Home > Πρώτο Θέμα > Και επίσημα το Νοσοκομείο Δράμας και τα Κέντρα Υγείας του Νομού στην κατηγορία των Άγονων! ► Νοσοκομείο και Κέντρα Υγεία Νευροκοπίου και Παρανεστίου στα Άγονα Α΄ και το Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης στα Άγονα Β΄

Και επίσημα το Νοσοκομείο Δράμας και τα Κέντρα Υγείας του Νομού στην κατηγορία των Άγονων! ► Νοσοκομείο και Κέντρα Υγεία Νευροκοπίου και Παρανεστίου στα Άγονα Α΄ και το Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης στα Άγονα Β΄

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση

Και επίσημα το Νοσοκομείο Δράμας

και τα Κέντρα Υγείας του Νομού

στην κατηγορία των Άγονων!

► Νοσοκομείο και Κέντρα Υγεία Νευροκοπίου και Παρανεστίου στα Άγονα Α΄ και το Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης στα Άγονα Β΄

► Ποια είναι τα μισθολογικά κίνητρα που προβλέπονται από τη νέα ΚΥΑ

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΥΤΟ ΠΟΥ με αγωνία περιμέναμε, σχετικά με την ένταξη του Νοσοκομείου Δράμας στη κατηγορία των άγονων Νοσοκομείων τύπου Α΄, έγινε επιτέλους πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα αίτημα του ιατρικού κόσμου της Δράμας, το οποίο μετά από μεγάλο διάστημα, πραγματοποιείται επιτέλους.

Η ανάγκη της ένταξης του Νοσοκομείου Δράμας στα Άγονα τύπου Α΄, είχε κριθεί ως αναγκαιότητα πλέον και από την ίδια την κυβέρνηση στις αρχές του καλοκαιριού, με ανακοίνωση του ίδιου του υφυπουργού Υγείας κ. Θεμιστοκλέους. Στα τέλη Ιουλίου η σχετική νομοθεσία είχε ψηφιστεί και πλέον υπογράφηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χατζηδάκη, καθώς και από τον υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη.

Πλέον, από εδώ και πέρα, θα ξεκινήσει η διαδικασία των προκηρύξεων για τις βασικότερες θέσεις ιατρικών ειδικοτήτων που απαιτούνται και από εδώ και πέρα, απομένει να δούμε κατά πόσο τα κίνητρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, θα προσελκύσουν γιατρούς στη Δράμα, αλλά και στα άλλα Νοσοκομεία που εντάσσονται, όπως της Ξάνθης και αλλού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην ίδια ΚΥΑ, αναφέρεται επίσης και η ένταξη των Κέντρων Υγείας Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου στην κατηγορία Άγονα Α΄, ενώ το Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης εντάσσεται στην κατηγορία Άγονα Β΄.

Αυτό σημαίνει ότι, τόσο το Νοσοκομείο Δράμας, όσο και τα Κέντρα Υγείας Δράμας, χαρακτηρίζονται πλέον και νομοθετικά άγονα, από την άποψη ότι οι προκηρύξεις για προσλήψεις ιατρών δεν βρίσκουν ανταπόκριση και πλέον καθίστανται προβληματικά ως προς τη λειτουργία τους, λόγω της υποστελέχωσής τους.

Την υπογραφή της ΚΥΑ έκανε γνωστή ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης, ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο κυβερνητικός βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, επισημαίνοντας ότι «η ΚΥΑ αυτή καθορίζει και τα οικονομικά κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής των ιατρών κλάδου ΕΣΥ απ’ αυτές τις περιοχές».

Τι προβλέπεται με τα νέα κίνητρα

Το ότι οι δομές Υγείας της Δράμας, χαρακτηρίζονται ως άγονες, σημαίνει ότι αποκτούν και ειδικά κίνητρα προσέλκυσης ιατρών, ώστε με τον τρόπο αυτό να στελεχωθούν καλύτερα, κυρίως σε ειδικότητες που είναι πραγματικά δυσεύρετες: παθολόγοι, παιδίατροι, καρδιολόγοι και άλλοι.

