Home > Πρώτο Θέμα > Τη μεταφορά του σιντριβανιού της πλατείας Δικαστηρίων στην αυλή του Μαρμάρινου Σπιτιού ζήτησε η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ ► Με στόχο την πλήρη φροντίδα, συντήρηση, ανάδειξη και λειτουργία του

Τη μεταφορά του σιντριβανιού της πλατείας Δικαστηρίων στην αυλή του Μαρμάρινου Σπιτιού ζήτησε η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ ► Με στόχο την πλήρη φροντίδα, συντήρηση, ανάδειξη και λειτουργία του

Ζητήθηκε παραχώρηση για 40 χρόνια!

Τη μεταφορά του σιντριβανιού της πλατείας

Δικαστηρίων στην αυλή του Μαρμάρινου

Σπιτιού ζήτησε η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ

► Με στόχο την πλήρη φροντίδα, συντήρηση, ανάδειξη και λειτουργία του

► Θετική γνωμοδότηση από Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας και Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων Ξάνθης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ενδιαφέρουσα πρόταση από την ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ του Δραμινού επιχειρηματία κ. Άρη Θεοδωρίδη, έρχεται να συζητηθεί την επόμενη Τετάρτη 28 Αυγούστου, στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας.

Η πρόταση αυτή, αφορά στην «παραχώρηση κατά χρήση του αναβρυτηρίου επί της πλατείας Δικαστηρίων στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Δράμας ΚΥΚΛΩΨ». Επί της ουσίας, η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, ζητάει να της παραχωρηθεί για χρήση το σιντριβάνι της πλατείας Δικαστηρίων, το οποίο θα μεταφέρει στη συνέχεια στην αυλή του Μαρμάρινου Σπιτιού – γνωστό και ως οικία του καπνέμπορου Αναστασιάδη.

Η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ έχει ζητήσει την παραχώρησή του για 40 χρόνια και αναλαμβάνει όλα τα έξοδα μεταφοράς, συντήρησης και ανάδειξής του, καθώς και της πλήρους λειτουργίας του.

Σύμφωνα με όσα είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π.Τ.», μετά από συναντήσεις που είχε ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος με τον κ. Θεοδωρίδη, ο δεύτερος εκδήλωσε την πρόθεσή του για την παραχώρηση του σιντριβανιού.

Η δημοτική αρχή συμφώνησε αρχικά στο αίτημα, όμως έθεσε την εξέταση του ζητήματος πριν απ’ όλα στα υπόψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, όπως και στην Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων. Πρόκειται για δύο υπηρεσίες, οι οποίες έχουν άμεση αρμοδιότητα για τέτοια ζητήματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, παρ’ όλο που το συγκεκριμένο σιντριβάνι – αναβρυτήριο δεν έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό μνημείο, οι δύο παραπάνω υπηρεσίες εξέφρασαν τη θετική τους γνώμη για τη μεταφορά του στη νέα τοποθεσία.

Στο αίτημά της η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, αναφέρει ότι «με γνώμονα την ανιδιοτελή προσφορά και με σκοπό την ανάδειξη της περιοχής της πολιτιστικής κληρονομίας που διαθέτει, αιτείται την παραχώρηση κατά χρήση για σαράντα έτη του Οθωμανικού Αναβρυτηρίου που βρίσκεται επί της πλατείας Δικαστηρίων ώστε αυτό να μεταφερθεί και να τοποθετηθεί έμπροσθεν του μαρμάρινου κτιρίου… όπου η εταιρεία θα λειτουργήσει το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών. Επιπρόσθετα η ΑΜΚΕ δεσμεύεται ρητά να αναλάβει όλα τα έξοδα και την φροντίδα πλήρους επισκευής και συντήρησης του σιντριβανιού από ειδικό συνεργείο με την επίβλεψη της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων. Επίσης δεσμεύεται ότι θα λάβει μέριμνα για εκ νέου λειτουργία του με την προμήθεια μηχανισμού από έγκριτο οίκο του εξωτερικού».

