Home > νέα > Αφιερωμένο στην κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον το Brevet Filippi 2024

Αφιερωμένο στην κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον το Brevet Filippi 2024

Χορηγός επικοινωνίας ο «Πρωινός Τύπος»

Αφιερωμένο στην κλιματική

αλλαγή και το περιβάλλον

το Brevet Filippi 2024

Ολοκληρώνεται η διαμόρφωση του προγράμματος των εκδηλώσεων τις επόμενες ημέρες

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΕΚΤΗ συνεχόμενη χρονιά, μετά από μια μεγάλη προσπάθεια που κάνει η ομάδα των «Οψόμεθα εις Φιλίππους», ετοιμάζεται ο φετινός διεθνής αγώνα ποδηλάτου Brevet Philippi.

Πρόκειται για μια διοργάνωση κατά την οποία, ποδηλάτες από την Ελλάδα και άλλες χώρες, συμμετέχουν στο μεγάλο γύρο του Πάρκου Φιλίππων, συνολικά 210 χιλιομέτρων.

Το φετινό Brevet Filippi, θα διεξαχθεί στις 21 Σεπτεμβρίου. Ο ποδηλατικός γύρος θα ξεκινήσει το πρωί από τον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων, με τους ποδηλάτες στη συνέχεια να περνούν από 20 συνολικά οικισμούς και από τους Δήμους Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης και Παγγαίου.

Η διαδρομή ακολουθεί τις ρίζες των ορεινών όγκων που υπάρχουν γύρω από το Πάρκο Φιλίππων, με αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και φέρει πολιτισμό 8.500 και πλέον χρόνων. Το ίχνος της ποδηλατικής διαδρομής ενώνει σημαντικούς πολιτιστικούς, τουριστικούς και περιβαλλοντικούς πόρους, με σημαντικότερους αυτούς των αρχαιολογικών χώρων των Φιλίππων και της Αμφίπολης.

Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα

Αν και αυτή την ώρα δεν έχει κλείσει ακόμα το συνολικό πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων, η κα. Αγγελική Σαλιακούρα μιλώντας στον «Π.Τ.» μας δίνει μια πρώτη γεύση γι’ αυτές.

Ερωτώμενη για το τι θα περιλαμβάνουν οι φετινές δράσεις του Brevet Filippi, η κα. Σαλιακούρα σημειώνει ότι θα υλοποιηθούν ορισμένα θεματικά εργαστήρια, όλα σχετικά με το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, επισημαίνοντας ότι αυτό θα είναι το κεντρικό θέμα.

Στις δράσεις, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η προβολή μιας σχετικής ταινίας, δράση μεταμόρφωσης παλαιών ρούχων σε νέα αντικείμενα, καθώς και μέσα από τη διήγηση ενός παραμυθιού, τα παιδιά θα μπορούν να μάθουν πράγματα για το περιβάλλον. Επίσης, θα γίνει κατασκευή ορισμένων μασκών για ένα θεατρικό καθώς και μια ποδηλατοβόλτα για παιδιά.

Ταυτόχρονα, θα υπάρχουν συναυλίες με μουσικά σχήματα και χορωδίες, και όλες αυτές οι δράσεις θα γίνουν στην πλατεία Κρηνίδων το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

 

Κλίμα και κλιματική αλλαγή

Η φετινή θεματική διοργάνωση, “Κλίμα και Κλιματική Αλλαγή”, είναι εμπνευσμένη από την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος και πως αυτό απειλείται καθημερινά εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η Κλιματική Αλλαγή δεν είναι απλώς μια μελλοντική πρόκληση αλλά αντιθέτως είναι ήδη εδώ επηρεάζοντας τον πλανήτη και τη ζωή μας ολοένα και περισσότερο! Ο ποδηλάτης συμβολίζει τη μετάβαση από έναν πλανήτη κατεστραμμένο και πληγωμένο που φωνάζει για βοήθεια σε έναν κόσμο ονειρικό και ουτοπικό έχοντας για συντροφιά του τα όμορφα βουνά, τα ανθισμένα λουλούδια και τις πεδιάδες γεμάτες σπαρτά.

To Brevet Φιλίππων είναι ένας ετήσιος θεσμός και ακολουθεί τα γαλλικά πρότυπα ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού, με υλοποίηση της διοργάνωσης στο πλαίσιο της Brevet Randonneurs Mondiaux και Audax Club Parisien, υπό την επίβλεψη του Brevet Randonneurs Greece. Δεν αποτελεί όμως απλώς μια ποδηλατική διοργάνωση, αλλά μια ευκαιρία να προάγουμε, μέσω του αθλητισμού, τη βιώσιμη κινητικότητα, να ενισχύσουμε την κοινωνική ευαισθησία και να αναδείξουμε τη φυσική ομορφιά του τόπου μας.