Home > Πρώτο Θέμα > Πλήθος κόσμου στην προβολή ταινιών μικρού μήκους Δραμινών ερασιτεχνών δημιουργών

Πλήθος κόσμου στην προβολή ταινιών μικρού μήκους Δραμινών ερασιτεχνών δημιουργών

Πλήθος κόσμου στην προβολή

ταινιών μικρού μήκους

Δραμινών ερασιτεχνών δημιουργών

 

Mια λαοθάλασσα πλημμύρισε τον υπέροχο χώρο του Γυμνασίου Αρρένων καθώς περισσότερα από 700 άτομα βρέθηκαν στην αυλή του Γυμνασίου και παρακολούθησαν δώδεκα ταινίες που ετοίμασαν Δραμινοί ερασιτέχνες δημιουργοί, ερασιτέχνες σκηνοθέτες και στις οποίες εμφανίζονται επίσης Δραμινοί ερασιτέχνες ηθοποιοί, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Σινεφίλ, επισκέπτες του DISFF, φίλοι και συγγενείς των συμμετεχόντων, αλλά και Δραμινοί χωρίς καμία προηγούμενη σχέση με τον κινηματογράφο, παρακολουθήσουν τις ταινίες που έγιναν στον τόπο τους, από  συμπολίτες τους όλων των ηλικών (18 έως 65 ετών), οι οποίοι, με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννη Σακαρίδη μυήθηκαν στον κινηματογράφο. Γεμάτοι ενθουσιασμό απόλαυσαν τους εαυτούς τους, τους φίλους και τους συμπατριώτες τους στη μεγάλη οθόνη, εν μέσω χειροκροτημάτων, σε μία πρωτόγνωρη εμπειρία που ισχυροποίησε ακόμα περισσότερο τους δεσμούς του Φεστιβάλ με την τοπική κοινωνία.

Να πούμε πως το DISFF σχεδίασε και πραγματοποίησε ένα νέο δωρεάν εργαστήριο με επίδοξους Δραμινούς κινηματογραφιστές, που στόχο είχε τη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους (μυθοπλασίας ή υβριδικής), οι οποίες θα προβάλλονται σε ειδική προβολή στο Φεστιβάλ τον Σεπτέμβρη.

Το workshop, σε σχεδιασμό και εκτέλεση της καλλιτεχνικής ομάδας του φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε σε διάστημα οκτώ μηνών (με 2 εργαστήρια το μήνα) στην πόλη της Δράμας.  Στο πρόγραμμα συμμετείχαν την πρώτη χρονιά 25 άτομα και τη δεύτερη χρονιά 55 άτομα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στο ανοιχτό κάλεσμα της πρόσκλησης, 200 Δραμινοί και Δραμινές έστειλαν αίτηση συμμετοχής.

Την βραδια άνοιξε ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Πέτρος Παρασκευαΐδης ο οποίος ευχαριστώντας τους Δραμινούς για την απρόσμενα μεγάλη προσέλευση και τη Raycap για την οικονομική της στήριξη, ανέφερε: «Το κινηματογραφικό εργαστήρι αποδεικνύει ότι το Φεστιβάλ έχει κοινωνικές ανησυχίες. Κατάφερε και ανακάλυψε στην πόλη μας τους Δραμινούς που είχαν το μικρόβιο του κινηματογράφου. Τους βρήκαμε και σήμερα  θα δούμε τις ταινίες τους!».

Παίρνοντας τον λόγο, ο Γιάννης Σακαρίδης, αφού ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Δήμαρχο Γιώργο Παπαδόπουλο, τον αντιπρόεδρο, και τη Raycap, είπε πως χαίρεται που μετά από τόσους μήνες δουλειάς, παρουσιάζονται σήμερα τα αποτελέσματα. «Αυτό είναι το νόημα της όλης προσπάθειας που κάνουμε όλον τον χρόνο στο εργαστήρι, πάνω στη σκηνοθεσία, το σενάριο και το μοντάζ. Γιατί οι συμμετέχοντες έκαναν πραγματικά μια τεράστια προσπάθεια. Χαιρόμαστε πολύ για την σχέση που χτίσαμε ως Φεστιβάλ με τον τοπική κοινωνία». Και εξομολογήθηκε: «Το πιο σημαντικό για μένα ήταν πως η συνεργασία αυτή μου έδωσε ξανά πίσω τον αρχικό μου ενθουσιασμό για τον κινηματογράφο, που μετά από 35 χρόνια κινδυνεύεις να χάσεις…».

Στη συνέχεια παρουσίασε τους συμμετέχοντες, οι οποίοι τους μήνες που πέρασαν μοιράστηκαν όλους τους ρόλους ενός κινηματογραφικού συνεργείου. «Τους ρίξαμε αμέσως στα βαθιά και τους είπαμε “κολυμπήστε!”.

Γεμάτοι ενθουσιασμό, οι δημιουργοί των ταινιών παρουσίασαν τις ταινίες τους και τους συνεργάτες τους. Mέσα σε λίγη ώρα το κοινό είχε την ευκαιρία να δει πολύ διαφορετικές ιστορίες από πολύ διαφορετικούς ανθρώπους, γύρω από θέματα όπως η μοναξιά, η εξωσωματική γονιμοποίηση, η μάνα, κι άλλες πιο πειραματικές δουλειές, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως σε μία από τις ταινίες εμφανίζονται 65 παιδιά από τη Δράμα!

Το Κινηματογραφικό  Εργαστήρι, έρχεται να επιβεβαιώσει με τον καλύτερο τρόπο τον εκπαιδευτικό ρόλο του DISFF, μετά και την έναρξη λειτουργίας του  προγράμματος κινηματογραφικών σπουδών του ΕΑΠ. Σινεμά για όλους.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται απο τη Raycap.Επικεφαλής Προγράμματος: Γιάννης Σακαρίδης, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής DISFF.