Home > Νέα > Αφιέρωμα στα 20 χρόνια της Σχολής Κινηματογράφου του ΑΠΘ στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Αφιέρωμα στα 20 χρόνια της Σχολής Κινηματογράφου του ΑΠΘ στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

47ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Αφιέρωμα στα 20 χρόνια

της Σχολής Κινηματογράφου του ΑΠΘ

 

 

ΤΟ ΒΡΑΔΥ της Τρίτης προβλήθηκε στον πολιτιστικό χώρο «Κύκλωψ», το πρώτο μέρος από το αφιέρωμα στα 20 χρόνια του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Η προβολή του αφιερώματος θα ολοκληρωθεί σήμερα Πέμπτη και ώρα 22.30 στον ίδιο χώρο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, είχε προηγηθεί μια συζήτηση για το πρόγραμμα σπουδών και τη στρατηγική των διδασκόντων του, καθώς και την πρόοδο στην παραγωγή ταινιών που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια ο πρώτος κρατικός φορέας κινηματογραφικής παιδείας της χώρας μας.

Καλεσμένοι ήταν οι σκηνοθέτες και καθηγητές του Τμήματος Απόστολος Καρακάσης, Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος και Πέννυ Μπούσκα. Τη συζήτηση συντόνισε ο σκηνοθέτης και επικεφαλής του Διεθνούς Σπουδαστικού Προγράμματος του Φεστιβάλ Δράμας, Θανάσης Νεοφώτιστος.

Το αφιέρωμα που παρουσιάζεται έχει τη θεματική «Ο άνθρωπος και η θάλασσα», η παραγωγή των ταινιών που προβάλλονται απλώνεται χρονικά από το 2009 μέχρι το 2019 και «φανερώνουν», σημειώνει ο  Απόστολος Καρακάσης, «την πρόοδο αυτών των χρόνων. Πρόκειται για ταινίες αποφοίτων του Τμήματος που έχουν μια συνεχή δράση στον κινηματογραφικό χώρο, όπως ο Γαβριήλ Τζάφκας, η Άλκη Πολίτη, ο Δημήτρης Ζάχος, η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη κ.ά. Κάποιες ταινίες από αυτές έχουν διαγωνιστεί και βραβευτεί στο Φεστιβάλ Δράμας», ενώ η σκηνοθέτρια Πέννυ Μπούσκα, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κινηματογράφου σήμερα, είναι η πρώτη απόφοιτή του και η πρώτη διδάσκουσα απόφοιτη του Τμήματος.

Το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ ιδρύθηκε το 2004. «Η κινηματογραφική εκπαίδευση στην Ελλάδα έχει αργήσει», συμπληρώνει ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος. «Είμαστε η μοναδική χώρα στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη που δημιούργησε κρατική κινηματογραφική σχολή στις αρχές του 21ου αιώνα». «Ενώ τα πρώτα χρόνια του το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ είχε μια πιο θεωρητική κατεύθυνση», αναρωτιέται ο Θανάσης Νεοφώτιστος, «πού οφείλεται αυτή η στροφή προς την παραγωγή ταινιών που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια; Στους καθηγητές του; Στη Δράμα, όπου βλέπω όλες τις σπουδαστικές ταινίες που έρχονται εδώ, οι πιο σημαντικές είναι του ΑΠΘ».

«Η διδασκαλία είναι μια ρευστή διαδικασία που δεν μπορούμε να την ταξινομήσουμε και να την οριοθετήσουμε», απαντά ο Δημ. Κουτσιαμπασάκος. «Η ίδρυση της σχολής συμπλέει με μια γενικότερη αναβάθμιση της ιδιωτικής κινηματογραφικής εκπαίδευσης. Δεν είναι τυχαία η πρόοδος των ελληνικών ταινιών τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε αφηγηματικό. Κι αυτό σίγουρα έχει να κάνει με την εκπαίδευση, η οποία έχει βελτιωθεί στην Ελλάδα. Στη σχολή μας υπάρχουν οχτώ καλλιτεχνικές κατευθύνσεις και θεωρία – ιστορία κινηματογράφου, οπότε ένας σπουδαστής έχει μια ευρεία εποπτεία των διαφορετικών πλευρών για την κατασκευή μιας ταινίας. Επίσης, λειτουργεί ένα παράλληλο πεδίο που ηγούνται καθαρά οι σπουδαστές. Αυτοοργανώνονται, δημιουργούν ομάδες 20 ατόμων, συνεργεία με όλες τις ειδικότητες, και δουλεύουν με φοιτητές από μεγαλύτερα έτη ή απόφοιτους. Ένα χαρακτηριστικό των ταινιών που δημιουργούν είναι η αφηγηματική αρτιότητα».

«Η διδασκαλία είναι ένα μεγάλο άγνωστο πεδίο» συμπληρώνει ο Α. Καρακάσης. «Ωστόσο, υπάρχει μια κοινότητα που δημιουργεί ένα συντονισμό των σκέψεων, των ταλέντων και όντως οι ταινίες τα τελευταία χρόνια έχουν κοινά στοιχεία τις πολλές καλές ερμηνείες, βάθος στους χαρακτήρες και μια αφηγηματικότητα».

Στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ κάθε χρόνο εισάγονται  περίπου 100 νέοι φοιτητές και αποφοιτούν 60.

Η Πέννυ Μπούσκα, εκπροσωπώντας στη συζήτηση τους απόφοιτους του Τμήματος, τονίζει ότι «εκτός από σκηνοθέτες έχουμε και πάρα πολύ καλούς φωτογράφους που διέπρεψαν όπως ο Μιχάλης Γκατζόγιας, ο Γιώργος Κουτσαλιάρης που κάνει διεθνή καριέρα, αλλά και πολλούς σκηνογράφους. Άλλοι επίσης ασχολούνται με το σενάριο, το μοντάζ, τον ήχο, τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία, την παραγωγή. Όλοι οι απόφοιτοι μας, όσοι ακολούθησαν κινηματογραφική καριέρα, δουλεύουν. Από ηχολήπτες και booman μέχρι σκηνοθέτες».

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Θανάσης Νεοφώτιστος, απευθυνόμενος στους νέους κινηματογραφιστές και φοιτητές που ήταν στο κοινό, τους προέτρεψε να είναι παρόντες. «Η κοινότητα είναι πολύ σημαντική. Και η Δράμα είναι σημαντική για να δημιουργηθεί αυτή η κοινότητα και είναι πολλές φορές αφετηρία το Φεστιβάλ της Δράμας. Και ειδικά φέτος με τα εργαστήρια στο Ελευθερία και το Short Film Hub εδώ στον Αλέξανδρο. Το να είσαι παρών κάπου που η τύχη σου μπορεί να λάμψει, είναι και αυτό πολύ σημαντικό».