Home > νέα > Πτώση πλατάνου στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας ► Δεν συμπεριλαμβάνονταν στα επικίνδυνα δέντρα της περιοχής-► Κοινή ανακοίνωση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης

Πτώση πλατάνου στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας ► Δεν συμπεριλαμβάνονταν στα επικίνδυνα δέντρα της περιοχής-► Κοινή ανακοίνωση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης

Πτώση πλατάνου στο πάρκο

της Αγίας Βαρβάρας

σε πολυσύχναστο σημείο

► Δεν συμπεριλαμβάνονταν στα επικίνδυνα δέντρα της περιοχής

► Από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα ενώ προκλήθηκε πανικός

► Κοινή ανακοίνωση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ πλατάνι, έπεσε το βράδυ της Τρίτης 3 Σεπτεμβρίου, στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας. Πρόκειται για ένα πλατάνι, το οποίο ξεριζώθηκε και έπεσε, χωρίς καν να υπάρχει αέρας ή άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Το πλατάνι έπεσε στην περιοχή του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας, στο σημείο απέναντι από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη και ανάμεσα στο Μαρμάρινο Σπίτι και το «Νησάκι», λίγο μετά τις 8 το βράδυ. Πρόκειται για ένα σημείο αρκετά πολυσύχναστο, απ’ όπου περνάει κόσμος ενώ υπάρχουν καφετέριες και την ώρα εκείνη είχε αρκετό κόσμο.

Την ώρα της πτώσης μάλιστα, πολλά παιδιά έπαιζαν στο πάρκο, λίγα μόλις μέτρα από το συγκεκριμένο σημείο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανικός στους συμπολίτες μας, καθώς φοβήθηκαν μήπως καταπλακώθηκε κάποιο παιδί.

Η πτώση του πλατάνου, έρχεται να αποδείξει για άλλη μια φορά, ότι η κοπή παλαιών δέντρων, τα οποία κρίνονται από το Δασαρχείο ως ικανά προς κόψιμο, είναι ζήτημα ασφάλειας όλων μας. Ακόμα και ένα κλαδί να πέσει από ένα ψηλό δέντρο, μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να τραυματίσει έναν άνθρωπο, έναν περαστικό ή ένα παιδί.

Η Διαχειριστική Μελέτη

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα η συζήτηση αυτή είναι αρκετά έντονη, καθώς από τα μέσα Αυγούστου και μετά, ο Δήμος Δράμας – έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου – ξεκίνησε την κοπή και απομάκρυνση 30 δέντρων, τα οποία είχαν κριθεί ότι έπρεπε να κοπούν. Πρόκειται για 30 λεύκες, δέντρα τα οποία δεν έχουν μεγάλο χρόνο ζωής και γενικώς όταν γεράσουν θεωρούνται επικίνδυνα προς πτώση.

Τα 30 δέντρα έπρεπε να κοπούν εδώ και αρκετό καιρό και προβλεπόταν μάλιστα από τη Διαχειριστική Μελέτη του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας (2019-2028) του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών το οποίο εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Η συγκεκριμένη Μελέτη, προέβλεπε μόνο την κοπή των 30 ατόμων λεύκης και τίποτα άλλο, ενώ δεν περιελάμβανε κανένα πλατάνι, τα οποία είχαν θεωρεί ότι δεν είχαν πρόβλημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Μελέτη αυτή έχει ισχύ από το 2018 έως το 2028.

Αυτοψία στο χώρο

Τι θα γίνει όμως στη συνέχεια από εδώ και πέρα; Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει ο «Π.Τ.», ο Δήμος έχει ήδη έρθει σε επικοινωνία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, προκειμένου αρμόδιοι επιστήμονες να έρθουν στη Δράμα και να κάνουν αυτοψία, για να διαπιστώσουν τι έφταιξε και ένα τόσο μεγάλο πλατάνι ξηλώθηκε από τη ρίζα και κατέρρευσε.

