Home > νέα > Επιτυχής Ολοκλήρωση της Επιστημονικής Ημερίδας και του Σχολείου Αγρού του Προγράμματος Potato2Up

Επιτυχής Ολοκλήρωση της Επιστημονικής Ημερίδας και του Σχολείου Αγρού του Προγράμματος Potato2Up

Επιτυχής Ολοκλήρωση της Επιστημονικής

Ημερίδας και του Σχολείου Αγρού

του Προγράμματος Potato2Up

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του προγράμματος Potato2Up, οι οποίες περιλάμβαναν το Σχολείο Αγρού και την Επιστημονική Ημερίδα, που διοργάνωσε η Geosystems Hellas στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2024.

Η πρώτη μέρα, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024, ήταν αφιερωμένη στο Σχολείο Αγρού. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την περιοχή μελέτης στο Περιθώρι, όπου ο παραγωγός Ανδρέας Ζιμπίδης παρουσίασε την καλλιεργητική διαδικασία της πατάτας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, αναδείχθηκαν τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια όσο και τα οφέλη της εφαρμογής του προγράμματος Potato2Up. Επίσης, οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τις διαδικασίες και να ενημερωθούν για τις μεθόδους παραγωγής και συσκευασίας.

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η Επιστημονική Ημερίδα στο Hydrama Grand Hotel στη Δράμα. Κατά την ημερίδα, παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος Potato2Up και οι εφαρμογές των καινοτόμων τεχνολογιών που δοκιμάζονται στον πιλοτικό αγρό. Η ημερίδα ξεκίνησε με την παρουσίαση του έργου από τη Δρ. Ζωή Χιλιώτη, κύρια ερευνήτρια του ΕΚΕΤΑ/ΙΝΕΒ και συντονίστρια του έργου, η οποία αναφέρθηκε στις βασικές δράσεις και τους στόχους του προγράμματος. Στη συνέχεια, ο Δρ. Αντώνιος Ζαμπούνης, συντονιστής του έργου εκπροσωπώντας τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ/ΙΓΒΦΠ, έκανε παρουσίαση σχετικά με την βελτιωμένη αντοχή της πατάτας σε σημαντικά μυκητολογικά παθογόνα. Η Άννα Παπαδήμα από τη Geosystems Hellas παρουσίασε την καινοτόμο συλλογή και επεξεργασία δεδομένων, καθώς και την ανάπτυξη αλγορίθμων παρακολούθησης και πρόβλεψης της ποιότητας του πιλοτικού αγρού.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την οικονομική μελέτη δαπανών της πατατοκαλλιέργειας από τον Χρήστο Παπαδόπουλο (Σπεράμους ΙΚΕ), και ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του παραγωγού Ανδρέα Ζιμπίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην εμπειρία της καλλιέργειας πατάτας στο Περιθώρι, τα μηχανήματα που χρησιμοποίησε και στα οφέλη του έργου Potato2Up.

Σχετικά με το έργο Potato2Up (Μ16ΣΥΝ2 00222)

Το έργο στοχεύει στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας ενός βιοδιεγέρτη και ενός ενεργοποιητή άμυνας στην καλλιέργεια πατάτας, με σκοπό την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων σε ένα ολοκληρωμένο και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα. Στη διαδικασία αυτή, χρησιμοποιούνται τεχνολογίες τηλεπισκόπησης, όπως δορυφορικές εικόνες και πολυφασματικές λήψεις από UAV, για την παρακολούθηση της απόδοσης και της φυτοϋγείας.

Η τηλεπισκόπηση επιτρέπει την ακριβή και γρήγορη παρακολούθηση των καλλιεργειών, βοηθώντας τους αγρότες να εκτιμούν την υγεία των φυτών και να λαμβάνουν αποφάσεις διαχείρισης βασισμένες σε δεδομένα. Παράλληλα, οι βιολογικές προσεγγίσεις μειώνουν την ανάγκη για χημικές εισροές, αυξάνοντας την αντοχή των φυτών σε ασθένειες και περιβαλλοντικές καταπονήσεις, διασφαλίζοντας βιώσιμη και ποιοτική παραγωγή.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης Μέτρο 16 «Συνεργασία», Υπομέτρο 16.1-16.2 με κωδικό Μ16ΣΥΝ2 00222

Για περισσότερα επισκεφθείτε τη σελίδα του έργου εδώ