Home > νέα > Δωρεά τριών ακινήτων του Δραμινού επιχειρηματία Άρη Θεοδωρίδη στο Δήμο Δράμας

Δωρεά τριών ακινήτων του Δραμινού επιχειρηματία Άρη Θεοδωρίδη στο Δήμο Δράμας

Με ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Δράμας

Δωρεά τριών ακινήτων

του Δραμινού επιχειρηματία

Άρη Θεοδωρίδη στο Δήμο Δράμας

Δύο παλαιά καταστήματα γύρω από το Αράπ Τζαμί και ένα οικόπεδο απέναντι

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ δωρεά προχώρησε προς ημερών ο γνωστός Δραμινός επιχειρηματίας κ. Αναστάσιος – Άρης Θεοδωρίδης προς το Δήμο Δράμας, με την προσφορά τριών ακινήτων.

Ο κ. Θεοδωρίδης, γνωστός από την ίδρυση της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ στη Δράμα, την πλήρη ανασύσταση της πρώην οικίας και καπναποθήκης Αναστασιάδη, το σημερινό Μαρμάρινο Σπίτι που λειτουργεί ως πολιτιστικός χώρος, Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών και χώρος εκθέσεων φωτογραφίας, δωρίζει προς το Δήμο Δράμας τρία ακίνητα.

Πρόκειται για δύο παλαιά καταστήματα που συνορεύουν με το λεγόμενο πρώην τέμενος Αράπ Τζαμί της πλατείας Δικαστηρίων, ενώ το τρίτο ακίνητο βρίσκεται ακριβώς απέναντι, προκειμένου να διαμορφωθεί ως χώρος πρασίνου, προκειμένου να διαφανεί η ιστορική αξία του Αράπ Τζαμί, που θα λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού.

Αναλυτικότερα, η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Δράμας, που συνεδρίασε την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, έκανε ομόφωνα δεκτή τη δωρεά του κ. Αναστασίου Άρη Θεοδωρίδη, ο οποίος με προσωπική του επιστολή, αναφέρει αναλυτικά τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Αρχικά, πρόκειται για ένα οικόπεδο 22,26 τμ, ευρισκόμενο επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου 64, το οποίο εφάπτεται με το πρώην τέμενος του Αράπ Τζαμί. Στο εν λόγω οικόπεδο υφίσταται ένα «πεπαλαιωμένον κατάστημα».

Το δεύτερο οικόπεδο, 16 τμ., βρίσκεται και αυτό επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου 66, επί του οποίου επίσης υφίσταται ένα «πεπαλαιωμένον κατάστημα» και εφάπτεται και αυτό με το πρώην τέμενος του Αράπ Τζαμί.

Το τρίτο οικόπεδο που είναι ακάλυπτο, έχει συνολικό εμβαδόν 127,65 τμ, και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ηφαιστίωνος, και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το τέμενος Αράπ Τζαμί.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι, πριν από μερικά χρόνια ο κ. Θεοδωρίδης είχε αγοράσει τα εν λόγω ακίνητα. Τα δύο πρώτα που είναι παλιά καταστήματα και δεν χρησιμοποιούνται, δωρίζονται στο Δήμο Δράμας προκειμένου να κατεδαφιστούν και να ανοίξει ο χώρος, ως είσοδος στο νέο πολιτιστικό χώρο που θα λειτουργήσει όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες που υλοποιούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως είναι γνωστό, η αναπαλαίωση και ανακαίνιση του πρώην τεμένους Αράπ Τζαμί από το Υπ. Πολιτισμού, βρίσκεται στο τέλος της. Πολύ σύντομα τα καταστήματα αυτά θα κατεδαφιστούν προκειμένου να ολοκληρωθούν και οι εργασίες της εισόδου, που θα λειτουργήσει ως χώρος πολιτισμού του Δήμου Δράμας.

Όσον αφορά το τρίτο οικόπεδο, σ’ αυτό βρισκόταν παλαιά διώροφη οικεία, η οποία κατεδαφίστηκε όταν αγοράστηκε από τον κ. Θεοδωρίδη. Στόχος της δωρεάς του συγκεκριμένου οικοπέδου, είναι σ’ αυτό να δημιουργηθεί μια πλατεία, προκειμένου να αναδειχθεί τόσο το πρώην τέμενος, όσο και γενικότερα ο περιβάλλον χώρος της περιοχής.

Όσον αφορά το ζήτημα της δημιουργίας πλατείας, στην εν λόγω επιστολή του κ. Θεοδωρίδη, αναφέρεται ότι «ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της οποίας θα γίνει ιδίας εμού δαπάναις και φροντίσι». Δηλαδή με δικές του δαπάνες και φροντίδα!

Στην ίδια επιστολή του προς το Δήμο, ο κ. Θεοδωρίδης δηλώνει ότι αναλαμβάνει όλα τα έξοδα μεταβιβάσεως [(συμβολαιογραφικά, καταχώρηση στο Κτηματολογικό Γραφείον, πιστοποιητικών μηχανικού, τοπογραφικόν διάγραμμα, φόρο δωρεάς, απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος).]

Οι προσφορές Θεοδωρίδη στην πόλη της Δράμας

Αξίζει να σημειώσουμε τη σημαντικότητα των προσφορών του κ. Θεοδωρίδη στην πόλη της Δράμας και στον πολιτισμό της. Πέρα από το Μαρμάρινο Σπίτι στην Αγία Βαρβάρα, έχει ενοικιάσει για 50 χρόνια την παλιά οικία Παμπούκα (επί της οδού Περδίκκα) ιδιοκτησίας σήμερα του e-ΕΦΚΑ, στην οποία θα αρχίσει σύντομα εργασίες ανακαίνισης.

Για το συγκεκριμένο οίκημα είχαμε αναφερθεί πρόσφατα, καθώς ήδη η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων της Αν. Μακεδονίας – Θράκης του Υπ. Πολιτισμού έχει δώσει πλέον το «πράσινο φως» ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση αδειών για τις εργασίες.

Επίσης, ο κ. Θεοδωρίδης έχει αγοράσει και το γνωστό κέντρο «ΝΗΣΑΚΙ» απέναντι από το Μαρμάρινο Σπίτι, όπου το τελευταίο διάστημα οι εργασίες συνεχίζονται εντατικά. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π.Τ.» μετά τις εργασίες ανακαίνισης, το «ΝΗΣΑΚΙ» αναμένεται να γνωρίσει την παλιά και ιστορική του αίγλη.

Μια από τις τελευταίες ενέργειες της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ και του ιδίου, είναι η μεταφορά του οθωμανικού σιντριβανιού της πλατείας Δικαστηρίων, στην αυλή του Μαρμάρινου Σπιτιού, το οποίο θα αναβαθμιστεί και θα τεθεί σε λειτουργία εκ νέου.