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, η Διαχειριστική Μελέτη δεν προέβλεπε την κοπή κανενός πλατάνου σε όλο το πάρκο και η κατάστασή τους είχε θεωρηθεί ικανοποιητική.

Οι ίδιες πληροφορίες μας, λένε ότι το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών θα κληθεί στη Δράμα να προχωρήσει σε ένα φυτοϋγειονομικό έλεγχο, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα δέντρα της περιοχής.

Από τύχη και μόνο

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τύχη και μόνο δεν θρηνήσαμε θύματα. Από καθαρή τύχη και μόνο δεν τραυματίστηκαν παιδιά και μεγαλύτεροι συμπολίτες μας, καθώς εκείνη την ώρα στο σημείο είχε αρκετό κόσμο στα καφέ και πολλά παιδιά έπαιζαν ελεύθερα στο πάρκο.

Θα πρέπει να πούμε ότι, το τελευταίο διάστημα είχαμε και άλλη πτώση ιδιαίτερα μεγάλων κλαδιών στην ίδια περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, η κλάδευση τόσο μεγάλων πλατάνων, είναι πάρα πολύ δύσκολη, γιατί το ύψος τους αγγίζει ακόμα και τα 20 – 30 μέτρα και χρειάζονται ειδικά ανυψωτικά μηχανήματα.

Όπως και να ’χει, από εδώ και πέρα και μετά απ’ αυτό το τραγικό γεγονός, θα πρέπει να γίνει ένας εμπεριστατωμένος έλεγχος και αν είναι δυνατόν τα ιδιαίτερα μεγάλα πλατάνια   να κλαδευτούν, ώστε να βοηθηθούν στον όγκο και το βάρος τους.

Οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις

Στο μεταξύ το μεσημέρι της Τετάρτης, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, προχώρησαν σε κοινή ανακοίνωση, αναφερόμενοι στο γεγονός της πτώση του δέντρου, καθώς και στην κοπή των 30 δέντρων στην Αγία Βαρβάρα.

Στα λεγόμενά τους μεταξύ άλλων, κατηγορούν τη δημοτική αρχή για «προχειρότητα» και ότι «έκοψαν πολύ περισσότερα δέντρα».

Αναλυτικότερα, η κοινή ανακοίνωση την οποία υπογράφουν ο κ. Μλεκάνης από την «Πόλη και Ζωή», ο κ. Μαμσάκος από την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» και η κα. Κιόρτεβε από την παράταξη «Project για τη Δράμα», αναφέρει τα εξής:

[Η πτώση του δέντρου χτες Τρίτη 3/8 στην Αγία Βαρβάρα και ο κίνδυνος που υπήρξε από την πτώση καταδεικνύουν την ανευθυνότητα και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα θέματα Πρασίνου και Περιβάλλοντος η Δημοτική Αρχή Δράμας.

Με ιδιαίτερη σπουδή, χωρίς σεβασμό στον ξεχωριστής ομορφιάς χώρο της Αγίας Βαρβάρας, δεν σεβάστηκαν ούτε τον χαρακτηρισμένο υδροβιότοπο, έκοψαν πολύ περισσότερα δένδρα από αυτά για τα οποία υπήρχε άδεια κοπής, κόβοντας και απολύτως υγιή δένδρα, για τα οποία πιθανόν αρκούσε ένα προσεκτικό κλάδεμα.

Η χθεσινή πτώση του δένδρου αποδεικνύει ότι όχι μόνο κόπηκαν «γερά» δένδρα, αλλά και ότι δεν κόπηκαν κάποια γέρικα, άρρωστα και επικίνδυνα.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το ότι δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για την σημαντικής αξίας ξυλεία που προέκυψε από την κοπή των δένδρων.

Οι επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων στο Δήμο Δράμας, με έγγραφό μας, ζητήσαμε η ξυλεία να διατεθεί με τον προβλεπόμενο τρόπο για τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων του Δήμου. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει.

Επιτέλους, πρέπει να σταματήσει να χαρακτηρίζει η προχειρότητα και η ανευθυνότητα τις ενέργειες και πράξεις της Δημοτικής Αρχής.]