Home > νέα > Ευεργετικά αποτελέσματα φέρνει στην ψυχική υγεία των ωφελούμενων της ΕΨΥΚΑ η ενασχόλησή τους με τα εικαστικά ► Μιλάνε στον «Π.Τ.» η υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» Δράμας κα. Κοτσαμπασίδου και η πρόεδρος της ΕΨΥΚΑ Β. Ελλάδος κα. Βενύτη

Ευεργετικά αποτελέσματα φέρνει στην ψυχική υγεία των ωφελούμενων της ΕΨΥΚΑ η ενασχόλησή τους με τα εικαστικά ► Μιλάνε στον «Π.Τ.» η υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» Δράμας κα. Κοτσαμπασίδου και η πρόεδρος της ΕΨΥΚΑ Β. Ελλάδος κα. Βενύτη

Για 17η χρονιά η εικαστική έκθεση της ΕΨΥΚΑ Δράμας

Ευεργετικά αποτελέσματα φέρνει

στην ψυχική υγεία των ωφελούμενων

της ΕΨΥΚΑ η ενασχόλησή τους με τα εικαστικά

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» η υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» Δράμας κα. Κοτσαμπασίδου και η πρόεδρος της ΕΨΥΚΑ Β. Ελλάδος κα. Βενύτη

► Σύσταση Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης για εργασία ατόμων με ψυχικές διαταραχές

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η εικαστική έκθεση της ΕΨΥΚΑ Δράμας όπου παρουσιάζονται έργα των ωφελουμένων από τις δομές της στο Νομό Δράμας, γίνεται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αποτελεί θεσμό για την πόλη, εδώ και 17 χρόνια.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται ζωγραφικά έργα, χειροτεχνίες και εικαστικές επιλογές των ωφελουμένων από τις δομές: Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» – Υπηρεσίες Νοσηλείας κατ’ οίκον στη Δράμα, Α΄ Οικοτροφείο Β.Ν.Υ. «Αρσινόη» στην Προσοτσάνη, Β΄ Ψ.Χ.Γ. Οικοτροφείο «Αγάπανθος» στην Αργυρούπολη και το Προστατευόμενο Διαμέρισμα στο Φωτολίβος.

Ανάδειξη του έργου των ωφελούμενων

Μιλώντας στον «Π.Τ.» η υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» κα. Κοτσαμπασίδου, σημειώνει ότι μέσα από τις δράσεις αυτές, «γίνεται προσπάθεια ανάδειξης του έργου των ωφελούμενων τις ΕΨΥΚΑ, που δουλεύουν όλο το χρόνο σε διάφορες ομάδες. Αυτή είναι η ευκαιρία να δείξουμε και στην τοπική κοινωνία το έργο μας».

Σημειώνει επίσης η κα Κοτσαμπασίδου, ότι «το έργο μας συνεχίζεται χωρίς προβλήματα και συνολικά έχουμε 40 ωφελούμενους (σ.σ. στο Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης»), ενώ συνολικά στο Νομό Δράμας είναι 120 στις κατ’ οίκον δομές. Αυτό που μπορούμε να πούμε με περηφάνια, είναι ότι πλέον δεν έχουμε υποτροπές και δεν έχουμε νοσηλεία στα Ψυχιατρικά ιδρύματα. Αυτό για εμάς σημαίνει επιτυχία, γιατί βλέπουμε την ποιότητα στη ζωή τους, βλέπουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί γίνονται αυτόνομοι και το πιο σημαντικό, είναι χαρούμενοι».

Ερωτώμενη αν σε γενικότερο επίπεδο έχουμε αύξηση των ωφελουμένων στις δομές της ΕΨΥΚΑ, η κα. Κοτσαμπασίδου σημειώνει ότι «αυτό που βλέπουμε εμείς είναι μεν αύξηση, αλλά νομίζω ότι πλέον οι άνθρωποι ζητούν πιο εύκολα βοήθεια και δεν υπάρχει πια το στίγμα. Ο κόσμος πλέον αναζητάει τους ειδικούς».

Όπως επεσήμανε επίσης η κα. Κοτσαμπασίδου, «ένας από τους στόχους της ΕΨΥΚΑ είναι η κοινωνική αποκατάσταση και γενικά οι δράσεις, που έχουν σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την ψυχική νόσο και γενικότερα να δείξουμε το έργο μας».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΨΥΚΑ Βορείου Ελλάδος κα. Βενύτη, η οποία με δήλωση της στον «Π.Τ.», σημείωσε ότι «οι δομές της ΕΨΥΚΑ τόσο στη Δράμα όσο και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Στη Δράμα γίνεται ιδιαίτερα καλή δουλειά, τα παιδιά κάθε χρόνο προσπαθούν για το καλύτερο και με εκπλήσσουν όλο και περισσότερο και όλο αυτό είναι ο κόπος μιας χρονιάς».

Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης

Επίσης, η κα. Κοτσαμπασίδου αναφέρθηκε και στη δημιουργία Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΥΣΠΕ), που θα γίνουν σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας, το Δήμο Προσοτσάνης, το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας και τη ΔΕΥΨΥ.

Όπως εξήγησε «είναι ένας Κοινωνικός Συνεταιρισμός, ο οποίος θα απευθύνεται στα άτομα με ψυχικές διαταραχές και θα μπορούν να εργάζονται. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ότι κάνουμε πλέον το επόμενο βήμα, σε προγράμματα τα οποία θα υλοποιούνται από την ΕΨΥΚΑ. Αυτή είναι η κορωνίδα , ότι πλέον αυτοί οι άνθρωποι μένουν στο σπίτι τους και εργάζονται».

Από αρ. η πρόεδρος της ΕΨΥΚΑ Β. Ελλάδος κα. Βενύτη και η υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» Δράμας κα. Κοτσαμπασίδου.