
Τι γίνεται όμως όταν πολλά παιδιά από τη Δράμα κάθε χρόνο εισάγονται σε Σχολές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και δη στην Κομοτηνή; Τις πρώτες μέρες κυριαρχεί μάλλον η λύπη για τα παιδιά που είχαν δηλώσει Θεσσαλονίκη! Τις επόμενες ημέρες, κατανοούν ότι και η Κομοτηνή είναι μια φοιτητούπολη και μάλλον και εκεί θα περάσουν καλά. Άλλωστε, το Δημοκρίτειο δεν είναι και κανένα τυχαίο Πανεπιστήμιο, είναι από τα μεγαλύτερα της χώρας και με αξιόλογες δομές και προσωπικό.
Η πρώτη επίσκεψη στην Κομοτηνή γίνεται με το αυτοκίνητο της οικογένειας. Και φυσικά από την Εγνατία οδό, μέσω της οποίας από τη Δράμα κάνεις περίπου μιάμιση ώρα. Εντάξει… είναι μια χαρά, μπορείς να πεις! Όταν όμως ο φοιτητής και η φοιτήτρια πρέπει να κάνουν μόνοι τους το ταξίδι, τότε η οικογένεια ανακαλύπτει αιφνιδίως ότι το ταξίδι Δράμα – Κομοτηνή με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ, καταντάει μια πραγματική Οδύσσεια, γιατί η πραγματικότητα επάνω σε ένα δημόσιο μέσο μεταφοράς είναι διαφορετική.
Η οικογένεια και οι πρωτοετείς φοιτητές, ανακαλύπτουν ξαφνικά ότι το ταξίδι αυτό δεν μπορεί να γίνει απευθείας, αλλά με την εναλλαγή λεωφορείων σε κάθε πόλη!
Ας δούμε λοιπόν πως μπορούν να ταξιδέψουν ο φοιτητής και η φοιτήτρια από τη Δράμα προς την Κομοτηνή, τουλάχιστον κατά την παρούσα περίοδο. Με το ΚΤΕΛ από τη Δράμα, μπορεί να φτάσει μέχρι την Καβάλα και από εκεί να περιμένει το δρομολόγιο για Ξάνθη, ή τουλάχιστον να το έχει κανονίσει έτσι, ώστε να μην περιμένει ώρες για να πάρει το επόμενο για την Ξάνθη. Η συνέχεια είναι, ότι φτάνοντας στην Ξάνθη, θα πρέπει να πάρει το δρομολόγιο για την Κομοτηνή, όταν αυτό είναι να ξεκινήσει στην ώρα του. Και βέβαια δεν μιλάμε για Αλεξανδρούπολη, απ’ όπου πρέπει να πάρει το αντίστοιχο λεωφορείο από την Κομοτηνή προς Αλεξανδρούπολη.
Αυτό μας ενημερώνουν πρωτοετείς φοιτητές από τη Δράμα, που ανακάλυψαν την πραγματικότητα των δημόσιων συγκοινωνιών. Η αλήθεια εδώ και όσον αφορά το ΚΤΕΛ, είναι ότι πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες επί της ουσίας καλύπτουν μόνο γειτονικούς νομούς. Η Δράμα καλύπτει Σέρρες και Καβάλα, η Καβάλα καλύπτει Δράμα και Ξάνθη, η Ξάνθη καλύπτει Καβάλα και Κομοτηνή και πάει λέγοντας. Και αυτές οι μεγάλες πόλεις, οι κάθε μία καλύπτει τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα απευθείας. Και βέβαια είναι λογικό θα πει κανείς να μην καλύπτει το ΚΤΕΛ της Δράμας για παράδειγμα την Ξάνθη (αν και κάποτε υπήρχε ένα τέτοιο δρομολόγιο καθώς η Ξάνθη είναι όμορος Νομός με τη Δράμα), μιας και δεν υπάρχει η ανάλογη πελατεία ώστε να καλύψει τα έξοδα του μετακίνησης.
Βέβαια, θα μπορούσε να υπάρχει ένα ή δύο δρομολόγια από Δράμα μέχρι Αλεξανδρούπολη, ή τουλάχιστον από Καβάλα μέχρι και Αλεξανδρούπολη.
Όσον αφορά το τρένο, αυτό φυσικά είναι μια πονεμένη ιστορία, καθώς όλοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχει δρομολόγιο τρένου προς τη Θράκη και ούτε πρόκειται να υπάρξει στα επόμενα λίγα χρόνια!
Παρ’ όλα αυτά, η ιταλικών συμφερόντων Hellenic Train, έχει τα γνωστά «λεωφορεία του ΟΣΕ», τα οποία περνούν από τη Δράμα τις πρώτες βραδινές ώρες και ανεβαίνουν προς τη Θράκη. Για να φτάσεις Κομοτηνή κάνεις περίπου 3 ώρες και κάτι, καθώς αυτά ακολουθούν τη διαδρομή του τρένου. Ανεβαίνει δηλαδή Παρανέστι, κατεβαίνει Ξάνθη, κάνει στάσεις σε διάφορους σταθμούς στη διαδρομή όπως έκανε και το πάλαι ποτέ τρενάκι μας! Το θετικό εδώ είναι ότι με το λεωφορείο της Hellenic Train πηγαίνεις απευθείας χωρίς ενδιάμεσες στάσεις να περιμένεις την ανταπόκριση του λεωφορείου από την άλλη πόλη και δεν τρως τις ώρες σου στα ΚΤΕΛ.
Ο αμέσως επόμενος τρόπος να βρεθεί ο φοιτητής από τη Δράμα στην Κομοτηνή και αντίθετα, είναι ο μπαμπάς με το αυτοκίνητο! Παρ’ όλα αυτά, το θετικό είναι ότι έχουμε την Εγνατία και μπορούμε να διασχίσουμε σύντομα τις μεγάλες αποστάσεις, όμως για τους φοιτητές που πρέπει να ταξιδέψουν με δημόσιες συγκοινωνίες, όλο αυτό το ταξίδι αποτελεί μια πραγματική Οδύσσεια…