Home > νέα > Μίσθωση μεταλλικών κάδων ανοικτού τύπου για τα ογκώδη αντικείμενα από το Δήμο Δράμας Οι κάδοι θα λύσουν το πρόβλημα της συγκέντρωσης των ογκωδών αντικειμένων πίσω από το αμαξοστάσιο της Υπηρεσίας Καθαριότητας

Μίσθωση μεταλλικών κάδων ανοικτού τύπου για τα ογκώδη αντικείμενα από το Δήμο Δράμας Οι κάδοι θα λύσουν το πρόβλημα της συγκέντρωσης των ογκωδών αντικειμένων πίσω από το αμαξοστάσιο της Υπηρεσίας Καθαριότητας

Μίσθωση μεταλλικών κάδων

ανοικτού τύπου για τα ογκώδη

αντικείμενα από το Δήμο Δράμας

Οι κάδοι θα λύσουν το πρόβλημα της συγκέντρωσης των ογκωδών αντικειμένων πίσω από το αμαξοστάσιο της Υπηρεσίας Καθαριότητας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΜΙΣΘΩΣΗ μεταλλικών κάδων ανοικτού τύπου (skip container) θα προχωρήσει ο Δήμος Δράμας με κόστος 93.000 ευρώ, καθώς και στο έργο της συντήρησης και επισκευής μεταφορικών μέσω της υπηρεσίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης με ποσό 180.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας την περασμένη Τετάρτη ως έκτακτο από τη Δ/νση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, για ανάθεση γενικών υπηρεσιών λόγω αδυναμίας του Δήμου να εκτελέσει τις εν λόγω υπηρεσίες με ίδια μέσα.

Όσον αφορά στο ζήτημα της μίσθωσης ανοικτών μεταλλικών κάδων τύπου skip container, και όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Εφραιμίδης, «θα χρησιμοποιηθούν γιατί δεν υπάρχει σημείο μεταμόρφωσης για τα ογκώδη αντικείμενα. Αναγκαστικά τα ανεβάζουμε στο αμαξοστάσιο και θα πρέπει ο χώρος να είναι αδειοδοτημένος. Στα πλαίσια της διαχείριση ογκωδών αντικειμένων ζητάμε να έχουμε και τα skip container για να είναι πιο ασφαλισμένα, πιο καθαρά και πιο λειτουργικά, ώστε να συγκεντρώνουμε τα ογκώδη αντικείμενα από την πόλη».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, φάνηκε για άλλη μια φορά το σοβαρό πρόβλημα της συγκέντρωσης των ογκωδών αντικειμένων, που πολλές φορές βλέπουμε στην πόλη της Δράμας, δίπλα σε κάδους. Αντικείμενα όμως λεκάνες μπάνιου, έπιπλα, τραπέζια, καναπέδες, ντουλάπια και άλλα, μένουν πολλές μέρες στα πεζοδρόμια και δημιουργείται ένα τεράστιο ζήτημα.

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος, οι ανοικτοί μεταλλικοί κάδοι θα λύσουν το πρόβλημα της συγκέντρωσης των ογκωδών αντικειμένων από την πλευρά του Δήμου. Παρ’ όλα αυτά, υπήρξαν ερωτήματα από την αντιπολίτευση όπως αν ο ανάδοχος των κάδων θα συγκεντρώνει και θα απορρίπτει προς ανακύκλωση τα ογκώδη, ενώ δεν υπάρχει ανάλυση για το τι ποσότητα skip container αντιστοιχούν οι 93.000 ευρώ και τι ακριβώς θα προσφέρεται με τη μίσθωσή τους. Και ακόμα, σε ποια μονάδα διαχείρισης θα καταλήγουν όλα αυτά, και πώς θα πληρώνεται ο κάδος: με τον κάδο ή με τους τόνους και ακόμα ποιος θα τα μεταφέρει αυτά και ποιος θα εκμεταλλεύεται τα προϊόντα που μένουν για να μπορούν να ανακυκλωθούν και να πουληθούν. Ζητήθηκε επίσης να διευκρινιστεί σε ποια σημεία θα τοποθετηθούν οι συγκεκριμένοι κάδοι και για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύει η συγκεκριμένη υπηρεσία.

