Home > Πρώτο Θέμα > Βραβείο καινοτομίας σε Δραμινό αγρότη για καλλιέργεια μανιταριών και όχι μόνο! Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο Δραμινός αγρότης κ. Κομνηνός και ο Δραμινός λογοτέχνη κ. Συφιλτζόγλου

Βραβείο καινοτομίας σε Δραμινό αγρότη για καλλιέργεια μανιταριών και όχι μόνο! Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο Δραμινός αγρότης κ. Κομνηνός και ο Δραμινός λογοτέχνη κ. Συφιλτζόγλου

Στα βραβεία της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ 2024

Βραβείο καινοτομίας σε Δραμινό

αγρότη για καλλιέργεια

μανιταριών και όχι μόνο!

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο Δραμινός αγρότης κ. Κομνηνός και ο Δραμινός λογοτέχνη κ. Συφιλτζόγλου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ πλέον σπουδαίες στιγμές στον πολιτισμό της πόλης της Δράμας, αποτελεί η τελετή απονομής των βραβείων της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ. Και κάθε χρόνο, βλέπουμε να βραβεύονται συμπολίτες μας, που έχουν πραγματικά να δείξουν ορισμένα σημαντικά πράγματα στον τομέα τους.

Στο πλαίσιο αυτό, στο φετινό βραβείο του «Δραμινού Αγρότη», βραβεύτηκε ο κ. Θεόφιλος Κομνηνός, ο οποίος καλλιεργεί μανιτάρια στα Κοκκινόγεια Δράμας. Η βράβευσή του έχει να κάνει με την εφαρμογή και μετάδοση μεθόδων παραγωγής στη γεωργία με την επανάχρηση αγροτικών προϊόντων και αποβλήτων.

Για το σημαντικό έργο του, ο κ. Κομνηνός μιλάει στον «Π.Τ.» και όπως αρχικά μας εξηγεί, «παράγουμε υποστρώματα μανιταριών για την καλλιέργεια σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και μανιτάρια για την αγορά».

Αναλυτικότερα, ο ίδιος εξηγεί ότι, «τα υποστρώματα μανιταριών, είναι πρώτες ύλες από αγροτικά προϊόντα όπως πριονίδι και άχυρα και δημιουργούμε μια μίξη, το οποίο με την κατάλληλη προετοιμασία και σπόρους μανιταριών, θα είναι έτοιμο για καρποφορία και θα ωριμάσει. Τότε το στέλνουμε στους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει η άμεση κατανάλωση φρέσκων μανιταριών και είναι όλα βιολογικά. Ο λόγος είναι ότι, ο πελάτης παραλαμβάνει έτοιμη μια σακούλα, μέσα στην οποία υπάρχει μια καλλιέργεια μανιταριών, χωρίς να στέλνουμε σκέτα μανιτάρια».

Ερωτώμενος σχετικά με το αν αυτή η μορφή παραγωγής αποτελεί καινοτομία στην καλλιέργεια μανιταριών, εξηγεί ότι «η καινοτομία έγκειται στον τρόπο που δουλεύουμε. Έχουμε αναπτύξει μια μέθοδο, για τα μανιτάρια που απαιτούν παστερίωση, δεν χρειάζεται να καταναλώνουμε ορυκτά καύσιμα ή ρεύμα για την παρασκευή τους, για τον καθαρισμό του υποστρώματος και με την μικροβιακή δραστηριότητα έχουμε βρει μια μέθοδο που γίνεται μόνη της η δουλειά. Καινοτομία επίσης αποτελεί το γεγονός ότι, χρησιμοποιούμε πρώτες ύλες, που μέχρι στιγμής ήταν σκουπίδια για τους παραγωγούς και κάνουν ζημιά στο περιβάλλον, σε ρέματα και πλαγιές. Εμείς αυτό θεωρούμε γενικά καινοτομία».

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, «έχουμε δημιουργήσει ένα πρότυπο θερμοκήπιο με μια γεωθερμία δικής μας έμπνευσης. Έχουμε εγκαταστήσει κάποια φωτοβολταϊκά πάνελ για τις ανάγκες του ρεύματος και για την ψύξη και θέρμανση. Έχουμε σκάψει γύρω από το θερμοκήπιο και περάσαμε γύρω από το θερμοκήπιο σωλήνες νερού και σωλήνες αέρα, οπότε ανταλλάσουμε την εξωτερική θερμοκρασία με τη θερμοκρασία του εδάφους, πριν βάλουμε μέσα τον αέρα. Μ’ αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε και κάνουμε περισσότερο οικολογική την καλλιέργεια των μανιταριών».

Όπως εξηγεί στον «Π.Τ.» ο κ. Κομνηνός, «στόχος μας από την αρχή ήταν η ανακύκλωση των αποβλήτων. Γιατί, το μανιτάρι ως αποδομητής, μπορεί να έχει ένα ρόλο κλειδί σ’ αυτό τον κύκλο. Μπορεί να παράξει μια τροφή υψηλής ποιότητας πριν αυτά πάνε για κομποστοποίηση στο έδαφος και μετά να το συνεχίσουμε πάλι σ’ αυτόν τον κύκλο».