Το οθωμανικό αναβρυτήριο της πλατείας Δικαστηρίων

Αν και δεν υπάρχουν σαφή ιστορικά στοιχεία σε ποιον χώρο ανήκε το συγκεκριμένο σιντριβάνι επί της πλατείας Δικαστηρίων, αυτό φέρεται να κατασκευάστηκε κατά το 1884, την οθωμανική περίοδο της περιοχής, στο διοικητικό κέντρο της μουσουλμανικής Δράμας.

Για το συγκεκριμένο σιντριβάνι, δεν φαίνεται να υπάρχουν επίσημα ιστορικά στοιχεία. Πιθανολογείται ότι ανήκει στα διασωθέντα στοιχεία του κτιριακού συγκροτήματος του οθωμανικού διοικητηρίου της πόλης που ήταν σε εκείνο το σημείο.

Υπάρχει επίσης και η άποψη ότι, το σιντριβάνι αυτό αποτελούσε στοιχείο του γειτονικού Αράπ Τζαμί. Δυστυχώς, δεν υπάρχει βάσιμο πληροφοριακό υλικό και για το λόγο αυτό περιοριζόμαστε σ’ αυτά τα λιγοστά στοιχεία.

Το σπουδαιότερο απ’ όλα σήμερα είναι ότι, πρόκειται για ένα αρκετά ενδιαφέρον σιντριβάνι με ανάγλυφα στοιχεία της οθωμανικής περιόδου της Δράμας, ενώ η φιάλη που βρίσκεται στο κέντρο του, αποτελεί ρωμαϊκό κιονόκρανο, κατά πάσα πιθανότητα από αντίστοιχο αρχαίο ναό που βρισκόταν σ’ εκείνη την περιοχή. Και αυτό σίγουρα αποτελεί ένα αρκετά σημαντικό στοιχείο.

Από εκεί και πέρα, το σιντριβάνι αυτό, σήμερα βρίσκεται σε μια – δυστυχώς – άσχημη κατάσταση, βανδαλισμένο, γεμάτο σκουπίδια και χωρίς καμία φροντίδα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί εδώ ότι, όλη η έκταση της πλατείας Δικαστηρίων όπως και τα Δικαστήρια βέβαια, είναι ιδιοκτησία του Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αν και γενικότερα δεν υπάρχουν αρκετά επιβεβαιωμένα στοιχεία για το συγκεκριμένο σιντριβάνι, μια μικρή αναφορά βρίσκουμε στο βιβλίο του αείμνηστου Δραμινού Φαρμακοποιού και συλλέκτη ιστορικών στοιχείων Αθανάσιου Κάζη, «Δράμα, εικόνες και μνήμες της παλιάς πόλης». Σε σχετική φωτογραφία αναφέρεται στη λεζάντα: [Στη διασταύρωση των οδών Άρμεν και Σαχίνη, πλάι στο Τσάι σχηματίζεται μια μικρή πλατεία. Την βλέπουμε όπως ήταν το 1942 και το 1958 με το ωραίο Οθωμανικό Σιντριβάνι που υπήρχε τότε. Έπειτα μεταφέρθηκε στην πλατεία Δικαστηρίων, κομμάτι, κομμάτι και επειδή έλειπε ένα κομμάτι ως χορηγία το πρόσφεραν τα μάρμαρα Λαζαρίδη.]

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο μας δίνει και ο συνεργάτης του «Π.Τ.» και συγγραφέας κ. Χατζόπουλος, ο οποίος αναφέρει ότι το συγκεκριμένο σιντριβάνι εκτιμάται ότι ακολούθως μεταφέρθηκε στην πλατεία Δικαστηρίων, κομμάτι, κομμάτι και μάλιστα επειδή ένα μέρος του έλειπε συμπληρώθηκε με χορηγία των μαρμάρων Λαζαρίδη. Επιπλέον, παλαιότερα ονομαζόταν «Φοντάνα», το οποίο στα ιταλικά σημαίνει πηγή, ρυάκι.