Home > νέα > Στη Δράμα το 6ο International Forum of Performance Art Με θέμα: “Ουτοπίες: Η τοπολογία του ανέφικτου”

Στη Δράμα το 6ο International Forum of Performance Art Με θέμα: “Ουτοπίες: Η τοπολογία του ανέφικτου”

Στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου

Στη Δράμα το 6ο International

Forum of Performance Art

Με θέμα: “Ουτοπίες: Η τοπολογία του ανέφικτου”

 

Καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα πλαισιώσουν το 6ο International Forum of Performance Art (IFPA), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου, στη Δράμα, και συγκεκριμένα στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας και στον χώρο πολιτισμού “Ελευθερία”.

“Ουτοπίες: Η τοπολογία του ανέφικτου”, είναι η φετινή θεματική βάσει της οποίας θα αναπτυχθούν οι ομιλίες του forum αλλά και οι performances που θα παρουσιαστούν στο κοινό.

Κεντρικοί ομιλητές και καλεσμένοι του forum θα είναι ο ηθοποιός και

σκηνοθέτης, συγγραφέας-μεταφραστής Mario Biagini, διευθυντής του

Academia dell’incompiuto και co-director του περίφημου Workcenter of

J.Grotowski and Th.Richards, η καλλιτέχνις και ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο του  Leeds, Gillian Dyson και ο καλλιτέχνης και συγγραφέας στο Λονδίνο, Jack Catling.

Το πρόγραμμα αποτελείται από το forum εκπαιδευτικών ομιλιών των καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών, τη ζωντανή παρουσίαση των performances από τους καλλιτέχνες και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλοξενίας φοιτητών.

Στο πλαίσιο του IFPA θα πραγματοποιηθεί για ακόμη μια χρονιά φιλοξενία (residency) φοιτητών Σχολών Καλών Τεχνών, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά εργαστήρια από καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς τέχνης.

Το πρόγραμμα του #IFPA6 είναι πλούσιο με ζωντανές και ψηφιακές performances, ομιλίες αλλά και εργαστήρια για το κοινό. Παράλληλα, με το ζωντανό κομμάτι, το κοινό από όπου κι αν βρίσκεται θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει 45 έργα από digital performances και video art δημιουργών. Έργα τα οποία επιλέχθηκαν μέσα από ανοιχτή πρόσκληση (open call) και που το κοινό μπορεί να τα παρακολουθήσει στην επίσημη ιστοσελίδα www.ifpa.gr καθόλη τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Το πρώτο για τα ελληνικά δεδομένα, International Forum of Performance Art τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο από το 2019 στη Δράμα. Το IFPA διοργανώνεται από την ΑΜΚΕ Emphasis και το Εργαστήριο Έρευνας Παραστατικών Τεχνών Alma Kalma.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Την Παρασκευή (27/09) στις11.00 – 12.30μ.μ., θα πραγματοποιηθούν δύο παράλληλα εκπαιδευτικά εργαστήρια, της Μάρως Γαλάνη με θέμα: “Τοπολογία του πένθους” και της Gillia Dyson, στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας. Στις 13.30 – 15.30 μ.μ., θα γίνει παρουσίαση performance από τον Φίλιππο Βασιλείου με τίτλο: “HEAD VS BODY”, στον χώρο πολιτισμού “Ελευθερία”. Ακολούθως στις 18.30 – 20.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ομιλία – παρουσίαση απο τον Mario Biagini, στον χώρο πολιτισμού “Ελευθερία”. Στις 21.15 μ.μ., θα γίνει παρουσίαση  performance από την Gillian Dyson,  στον χώρο πολιτισμού “Ελευθερία”.

Το Σάββατο (28/09) στις 11.00 – 12.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό εργαστήριο από την Μάρω Θεοδοσίου, στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας. Στις 13.30 μ.μ. – 16.00 μ.μ, θα γίνει Forum: Θεωρητικές Προσεγγίσεις, στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας.                

Έναρξη εργασιών με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του IFPA Γιάννη Μήτρου.

Ο Αραμπατζής Γιώργος, καθηγητής Τμ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ θα πραγματοποιήσει – “ Φιλμ, προβολή, performance”, ενώ η Φαίη Τζανετουλάκου, Ιστορικός Τέχνης – “Fantastic Banality: AI Art and the Lost Bodies”.

Η Μαρία Κενανίδου, Ιστορικός Τέχνης – θα πραγματοποιήσει “Ουτοπίες: Η τοπολογία του ανέφικτου ως… “

Ο Χάρης Παπαχαραλάμπους, Αν. Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου – “Οι περιπέτειες της ουτοπίας”.

Ο Τρίκας Δημήτρης, Δημοσιογράφος και Μουσειολόγος/Επιμελητής – “ΟΙ ΟΥΤΟΠΙΕΣ ΠΕΘΑΝΑΝ ΖΗΤΩ ΟΙ ΟΥΤΟΠΙΕΣ!…”.

Τις ομιλίες συντονίζει ο Σωτήρης Μπαχτσετζής, Πρόεδρος Τμ. Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Μετά το τέλος των θεωρητικών προσεγγίσεων θα ακολουθήσει ολιγόλεπτη συζήτηση. Στις 17.00 – 21.15 μ.μ., θα γίνει Forum: Επιτελεστικές Προσεγγίσεις, πάρκο της Αγίας Βαρβάρας.                  

Η Μάρω Γαλάνη – Ελένη Γκίνη – Γιάννης Μήτρου – “Τοπολογία του πένθους” Περιπατητικές Επιτελέσεις σε Νεκροταφεία: Σχεδίασμα Ι και Σχεδίασμα ΙΙ.

Ο Βασίλης Ψαρράς – “We are all Cities: Performing the topology of an hermaic poem”.

Ο Γιάννης Παππάς- “ΧΩΡΙΚΗ ΑΤΑΡΑΞΙΑ – Επιτελεστικές Παρεμβάσεις στο Άβατο” και η Μαρία Χαρέλα – “In/Οut, how many bodies do I have?”

Ο Κωστής Σταφυλάκης – “ GZPRM GOPNIK: The making of” ενώ μετά το τέλος των επιτελεστικών προσεγγίσεων θα ακολουθήσει ολιγόλεπτη συζήτηση. Στις 21.30 μ.μ., θα γίνει παρουσίαση performance απο τον Jack Catling, θεατράκι Αγίας Βαρβάρας.

Την Κυριακή (29/09) στις 11:30-13:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ομιλία Kris Salata “Σπουδές για τον Grotowski και πέρα από αυτό – Grotowski Studies and Beyond” και ομιλία Antonis Diamantis “Η γοητεία  της σπουδής για τον Γκροτόφσκι”. Στις 13.15 – 14.00 μ.μ., θα γίνει παρουσίαση performance από τον Γιάννη Σταμενίτη – “Ουτοπικά ηχοτοπία”.