Home > Νέα > Εκδήλωση του ΚΚΕ Δράμας για τα 80 χρόνια από τα ην 14η Σεπτεμβρίου 1944

Εκδήλωση του ΚΚΕ Δράμας για τα 80 χρόνια από τα ην 14η Σεπτεμβρίου 1944

Εκδήλωση του ΚΚΕ Δράμας

για τα 80 χρόνια από τα

ην 14η Σεπτεμβρίου 1944

 

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το απόγευμα του Σαββάτου 14 Σεπτέμβρη η εκδήλωση της ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ και του Παραρτήματος Δράμας ΠΕΑΕΑ –ΔΣΕ που ήταν αφιερωμένη στα 80χρονα της απελευθέρωσης της Δράμας και της περιοχής της από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Δράμας ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ, Παύλος Ιμσηρίδης.

Ομιλία εκφώνησε η γραμματέας της ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ Μαρία Μάλλη, καθώς και ο διδάκτορας Ιστορίας Νίκος Θ. Γεωργιάδης, με θέμα: «14 Σεπτέμβρη 1944:  Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ απελευθερώνουν τη Δράμα».

Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν ιστορικά στοιχεία, μαρτυρίες, έγγραφα, δημοσιεύσεις που αποδεικνύουν πως η 14η Σεπτέμβρη του 1944 ήταν μέρα απελευθέρωσης και παράδοσης της πόλης στη Διοίκηση του ΕΑΜ – αν και η αποχώρηση των βουλγαρικών ολοκληρώθηκε στις 26 Οκτώβρη του ίδιου έτους.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στην ομιλία του: «Στην τρίτη βουλγαρική κατοχή, που άρχισε στις 21 Απρίλη 1941, μετά τη μάχη των Οχυρών, και διήρκεσε μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη 1944, δύο είναι τα ορόσημα στην αντίσταση του λαού της Δράμας. Η Εξέγερση την οποία ακολούθησε η Σφαγή της Δράμας στις 29 Σεπτέμβρη 1941 και η απελευθέρωση της πόλης και της περιοχής της στις 14 Σεπτέμβρη 1944. Το πρώτο ορόσημο συκοφαντήθηκε, το δεύτερο αποσιωπήθηκε. Γιατί; Επειδή και στα δύο σημαντικά γεγονότα της δραμινής ιστορίας πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε η τοπική οργάνωση του ΚΚΕ».