Home > Πρώτο Θέμα > Πιθανότητα μιας ΔΕΥΑ σε όλο το Νομό Δράμας που θα έχει και την άρδευση στην ευθύνη της (;) Δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΔ κ. Γεωργιάδη στον «Π.Τ.»

Πιθανότητα μιας ΔΕΥΑ σε όλο το Νομό Δράμας που θα έχει και την άρδευση στην ευθύνη της (;) Δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΔ κ. Γεωργιάδη στον «Π.Τ.»

Με τον αντιπρόεδρο της ΡΑΑΕΥ συναντήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ

Πιθανότητα μιας ΔΕΥΑ σε όλο

το Νομό Δράμας που θα έχει

και την άρδευση στην ευθύνη της (;)

Δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΔ κ. Γεωργιάδη στον «Π.Τ.»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ήδη ανακοινωθεί παλαιότερα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στόχος της κυβέρνησης είναι η συνένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης κατά τόπους, σε έναν ενιαίο Οργανισμό ανά Νομό, ή γεωγραφική Περιφέρεια και υπό τον κεντρικό έλεγχο της Ρυθμιστής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπρόεδρος της ΡΑΑΕΥ κ. Δημήτρης Ψυχογυιός, κάλεσε στο γραφείο του τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑ Δράμας κ. Γιάννη Γεωργιάδη, προκειμένου να του ζητήσει τα στοιχεία για την γενικότερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΔΕΥΑ Δράμας. Ο κ. Γεωργιάδης συναντήθηκε με τον κ. Ψυχογυιό την Πέμπτη και έκαναν μια συζήτηση σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Γεωργιάδης, εξηγεί ότι «ήταν μια συζήτηση όπως ακριβώς την περιμέναμε στο πλαίσιο συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ. Ο κ. Ψυχογυιός ήθελε να μάθει όλα τα στοιχεία γύρω από τη ΔΕΥΑ Δράμας και οικονομικά και οτιδήποτε άλλο».

Όπως τονίζει, «κάναμε κι εμείς τις προτάσεις μας, ενώ μας εξήγησε το σκεπτικό για τις συγχωνεύσεις, ποια θα είναι η ιδανική λύση. Επιπλέον, συζήσαμε και το σενάριο ώστε η ΔΕΥΑ να διαχειρίζεται και την άρδευση ως ένας γενικός φορέας».

Και η άρδευση στις ΔΕΥΑ;

Ερωτώμενος για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό, σημείωσε ότι «η ΔΕΥΑ, ως ένας γενικός φορέας, θα μπορεί να διαχειρίζεται όλα τα ύδατα σε όλο το Νομό Δράμας. Ενδεχομένως δηλαδή να πάρει και την άρδευση. Υπάρχουν πολλές αντικειμενικές δυσκολίες όπως ότι η ύδρευση είναι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και η άρδευση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βγαίνουν άλλα θέματα τα οποία θα πρέπει πρώτα να λυθούν».

Ο κ. Γεωργιάδης τονίζει ότι ως προς την άρδευση, εξήγησε στον αντιπρόεδρο της ΡΑΑΕΥ, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε να απορροφήσουμε τους ΤΟΕΒ με μια κατάσταση που ενδεχομένως κάποιοι να είναι και χρεωμένοι. Αυτή την ώρα η ΔΕΥΑΔ έχει ένα πρόβλημα και σημαίνει ότι θα μεγαλώσει στη συνέχεια».

Υποστελέχωση

Ιδιαίτερα τονίζει ο ίδιος, ότι, «δεν υπάρχει πιθανότητα να διαχειριστούμε το νερό με το υφιστάμενο προσωπικό. Ήδη είμαστε υποστελεχωμένοι και ζοριζόμαστε. Αν θέλει λοιπόν η κυβέρνηση να προβεί σε μια τέτοια λογική, θα πρέπει να γίνουν και ορισμένες ριζικές παρεμβάσεις, κάποιες σοβαρές αλλαγές με την προσθήκη προσωπικού. Να στελεχωθεί τόσο καλά η ΔΕΥΑΔ ώστε να ανταπεξέλθει στο γεωγραφικό πλάτος και μήκος του νομού που μπορεί να καταλάβει ο καθένας ότι απλώνεται από το Παρανέστι μέχρι το Νευροκόπι και από την Προσοτσάνη μέχρι το Δοξάτο».

Οι δύο ΔΕΥΑ

Ερωτώμενος τι θα γίνει σε περίπτωση που σε ένα νομό έχουμε δύο ΔΕΥΑ ή και περισσότερες (παράδειγμα ο Δήμος Δοξάτου που ξεκινάει τώρα να συστήσει μια νέα ΔΕΥΑ για πρώτη φορά), εξηγεί ότι «δεν είναι ακόμα γνωστό πως θα ξεκαθαρίσει αυτό. Δεν ξέρουμε τα κριτήρια, εάν είναι αποκλειστικά με τα γεωγραφικά όρια ενός νομού ή διαφορετικά.

Για παράδειγμα, οι συγχωνεύσεις αυτές μπορεί να έχουν να κάνουν με το από ποια λεκάνη απορροής παίρνουν το νερό. Για παράδειγμα το Δοξάτο και η Καβάλα υδρεύονται από τις ίδιες πηγές. Και δεν ξέρω αν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, υπάρχει μια πιθανότητα για συγχωνεύσεις αυτού του είδους λόγω της διαχείρισης των ίδιων πηγών ή απλά και μόνο γεωγραφικά κατά νομό. Ακόμα όλα αυτά είναι σε πρώιμο στάδιο».