Home > νέα > Αναφορά στο έργο του κάθετου άξονα Δράμας – Αμφίπολης στην πλατφόρμα erga.gov.gr

Αναφορά στο έργο του κάθετου άξονα Δράμας – Αμφίπολης στην πλατφόρμα erga.gov.gr

Στη δημοσιότητα η πλατφόρμα του erga.gov.gr για όλα τα έργα στη χώρα

Αναφορά στο έργο του κάθετου

άξονα Δράμας – Αμφίπολης

στην πλατφόρμα erga.gov.gr

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ την Τρίτη 27 Αυγούστου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη, η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία γίνεται περιληπτική αναφορά για όλα τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.

Στην πρώτη σελίδα της πλατφόρμας, μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης να βρει μερικά από τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ως τίτλοι.

Από εκεί και πέρα, στο πάνω μέρος της σελίδα μπορεί κανείς να διαβάσει το «σχέδιο» της κυβέρνησης, να αναζητήσει έργα ανά Περιφέρεια, όπως και τα Ειδικά Σχέδια Ανασυγκρότησης.

Υπάρχει επίσης ένας χάρτης της χώρας, χωρισμένος σε Περιφέρειες, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν αυτή που τους ενδιαφέρει, καθώς και μια πολύ καλή φόρμα αναζήτησης με λέξεις κλειδιά.

Στην πλατφόρμα περιλαμβάνονται πάνω από 6.000 σχέδια και έργα σε διάφορες φάσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες για σημαντικά έργα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ σε κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο της χώρας.

Πρόκειται για μια δημόσια πλατφόρμα, η οποία αφενός διασφαλίζει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, και αφετέρου διευκολύνει τον συνεκτικό σχεδιασμό, μέσω της αποτελεσματικής εκτέλεσης έργων που αποβλέπουν στην ανάπτυξη, την άρση τοπικών αποκλεισμών και την αντιμετώπιση περιφερειακών ανισοτήτων.

Μέσω της πλατφόρμας θα καταγράφεται ολόκληρη η πορεία ενός έργου, από το στάδιο του αρχικού σχεδιασμού και της μελετητικής ωρίμανσης έως την ένταξη σε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, τη διαγωνιστική διαδικασία, τη συμβασιοποίηση και στη συνέχεια την εκτέλεσή του.

Ο κάθετος άξονας Δράμας – Αμφίπολης

Μεταξύ των μεγάλων έργων που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, περιλαμβάνεται και ο κάθετος άξονας Δράμας – Αμφίπολης για τον οποίο αναφέρεται αρχικά ότι είναι ενταγμένο στα Περιφερειακά Σχέδια Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και ειδικότερα στη διαγωνιστική διαδικασία πριν από την ανάθεση της σύμβασης και ως εκτιμώμενη ολοκλήρωσή του ορίζεται ο Δεκέμβριος του 2029.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην πλατφόρμα του erga.gov.gr, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται τα 199.800.000 ευρώ.

Το σύνολο του έργου περιλαμβάνει μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των τμημάτων: Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη μήκους περίπου 29.5 χλμ., Μαυρολεύκη – Δράμα μήκους περίπου 13.5 χλμ. και 9 ανισόπεδων κόμβων.

Λειτουργία και συντήρηση του βασικού άξονα Δράμα-Αμφίπολη συνολικού μήκους 43 χλμ. Όσον αφορά στο ζήτημα των ωφελειών, αναφέρονται η εξοικονόμηση χρόνου μετακίνησης, μείωση λειτουργικού κόστους οχημάτων, βελτίωση οδικής ασφάλειας, περιβαλλοντικές ωφέλειες (μείωση ρύπων), δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το έργο εντάσσεται στην κατηγορία των οδικών έργων, με γεωγραφικό προσδιορισμό την Π.Ε. Σερρών και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ως φορείς υλοποίησης αναφέρονται  το Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθώς και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Χρηματοδοτικά εργαλεία είναι Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέας (ΣΔΙΤ) και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).