Home > νέα > Θετικά διακείμενη η κα. Κεραμέως στο αίτημα της Ένωσης Φοροτεχνικών Λογιστών Ν. Δράμας για έκδοση ΚΥΑ Δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης κ. Χατζηδημητρίου και της υπ. Εργασίας κας Κεραμέως

Θετικά διακείμενη η κα. Κεραμέως στο αίτημα της Ένωσης Φοροτεχνικών Λογιστών Ν. Δράμας για έκδοση ΚΥΑ Δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης κ. Χατζηδημητρίου και της υπ. Εργασίας κας Κεραμέως

Θετικά διακείμενη η κα. Κεραμέως

στο αίτημα της Ένωσης Φοροτεχνικών

Λογιστών Ν. Δράμας για έκδοση ΚΥΑ

Δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης κ. Χατζηδημητρίου και της υπ. Εργασίας κας Κεραμέως

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΥΠΟΜΝΗΜΑ με τα αιτήματά τους παρέδωσαν χθες το μεσημέρι, εκπρόσωποι της Ένωσης Φοροτεχνικών – Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Δράμας, στην υπουργό Εργασίας κα. Νίκη Κεραμέως.

Τους Φοροτεχνικούς – Λογιστές της Δράμας, αλλά και γενικότερα όλης της χώρας, απασχολούν ορισμένα εργασιακά ζητήματα που έχουν να κάνουν με ζητήματα ασθένειας, κυοφορίας, λοχείας και θανάτου, για τα οποία ζήτησαν την συνδρομή της υπουργού, ώστε να βοηθήσει στην άμεση υπογραφή μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), την οποία περιμένουν εδώ και 17 μήνες.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Φοροτεχνικών Δράμας, περίμεναν την υπουργό έξω από το κτίριο του e-ΕΦΚΑ, όπου της εξήγησαν το πρόβλημα που τους απασχολεί. Η ίδια είχε μια θετική απάντηση γι’ αυτούς, υποσχόμενη ότι θα εξετάσει το ζήτημα, παρ’ όλα αυτά όμως δεν έδωσε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Δράμας κ. Χατζηδημητρίου, σημείωσε ότι «εδώ και 17 μήνες που έχει ψηφιστεί ο νόμος για την ασθένεια, για το θάνατο λογιστών, για την κυοφορία και λοχεία συναδέλφων και γενικά των γυναικών συναδέλφων, δεν έχει εγκριθεί ακόμα η ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και διοικητού της ΑΑΔΕ, η οποία θα πρέπει να καθορίζει τον τρόπο και τη μέθοδο της εφαρμογής του νόμου».

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδημητρίου, «σε περίπτωση που λογιστής φοροτεχνικός νοσηλεύεται για διάστημα τουλάχιστον τριών ημερών σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο, λόγω ασθένειας ή τοκετού, που αποδεικνύεται από τα σχετικά έγγραφα του νοσοκομείου νοσηλείας του, οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων του ιδίου και των εντολέων πελατών του, οι οποίες λήγουν εντός του διαστήματος από την πρώτη  μέχρι και την τριακοστή, κατ’ ανώτατο όριο, ημέρα νοσηλείας του, παρατείνονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Και αυτό, εφόσον η νοσηλεία δεν υπερβαίνει τις τριάντα  ημέρες ή μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν εντός του οποίου συμπληρώθηκε νοσηλεία τριάντα  ημερών, για μεγαλύτερης διάρκειας νοσηλεία».

Αυτό που σημείωσε ακόμα, είναι ότι «σε περίπτωση θανάτου λογιστή φοροτεχνικού, οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από αυτόν του θανάτου. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δύναται να εξειδικεύονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του παρόντος».

Διαβεβαίωση εξέτασης του ζητήματος

Αφού οι φοροτεχνικοί λογιστές της Δράμας έθεσαν το αίτημά τους στην υπουργό Εργασίας, η κα. Κεραμέως σημείωσε ότι «το θέμα, μου έχει τεθεί ήδη και μάλιστα είχα και μια σχετική σύσκεψη την προηγούμενη μέρα. Κατανοώ απολύτως το πρακτικό ζήτημα που τίθεται, είναι και θέμα ανθρώπινο που έχει να κάνει με τις δυσκολίες που έχει η καθημερινότητα και όχι μόνο και είναι κάτι το οποίο κοιτάμε, προκειμένου ακριβώς να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι, «πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε στην έκδοση της ΚΥΑ, είμαστε σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και κατανοούμε πλήρως τον προβληματισμό αυτό».