Home > Πρώτο Θέμα > Η ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής συμβάλλει στην εξωστρέφεια της Δράμας

Η ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής συμβάλλει στην εξωστρέφεια της Δράμας

Συνέντευξη Τύπου για το 3ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας

Η ανάδειξη της γαστρονομικής

ταυτότητας της περιοχής συμβάλλει

στην εξωστρέφεια της Δράμας

Χορηγός επικοινωνίας ο «Πρωινός Τύπος»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ παραχώρησαν το μεσημέρι της Δευτέρας 16 Σεπτεμβρίου, οι διοργανωτές του 3ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ Δράμας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας.

Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει ο «Π.Τ.» που είναι και χορηγός επικοινωνίας, το 3ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 20, 21 και 22 Σεπτεμβρίου στο δημοτικό κήπο της Δράμας και είναι αφιερωμένο στο μανιτάρι.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και έκαναν δηλώσεις, εκ μέρους του Δήμου Δράμας ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Γιάννης Γεωργιάδης, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Δράμας ο  πρόεδρος κ. Στέφανος Γεωργιάδης, εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας ο πρόεδρος κ. Άγγελος Καλλίας και εκ μέρους του Σωματείου Ζυθεστιατόρων ο πρόεδρος κ. Ανέστης Τοπαλίδης. Στη συνέντευξη αναμενόταν και ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης εκ μέρους της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ο οποίος όμως δεν κατέστη δυνατόν να συμμετάσχει.

Αντιδήμαρχος Τουρισμού

Η συνέντευξη ξεκίνησε με δηλώσεις του αντιδημάρχου Τουρισμού κ. Γιάννης Γεωργιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις ημερομηνίες, ευχαρίστησε τους διοργανωτές, ενώ τόνισε ότι «κάνουμε μια προσπάθεια για να δώσουμε στην πόλη μας μια ταυτότητα γύρω από την γαστρονομία που νομίζω ότι της αξίζει».

Όπως σημείωσε, «εμείς ως Δήμος καλύψαμε ένα πολύ μεγάλο μέρος που μας αναλογεί γιατί οφείλουμε να το κάνουμε και να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες που γίνονται προς όφελος της τοπικής κοινωνίας». Κάλεσε τέλος όλους τους Δραμινούς «να απολαύσουν αυτή την ωραία προσπάθεια που γίνεται».

Το Επιμελητήριο Δράμας

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στη σημαντική προσπάθεια που γίνεται «να αναδείξουμε την γαστρονομία της Δράμας», και τόνισε ότι «το Επιμελητήριο στηρίζει διαχρονικά τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις».

Όπως είπε, «η γαστρονομική ταυτότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική για μια περιοχή και φυσικά προσελκύει και τον κόσμο. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι η άριστη συνεργασία των φορέων, δίνει και τα καλά αποτελέσματα. Γι’ αυτό και σήμερα ευελπιστούμε ότι αυτό το φεστιβάλ θα είναι σίγουρα καλύτερο από τα προηγούμενο».

Σημείωσε τέλος ότι, «οι επιχειρήσεις της Δράμας παράγουν εξαιρετικά προϊόντα και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό στον κόσμο. Κάθε ενίσχυση των επιχειρήσεων των Δραμινών και των τοπικών προϊόντων, σημαίνει θέσεις εργασίας. Το Επιμελητήριο φυσικά και θα συμμετέχει σε όλες αυτές τις ενέργειες που έχουν αυτό το στόχο: να στηρίξουν την τοπική οικονομία, τα τοπικά προϊόντα και τις θέσεις εργασίας».

Η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Δράμας

Δηλώσεις εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας έκανε ο πρόεδρός της κ. Άγγελος Καλλίας, ο οποίος σημείωσε αρχικά ότι είναι μια πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων πριν από τρία χρόνια.

Όπως τόνισε πρόκειται «για μια προσπάθεια εξωστρέφειας με αποτέλεσμα να αναδειχθεί η γαστρονομίας της Δράμας. Μια γαστρονομία, που ως ξενοδόχοι, θέλουμε να την πρεσβεύουμε, να την αναδεικνύουμε σε όλες τις συναντήσεις, σε όλες τις επαφές που κάνουμε είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό, ούτως ώστε μελλοντικά να δημιουργούμε δυνητικούς επισκέπτες που θα έρχονται στην πόλη μας και θα εξερευνούν όλο τον πρωτογενή τομέα κατά την περίοδο που θα βρίσκονται στη Δράμα».

Ο κ. Καλλίας αναφέρθηκε ακόμα και στο τιμώμενο προϊόν που φέτος είναι το μανιτάρι και μάλιστα έχει προγραμματιστεί μια ημερήσια εκδρομή στο Σιδηρόνερο «να δει και να γνωρίσει τα μανιτάρια, να συλλέξει μανιτάρια και ταυτόχρονα να γευτεί αυτό το μοναδικό προϊόν που παρέχεται τόσο πλούσια στη Δράμα».

Σωματείο Ζυθεστιατόρων Ν. Δράμας

Εκ μέρους του Σωματείου Ζυθεστιατόρων, ο πρόεδρος κ. Ανέστης Τοπαλίδης, τόνισε ότι «το γαστρονομικό φεστιβάλ Δράμας δημιουργήθηκε από την επιθυμία όλων των συμμετεχόντων να συστήσουν τα τοπικά προϊόντα όχι μόνο στους επισκέπτες του νομού μας, αλλά και στους Δραμινούς που δεν τα γνωρίζουν ή τα γνωρίζουν ελάχιστα. Προϊόντα τα οποία αποτελούν την πρώτη ύλη στις κουζίνες των καταστημάτων μας και δημιουργούν συνταγές που παντρεύουν το χθες με το σήμερα της γαστρονομίας του τόπου μας».

Σημείωσε μάλιστα, ότι «οι δύο προηγούμενες χρονιές απέδειξαν ότι ήταν πολύ σωστή η απόφαση μας να δημιουργήσουμε αυτό το φεστιβάλ, καθώς η επισκεψιμότητα, τα ενθαρρυντικά σχόλια και οι θετικές κριτικές που εισπράξαμε από όλους δικαίωσαν την επιλογή μας. Τη φετινή χρονιά έχουμε αρωγό στην προσπάθεια μας το Δήμο Δράμας που με χαρά αποδέχθηκε την πρόταση μας για συμμετοχή και ευελπιστούμε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό για όλους».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο σχεδιασμός και η οργάνωση έγιναν με γνώμονα το αρτιότερο αποτέλεσμα που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Περισσότερα happenings, περισσότεροι συμμετέχοντες, περισσότερα προϊόντα και διαδραστικά events, θα αγκαλιάσουν για 3 ολόκληρες μέρες τον δημοτικό κήπο Δράμας, δίνοντας τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με την γαστρονομική πολιτιστική μας κληρονομιά».