Home > νέα > Ο Ύμνος στη Μικρά Ασία στην Ημέρα Μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή

Ο Ύμνος στη Μικρά Ασία στην Ημέρα Μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή

Από τον Παμμικρασιατικό Σύλλογο Δράμας

Ο Ύμνος στη Μικρά Ασία

στην Ημέρα Μνήμης για

την Μικρασιατική Καταστροφή

Στο ομώνυμο πάρκο – μνημείο του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Δράμας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ χρόνο έτσι και φέτος, ο Παμμικρασιατικός Σύλλογος Δράμας, τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής, με μια σημαντική εκδήλωση μνήμης, στο μνημείο της Μικρασιατικής Καταστροφής, στο τέρμα της οδού Βενιζέλου.

Η Ημέρα Μνήμης ξεκίνησε με τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας, όπου παρέστησαν ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθόπουλος, εκπρόσωπος του βουλευτή Δράμας κ. Κυριαζίδη, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μουρβετίδης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης ΑΜΘ κ. Πατακάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας κ. Γασπαράκης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Αβραμίδου, Τσακιρίδου και Μουχτάρης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι κομμάτων και συλλόγων, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας όπως και πλήθος κόσμου, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ξεκίνησε ο αγώνας δρόμου 3 χιλιομέτρων πίσω από το Μητροπολιτικό μέγαρο, στη μνήμη του Αγίου Χρυσοστόμου, στον οποία συμμετείχαν Δραμινές αθλήτριες.

Πριν από το λάκτισμα του αγώνα, ο πρόεδρος του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Δράμας, αναφέρθηκε στο ιστορικό, εξηγώντας ότι, την εποχή που ο Άγιος Χρυσόστομος ήταν Μητροπολίτης Δράμας, διοργάνωνε παρόμοιες αθλητικές εκδηλώσεις. Έχει σημασία να τονιστεί, ότι ο Άγιος Χρυσόστομος ήταν υπέρμαχος του αθλητισμού και διοργάνωνε συχνά αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ μάλιστα εκεί όπου βρίσκεται το Επισκοπείο σήμερα, είχε οργανώσει ένα γυμναστήριο.

Με το πέρας του αγώνα μετά από λίγα λεπτά μπροστά από το μνημείο, ξεκίνησε και η τελετή, κατά την οποία τιμήθηκε φέτος ο Δραμινός δάσκαλος και συγγραφέας κ. Δημήτρης Μανθόπουλος.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μανθόπουλος έγραψε και αφιέρωσε στον Παμμικρασιατικό Σύλλογο Δράμας, έναν Ύμνο στη Μικρά Ασία, τον οποία διάβασε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Όπως ανέφερε ο κ. Λατσίσταλης, η τιμή προς τον κ. Μανθόπουλο έγινε «για την ευαισθησία του να εμπνευσθεί και να συγγράψει ένα σπουδαίο έργο για την Μικρά Ασία, το οποίο αφιέρωσε και παρέδωσε φιλοτεχνημένο στο σύλλογό μας και βέβαια προς όλους τους Μικρασιάτες της πόλεως και του νομού μας».

Με το τέλος της ανάγνωσης του Ύμνου από τον κ. Μανθόπουλο, του προσφέρθηκαν ως «αντίδωρο» ορισμένα βιβλία που έχουν σχέση με την ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού και την ιστορία της Δράμας, καθώς και αντίστοιχο δημοσίευμα του «Πρωινού Τύπου».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ η Χορωδία του Παμμικρασιατικού Συλλόγου, τραγούδησε σχετικά τραγούδια.