Αυτό που χαρακτηριστικά τόνισε ο πρώην δήμαρχος κ. Μαμσάκος, είναι ότι «θα περιμέναμε μια λεπτομερέστατη ανάλυση».

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Εφραιμίδης, σημείωσε αρχικά ότι η Υπηρεσία είχε προτείνει αρχικά 120.000 ευρώ για την συγκεκριμένη υπηρεσία, επισημαίνοντας ότι «είναι μια διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο, τα skip container που αναγράφονται δεν είναι κάτι εξτρά, αλλά μπαίνουν ως προϋπόθεση στον υποψήφιο ανάδοχο, ώστε να έχουμε μια καλύτερη διαχείριση σε ότι αφορά τα ογκώδη. Τα skip container δεν θα τοποθετηθούν μέσα στην πόλη, αλλά σε συγκεκριμένους χώρους μέσα στο αμαξοστάσιο, ώστε μετά την περισυλλογή των ογκωδών από την Υπηρεσία Καθαριότητας Ανακύκλωσης, θα μπαίνουν κατευθείαν στους μεταλλικούς κάδους και γενικά θα υπάρξει μια καθαριότητα στο χώρο και δεν θα μπαίνουν πίσω από το αμαξοστάσιο».

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Εφραιμίδης, «τουλάχιστον μέχρι να γίνουν τα Πράσινα Σημεία να προχωρήσουμε σε κάποια καλύτερη εξέλιξη, θα μπορέσουμε εμείς να λειτουργήσουμε καλύτερα στο δικό μας χώρο».

Εξήγησε επίσης ότι, ο ανάδοχος της υπηρεσίας θα αναλάβει και τη μεταφορά των ογκωδών αντικειμένων, τι συνολική διαχείριση όπως και τι θα κάνει με όλα αυτά τα αντικείμενα.

Παρ’ όλες τις παρατηρήσεις, οι αντιπολιτεύσεις είδαν την αναγκαιότητα του έργου και ψήφισαν ομόφωνα.

Συντήρηση και επισκευή

Όσον αφορά στο ζήτημα της συντήρησης και επισκευής μεταφορικών της  Υπηρεσίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης με το ποσό των 180.000 ευρώ, σημειώνεται ότι ο Δήμος μας διαθέτει πενήντα τέσσερα (54) οχήματα που είναι διαφόρων τύπων και τεχνολογιών, γεγονός που προϋποθέτει ειδικές γνώσεις, ειδικά ανταλλακτικά και εργαλεία για την συντήρηση και επισκευή τους.

Όπως αναφέρθηκε, «η μακροχρόνια καθημερινή χρήση των παλαιών απορριμματοφόρων, έχει ως αποτέλεσμα τις σοβαρές φθορές των υπερκατασκευών, που εντοπίζονται κυρίως στη λαμαρίνα, στα κινητά (φορείο και μαχαίρι), τις συχνές βλάβες στα υδραυλικά συστήματα κ.α.. Η επισκευή των παραπάνω δεν μπορεί να γίνει με ίδια μέσα παρά μόνο από τα εργοστάσια κατασκευής ή από εξειδικευμένα μηχανουργεία, λόγω έλλειψης

κατάλληλα εξοπλισμένου συνεργείου και αποθήκης ανταλλακτικών στον Δήμο μας».

Ο Δήμος Δράμας διαθέτει τρεις τεχνίτες οχημάτων, εκ των οποίων ο ένας είναι ο αναπλ. Προϊστάμενος Τμήματος, που εκτελούν μόνο τις τακτικές ή έκτακτες μικρής κλίμακας εργασίες επισκευής και συντήρησης των οχημάτων, όπως αντικατάσταση λιπαντικών, φίλτρων, υδραυλικών σωληνώσεων κ.α.

Και αυτό ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.