Home > νέα > Στόχος του 3ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ η ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της Δράμας ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας Αγ. Καλλίας -Χορηγός επικοινωνίας ο «Πρωινός Τύπος»-

Στόχος του 3ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ η ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της Δράμας ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας Αγ. Καλλίας -Χορηγός επικοινωνίας ο «Πρωινός Τύπος»-

Από 20 έως 22 Σεπτεμβρίου στη Δράμα

Στόχος του 3ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ

η ανάδειξη της γαστρονομικής

ταυτότητας της Δράμας

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας Αγ. Καλλίας

-Χορηγός επικοινωνίας ο «Πρωινός Τύπος»-

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ συνεχόμενη χρονιά, ανοίγει τις πύλες του από 20 έως και 22 Σεπτεμβρίου, το Γαστρονομικό Φεστιβάλ της Δράμας, που γίνεται πλέον ένας νέος θεσμός για τη Δράμα.

Στόχος του, η ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της Δράμας, μέσα από μια μεγάλη γιορτή γύρω από τα διατροφικά προϊόντα που παράγει η ευρύτερη περιοχή του Νομού Δράμας, με στόχο φυσικά την τουριστική ανάδειξή της αλλά και τη μοναδική ευκαιρία για την προώθηση και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων προς το ευρύτερο κοινό.

Το Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας, διοργανώνεται από την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Δράμας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ και ΠΕ Δράμας, το Δήμο Δράμας, το Επιμελητήριο Δράμας και το Σωματείο Ζυθεστιατόρων Ν. Δράμας.

Σχετικά με τις φετινές εκδηλώσεις, μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Άγγελος Καλλίας, που είναι και από τους βασικούς διοργανωτές του Γαστρονομικού Φεστιβάλ της Δράμας.

Τιμώμενο προϊόν το μανιτάρι

Όπως αρχικά σημειώνει ο κ. Καλλίας, φέτος το τιμώμενο προϊόν του Φεστιβάλ θα είναι το μανιτάρι. Για το λόγο αυτό μάλιστα, το Σάββατο 21 τρέχοντος θα γίνει μια δράση στο Σιδηρόνερο, όπου οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να γνωρίσουν τα μανιτάρια της περιοχής, να μάθουν γι’ αυτά, ακόμα και να τα συλλέξουν και να τα μαγειρέψουν.

Η δράση θα κρατήσει περίπου έξι ώρες και δεν θα έχει κανένα οικονομικό κόστος για όσους θελήσουν να συμμετάσχουν.

Ανάδειξη της γαστρονομίας

Ερωτώμενος για το τι είναι αυτό που επιδιώκει η τρίτη διοργάνωση του Γαστρονομικού Φεστιβάλ, ο κ. Καλλίας εξηγεί ότι «είναι μια αναφορά  στον τόπο μας, με τη λογική ότι θέλουμε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο την γαστρονομία του τόπου, γι’ αυτό και θα έχουμε πολλούς Δραμινούς σεφ προκειμένου να αναδειχθεί η γαστρονομική ταυτότητα της Δράμας.

Από εκεί και πέρα, θα αρχίσουμε να ταξιδεύουμε το Φεστιβάλ ανά την Ελλάδα. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι η συνδιοργάνωση της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Δήμου Δράμας, κάτι που μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους, καθώς αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι την ανάγκη να αναδείξουν τον πρωτογενή τομέα».

Πανελλαδικό επίπεδο

Ερωτώμενος για το αν όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται έχει ανταπόκριση σε πανελλαδικό επίπεδο, ο κ. Καλλίας σημειώνει ότι «αυτό που κερδίζουμε πάντα από μια τέτοια εκδήλωση, είναι οι αναφορές και τα δημοσιεύματα που γίνονται από έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα πανελλαδικά, ώστε όλοι να διαβάσουν και να γνωρίσουν την περιοχή της Δράμας και στη συνέχεια να μπορέσουν να την επισκεφτούν.

Για εμάς είναι πολύ σημαντικό, με δεδομένο ότι πετυχαίνουμε τον σκοπό και στόχο μας να αναδειχθεί η Δράμα και να αναδείξει τις πτυχές της, πέρα από τις ειδικές μορφές τουρισμού, αλλά να αναδειχθεί και η γαστρονομία. Νομίζω ότι αυτό σιγά – σιγά χτίζεται και σε συνδυασμό με τον οίνο, αρχίζει η Δράμα να αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό, για αρκετούς από τους επισκέπτες μας».

Το όραμα και το μέλλον

Αναφορικά με το μέλλον του Γαστρονομικού Φεστιβάλ και αν όντως αυτό μπορεί να γίνει κάτι μεγάλο, τονίζει ότι «αυτό δεν εξαρτάται βέβαια αποκλειστικά από τη διοργάνωση. Εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τους παραγωγούς, κατά πόσο θέλουν να συμμετέχουν και το πόσο θέλουν να αναδεικνύονται τα προϊόντα τους. Αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης μέρας.

Οι φορείς έχουν αποδείξει ότι είναι εδώ για να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, αλλά είναι σημαντικό να υιοθετήσουν τη δική μας άποψη, το ιδικό μας όραμα, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τη συμμετοχή των παραγωγών και να μπορούμε να ταξιδέψουμε μαζί σε όλη την Ελλάδα. Εμείς μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε κάποιες δράσεις για να αναδείξουμε τα προϊόντα τους, θα πρέπει όμως αντίστοιχα και αυτοί να συμμετέχουν και να θέλουν και αυτοί να αναδειχθούν.

Βέβαια, υπάρχει γενικά και η οικονομική δυστοκία της εποχής και αυτό λειτουργεί ανασταλτικά για αρκετούς ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα και δεν είναι πολύ εύκολο γι’ αυτούς να αναδεικνύουν πάντα τα προϊόντα τους».

Η τουριστική ανάπτυξη της Δράμας

Ερωτώμενος σχετικά με το πώς βλέπει σήμερα την προσπάθεια για την τουριστική ανάπτυξη του Νομού, ο κ. Καλλίας σημειώνει ότι «αυτή την ώρα τρέχουμε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την καταγραφή και τον τουρισμό στη Δράμα. Τις επόμενες ημέρες ανοίγει το  Τουριστικό Γραφείο στης 19ης Μαΐου, όπου θα στεγαστεί ο τουριστικός φορέας της Δράμας και μέσα από εκεί θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Ταυτόχρονα γίνεται και ένας σχεδιασμός για την προβολή και προώθηση διάφορων δράσεων κατά την περίοδο του χειμώνα, όπως συμμετοχή σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό συνολικά απ’ όλους τους φορείς όμως, κάτι που δεν είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.  Σιγά – σιγά βάζουμε το λιθαράκι και κάνουμε τα βήματα ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τον οργανισμό ο οποίος θα διαχειρίζεται την τουριστική προβολή της Δράμας».