Home > νέα > Από 2 Σεπτεμβρίου θα φανούν τα κενά στα σχολεία της Δράμας-Λειτουργία Ολοήμερων σε όλα τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της Δράμας

Από 2 Σεπτεμβρίου θα φανούν τα κενά στα σχολεία της Δράμας-Λειτουργία Ολοήμερων σε όλα τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της Δράμας

Λειτουργία Ολοήμερων σε όλα τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της Δράμας

Από 2 Σεπτεμβρίου θα φανούν

τα κενά στα σχολεία της Δράμας

Δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας στον «Π.Τ.»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΤΑ ΤΟΝ Δεκαπενταύγουστο, γονείς και μικροί μαθητές, ετοιμάζονται πλέον για το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων σε όλη τη χώρα.

Ήδη, από 2 Σεπτεμβρίου οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να βρίσκονται στις θέσεις τους και οι μαθητές και μαθήτριες θα πρέπει να παρουσιαστούν στα σχολεία τους την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.

Η φετινή σχολική χρονιά σε γενικό επίπεδο αναμένεται να κυλήσει σχετικά καλά, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει αρκετό μόνιμο προσωπικό στο Νομό Δράμας, όσον αφορά δασκάλους και νηπιαγωγούς, ενώ γενικότερα μικρές ελλείψεις αναμένεται να υπάρξουν όσον αφορά σε κάποιες ειδικότητες όπως των εικαστικών.

Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει ο «Π.Τ.» στις αρχές Αυγούστου, φέτος στη Δράμα έγιναν ορισμένες συμπτύξεις τμημάτων, μετά από μια αιφνιδιαστική εντολή του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να συνενώσει μικρά τμήματα, με μάξιμουμ 25 μαθητές ανά τάξη.

Όπως είχε δημοσιεύσει ο «Π.Τ.», οι συγχωνεύσεις που έγιναν είναι σε τμήματα στο 2ο Δημοτικό Δράμας, στο 14ο Δημοτικό και στα Δημοτικά της Χωριστής, του Ξηροποτάμου, του  ΅Στο π. Αρκαδικού, της Νέας Αμισού και του Δοξάτου.

Η λειτουργία των Ολοήμερων στη Δράμα

Ένα όμως από τα σημαντικά ζητήματα, είναι και η λειτουργία των Ολοήμερων σχολείων, όπου οι γονείς που δηλώνουν τη συμμετοχή των παιδιών τους, μπορούν να τα αφήνουν στο σχολείο μέχρι και τις 15.00, τις 16.00 ή και τις 17.30 το απόγευμα, όπου μπορούν να απασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ. Λάζαρος Αρτεμιάδης, επισημαίνει αρχικά ότι αυτή την ώρα οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καταθέτουν στο σύστημα τα κενά που υπάρχουν για όλα τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία όπως και για τα Ολοήμερα και στις 2 Σεπτεμβρίου που θα ανοίξουν οι σχολικές μονάδες, θα φανεί πόσα απ’ αυτά τα κενά θα έχουν καλυφθεί.

Στο διάστημα αυτό το Υπ. Παιδείας θα προχωρήσει στις προσλήψεις αναπληρωτών και αναλόγως θα φανεί πώς θα καλυφθούν οι κενές θέσεις.

Αυτό που επισημαίνει ο κ. Αρτεμιάδης, είναι ότι «αυτή την ώρα δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν κενά, διότι στη Δράμα έγιναν διορισμοί ειδικοτήτων, οπότε ένα κομμάτι απ’ αυτούς, θα καλύψει και τις ανάγκες των Ολοήμερων σχολείων».

Σημειώνει πάντως ότι «υπάρχουν εκπαιδευτικοί που πλεονάζουν και μπορούν να αξιοποιηθούν στο Ολοήμερο σχολείο. Τώρα είμαστε στη διαδικασία της προετοιμασίας για την έναρξη, δίνονται τα κενά στο σύστημα από τη Διεύθυνση του κάθε Νομού και το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στις προσλήψεις. Μετά απ’ αυτό, θα είμαστε σε θέση να πούμε τι ανάγκες υπάρχουν και αν έχουν καλυφθεί τα κενά. Η εμπειρία λέει ότι τα κενά αυτά ποτέ δεν καλύπτονται».