Ειδικό βραβείο στον Κ. Συφιλτζόγλου

Για πρώτη φορά φέτος, δόθηκε και ένα Ειδικό βραβείο, στο Δραμινό λογοτέχνη κ. Κυριάκο Συφιλτζόγλου, του οποίου το έργο – ποίηση, διηγήματα, φωτογραφία – συμβάλουν στην ανάδειξη της Δράμας.

Μιλώντας ο ίδιος στον «Π.Τ.». σημειώνει αρχικά ότι πρόκειται για μια ευχάριστη έκπληξη, σημειώνοντας: «Είναι μια ευχάριστη έκπληξη για μένα, με την έννοια ότι το έργο μου συμβάλει στην ανάπτυξη της Δράμας, και με τη φωτογραφία και με τη λογοτεχνία, κάπως κι εγώ κατάφερα να βγάζω στην επιφάνεια πτυχές της Δράμας με τον πολιτισμό και όλη την ιστορία της».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, τα βιβλία του «μιλούν για πτυχές της Δράμας, για άγνωστες ιστορίες της Δράμας, αλλά και ό,τι προκύπτει μέσα απ’ αυτά».

Ερωτώμενος για το πώς βλέπει ο ίδιος τη λογοτεχνική παραγωγή στη Δράμα, επισημαίνει ότι «είναι σε καλό επίπεδο, προκύπτουν συνέχεια και νέα άτομα που γράφουν και εκδίδουν και δεν σταματάει αυτό. Η Δράμα φαίνεται να έχει καλό χώμα, καλό λίπασμα. Και οι παλιοί και οι νεότερες γενιές. Προκύπτουν συνέχεια νέα ονόματα που εκδίδουν και χαίρομαι που υπάρχει ένα ντόμινο και μια σκυτάλη και ανοίγουν νέα επίπεδα».

Στην ερώτηση για το πόσο εύκολο είναι σήμερα, κάποιος νέος που θέλει να κάνει μια έκδοση, εξηγεί ότι «εύκολο είναι, αρκεί να υπάρχει πείσμα. Νομίζω ότι όπως και να είναι θα το κυνηγήσεις το όνειρο. Υπάρχει μια τάση με νέες γενιές που τολμάνε και το καταφέρνουν».

Στην ερώτηση αν θέλει να δώσει ένα μήνυμα στους νεότερους επίδοξους λογοτέχνες λέει: «Διάβασμα, διάβασμα, διάβασμα. Λιγότερο γράψιμο και περισσότερο διάβασμα».

Η εγγονής του μακεδονομάχου Παύλου Μελά  κα. Ναταλία Ιωαννίδη, και ο κ. Άρης Θεοδωρίδης.

Τιμητικές διακρίσεις σε κα. Ιωαννίδη και κ. Στεφανή

Τέλος, τιμητικές διακρίσεις έλαβαν, η κα. Ναταλία Ιωαννίδη, εγγονή του μακεδονομάχου Παύλου Μελά, για την χρόνια προσπάθειά της να διαφυλάξει την οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά, καθώς και ένα μεγάλο μέρος του αρχείου του, το οποίο παραχώρησε στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Σε έναν σύντομο χαιρετισμό, η κα. Ιωαννίδη ευχαρίστησε την ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ και τον κ. Θεοδωρίδη, λέγοντας: «Είναι η τέταρτη φορά που έρχομαι στη Δράμα, μετά από τη φιλική πρόσκληση και φιλοξενία του κ. Άρη Θεοδωρίδη και κάθε χρονιά ανακαλύπτω ένα πνευματικό και μορφωτικό κέντρο που έχει γίνει σ’ αυτή η πόλη. Τόσο πλούσια σε φυσικές ομορφιές, αλλά και σε δημιουργία, σε παραγωγή σπουδαίων έργων και σπουδαίων ανθρώπων».

Τιμητική διάκριση έλαβε επίσης και ο νέος διοικητής του Αγίου Όρους, επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Στρατηγός κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος μάλιστα δεν γνώριζε τίποτα και ήταν πραγματικά μεγάλη έκπληξη για τον ίδιο.

Σε ένα σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Στεφανής εξέφρασε την έκπληξή του λέγοντας: «Θα ήθελα να πω κατ’ αρχάς, ότι, ζηλεύω που δεν είμαι από τη Δράμα. Μετά από τα φοβερά πράγματα τα οποία βλέπω – και δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στη Δράμα – κάθε φορά ανακαλύπτουμε καινούρια πράγματα εδώ και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό το μέρος».

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «46 χρόνια τώρα μιλώ για την πατρίδα και μόνο για την πατρίδα. Αν όλοι οι Έλληνες αγαπήσουμε την πατρίδα όπως την αγαπά και η Ναταλία (κα. Ιωαννίδη) και ο Άρης (κ. Θεοδωρίδη), η Ελλάδα θα είναι πολύ καλύτερη στο μέλλον. Και πρέπει πλέον να βγάλουμε από μέσα μας την ανησυχία, αγαπώντας την πατρίδα, μην μας χαρακτηρίσουν ακροδεξιούς, ακραίους ή οτιδήποτε άλλο. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει μόδα. Η Ελλάδα είναι υπέροχη, έχει υπέροχους ανθρώπους, έχει νέα γενιά καταπληκτική. Να αγαπήσουμε την Ελλάδα, να αγαπήσουμε τη νέα γενιά και να κοιτάξουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε αυτή την πατρίδα».