Ουσιαστικά τα κίνητρα που δίνονται είναι οικονομικά, με περισσότερα χρήματα ετησίως, καθώς και περισσότερα μόρια ώστε να δεχτούν να υπηρετήσουν για παράδειγμα στη Δράμα, στο Νευροκόπι, στο Παρανέστι και στην Προσοτσάνη. Και ακόμα πολύ σημαντικό είναι, να έχουν ένα δωρεάν σπίτι, τα ενοίκια των οποίων θα πληρώνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή οι Δήμοι. Πράγμα που σημαίνει ότι, με τον τρόπο αυτό, οι γιατροί αυτοί θα έχουν ένα καθαρό μισθό, χωρίς μεγάλα έξοδα όπως τα ενοίκια.

Αυτό που μένει να γίνει από εδώ και πέρα, είναι να ξεκινήσουν οι σχετικές προκηρύξεις μέχρι τέλος του μήνα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι νέοι γιατροί βρίσκουν ελκυστικά τα νέα κίνητρα για να έρθουν στη Δράμα.

Τα κίνητρα από τη νέα ΚΥΑ

Με τη νέα ΚΥΑ που υπογράφηκε πλέον, προβλέπεται επίδομα 200 και 300 ευρώ σε γιατρούς του ΕΣΥ που υπηρετούν σε προβληματικές ή άγονες περιοχές.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που εστάλη για δημοσίευση στο ΦΕΚ, στους ιατρούς/οδοντιάτρους κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 300 ευρώ και σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β΄ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 200 ευρώ.

Στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ των ειδικοτήτων:

α) εσωτερικής παθολογίας, γενικής/οικογενειακής ιατρικής, παιδιατρικής, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής, ακτινολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας/εργαστηριακής ιατρικής, ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, κυτταρολογίας, παθολογικής ογκολογίας, καθώς και

β) των ειδικοτήτων πνευμονολογίας-φυματιολογίας, νευροχειρουργικής, νευρολογίας, χειρουργικής, χειρουργικής παίδων, χειρουργικής θώρακος και καρδιολογίας που υπηρετούν σε ΜΕΘ ενηλίκων/παίδων, καταβάλλεται επιπλέον στα προηγούμενα μηνιαίο οικονομικό κίνητρο ύψους τριακοσίων 300 ευρώ, εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Α΄ και

γ) επιπλέον στα προηγούμενα οικονομικό κίνητρο ύψους 200 ευρώ, εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Β΄.

Σήμερα οι ιατροί που υπηρετούν σε άγονη περιοχή κατηγορίας Α’ λαμβάνουν ετήσιο οικονομικό κίνητρο 800-1.000 ευρώ, ενώ σε περιοχή κατηγορίας Β’ λαμβάνουν ετήσιο οικονομικό κίνητρο 500 ευρώ. Σημειωτέον, υπολογιζόταν ως προσαύξηση επί του βασικού μισθού που ίσχυε στις 31.12.1996.

Με τη νέα ΚΥΑ που υπεγράφη σήμερα:

(α) Iατροί/οδοντιάτροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 3.600 ευρώ μεικτά ετησίως και σε περίπτωση που ο ιατρός κατέχει μία από τις 18 ειδικότητες, 7.200 ευρώ.

(β) Iατροί/οδοντιάτροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 2.400 ευρώ μεικτά ετησίως και σε περίπτωση που ο ιατρός κατέχει μια από τις 18 ειδικότητες 4.800 ευρώ.

Δηλώσεις Γεωργιάδη

Σε δηλώσεις του που ανέβασε στο διαδικτυακό του προφίλ ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης τονίζει: «Απαντούμε λοιπόν με πράξεις και όχι με λόγια στο υπαρκτό πρόβλημα ελλείψεως ανθρωπίνου δυναμικού, ειδικά στις περιφερειακές δομές υγείας του ΕΣΥ. Εξαπλασιάζουμε για 18 ιατρικές ειδικότητες και τριπλασιάζουμε για όλες τις υπόλοιπες το μηνιαίο επίδομα και προχωρούμε άμεσα στην προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων σε όλες τις κρίσιμες περιοχές».