Ερωτώμενος για το πόσα Ολοήμερα Δημοτικά σχολεία υπάρχουν στο Νομό Δράμας, ο κ. Αρτεμιάδης σημειώνει ότι «υπάρχουν σε όλες τις σχολικές του Νομού Δράμας, εκτός από το Δήμο Κ. Νευροκοπίου. Πέρυσι για παράδειγμα η Πετρούσα δεν είχε Ολοήμερο, ενώ φέτος θα έχει. Όσον αφορά τα Νηπιαγωγεία, Ολοήμερα έχουν σχεδόν όλα εκτός ελαχίστων. Είναι  βέβαια θέμα γονιών να δηλώσουν ότι θα συμμετέχουν τα παιδιά τους στο Ολοήμερο. Αν δεν δηλώσει κανένας, δεν θα λειτουργήσει».

Στην ερώτηση για τον τρόπο που λειτουργεί το Ολοήμερο, ο κ. Αρτεμιάδης τονίζει ότι «γίνεται με έναν εκπαιδευτικό. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι έχει καταργηθεί ο υπεύθυνος του Ολοημέρου, αλλά οι εκπαιδευτικοί σε ένα σχολείο κάνουν όλοι κυκλική υπηρεσία και ανάλογα πάντα την σχολική μονάδα. Πέρυσι, οι ελλείψεις που είχαν παρουσιαστεί, ήταν κυρίως σε επίπεδο ειδικότητας εικαστικών. Πάντοτε τα κενά προσδιορίζονται στις ειδικότητες».

Όπως εξηγεί μάλιστα, «φέτος πάντως, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, δημιουργήθηκαν οργανικές θέσεις σε όλη την Ελλάδα και θα γίνουν διορισμοί ειδικοτήτων. Τα Ολοήμερα πάντως λειτουργούν, άλλα μέχρι τις 15.00, άλλα μέχρι τις 16.00 και κάποια άλλα με διευρυμένο ωράριο μέχρι και τις 17.30».

Οι συνενώσεις τμημάτων

Ερωτώμενος για το αν προβλέπεται να υπάρξει και άλλες συνενώσεις εκτός απ’ αυτές που ήδη έγιναν στις αρχές Αυγούστου, και αν θα υπάρξουν συγκεκριμένες δράσεις από τους εκπαιδευτικούς, ο ίδιος τονίζει: «Θα δούμε για τρόπους δράσεις τις επόμενες ημέρες, γιατί αυτό που μας απασχολεί δεν είναι το τώρα, αλλά το μετά. Εμάς μας απασχολεί το μέλλον.  Και το μέλλον δεν είναι ευχάριστο με βάση αυτά που υλοποιούνται αυτή τη χρονιά αιφνιδιαστικά και με κλειστά σχολεία».

Όπως εξηγεί, «στις συνενώσεις που έχουν ήδη γίνει δεν έχει αλλάξει κάτι, ούτε και έχει βελτιωθεί. Χειρότερο μπορεί να γίνει πιθανόν, καλύτερα πάντως όχι. Αυτό που εμείς περιμένουμε πέρα από τις αντιδράσεις και την ανάδειξη του θέματος που έγινε, μας ενδιαφέρει όταν θα πάμε στις συγχωνεύσεις και τον προγραμματισμό, να δούμε τι προτάσεις θα κατατεθούν».

Διευκρινίζει μάλιστα ότι «δεν θέλουμε να δούμε σχολεία τάξεις ή να συγχωνεύονται σε χωριά με δύο Δημοτικά π.χ. Καλαμπάκι, Άγιος Αθανάσιος, Προσοτσάνη, δεν θέλουμε να δούμε μεταφορές μαθητών στη λογική της μείωσης τμημάτων. Αυτή την ώρα μιλάνε για περίπου 2.000 συμπτύξεις τμημάτων σε όλη την Ελλάδα. Αυτό αμέσως σημαίνει λιγότερους δασκάλους σε όλες τις ειδικότητες και περισσότερα παιδιά στο τμήμα».