Home > νέα > Άνοιξαν οι προτάσεις για υποψηφιότητες από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου – Ποιος ήταν ο ιδρυτής του Ευάγγελος Μαρινόπουλος-Οι σκοποί του και οι βραβευθέντες

Άνοιξαν οι προτάσεις για υποψηφιότητες από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου – Ποιος ήταν ο ιδρυτής του Ευάγγελος Μαρινόπουλος-Οι σκοποί του και οι βραβευθέντες

Οι σκοποί του και οι βραβευθέντες

Άνοιξαν οι προτάσεις για υποψηφιότητες

από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου

Ποιος ήταν ο ιδρυτής του Ευάγγελος Μαρινόπουλος

 

ΑΠΟ ΤΙΣ αρχές Σεπτεμβρίου, ο Δήμος Δράμας κάνει γνωστό ότι άνοιξαν οι προτάσεις για κατάθεση υποψηφιοτήτων σχετικά με το τιμώμενο πρόσωπο για το 2024, από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου Δράμας.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται από το Καταστατικό του Ιδρύματος, το τιμώμενο πρόσωπο θα πρέπει να έχει διακριθεί για τις εξαιρετικές του επιδόσεις στις θετικές επιστήμες (Μαθηματικά, Χημεία, Βιολογία, Ιατρική, Φυσική) ή στη λογοτεχνία (πεζογραφία, ποίηση) ή στις Καλές Τέχνες (μουσική, ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική, θέατρο).

Επιπλέον θα πρέπει να έχει γεννηθεί και να κατοικεί στην Ελλάδα.

Έγγραφη αίτηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να γίνει απονομή βραβείου σε κάποιο πρόσωπο, μπορεί να υποβάλλει οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης, αρκεί να τη συνοδεύει με τεκμηριωμένη έκθεση για το έργο του προτεινόμενου προς βράβευση προσώπου.

Η εκλογή του τιμώμενου προσώπου θα γίνει από το Διοικητικό Συμβούλιο είτε ομόφωνα είτε με πλειοψηφία και η απονομή του βραβείου γίνεται κάθε χρόνο την 28η Οκτωβρίου.

Οι προτάσεις μπορούν να αποσταλούν έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2024 στη διεύθυνση:

Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου – Δημαρχείο Δράμας/ Πλατεία Ελευθερίας – mail: keneot@otenet.gr & info@dimosdramas.gr.

Το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου

Το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου, ιδρύθηκε το 2002, από τον Δραμινό ευπατρίδη ιατρό αείμνηστο Ευάγγελο Μαρινόπουλο. Το πρώτο βραβείο δόθηκε στην μεγάλη Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά, ενώ ακολούθησαν ο φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος, ο ιατρός Δαμιανός Σακάς, η βιολόγος Αγνή Βλαβιανού-Αρβανίτη, ο μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Σπανουδάκης, ο ποιητής και φιλόλογος Νάσος Βαγενάς, ο επιστήμονας Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, ο γλύπτης Παύλος – Άγγελος Κουγιουμτζής, ο φυσικός και συγγραφέας Γιώργος Γραμματικάκης, η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, ο θεολόγος Γεώργιος Μεταλληνός, ο ιατρός Γιώργος Βρακάς, ο αστροφυσικός Άγγελος Τσιάρας, η επιστήμονας Δήμητρα Συμεωνίδου, ο ιατρός Κωνσταντίνος Γκατζούλης, ο επιστήμονας Γεώργιος Χαραλάμπους, ο επιστήμονας Ηλίας Μόσιαλος, , ενώ το 2023 βραβεύτηκαν από κοινού οι επιστήμονες ιατροί Χαράλαμπος Ανδρεάδης και Σάββας Παπαδόπουλος.

Ο ιδρυτής Ευάγγελος Μαρινόπουλος

Ιδρυτής του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου, είναι ο Δραμινός ευπατρίδης και ιατρός Ευάγγελος Μαρινόπουλος. Όσο ήταν εν ζωή, κράτησε την ανωνυμία του και ποτέ δεν θέλησε να φανερωθεί το όνομά του. Υπήρξε επίσης εξαιρετικός συγγραφέας με πλήθος βιβλίων, όπως και στενός συνεργάτης του «Πρωινού Τύπου» με πλήθος άρθρων.

Ο Ευάγγελος Μαρινόπουλος έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2023.

Είχε γεννηθεί στον Ξηροπόταμο Δράμας στις 15 Σεπτεμβρίου του 1937. Ο πατέρας του ήταν Ξηροποταμίτης και η μητέρα του Κρυονερίτισσα, από τις Σαράντα Εκκλησίες της Ανατολικής Θράκης. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ενώ υπηρέτησε δύο χρόνια την πατρίδα ως «οπλίτης γιατρός» και μετά το απολυτήριο άρχισε αμέσως να ασκεί το ιατρικό επάγγελμα. Τα πρώτα τρία χρόνια εργάσθηκε ως υπάλληλος του Υγειονομικού Συνεταιρισμού Χωριστής, ενώ ταυτόχρονα διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας. Το Φεβρουάριο του 1969 εγκαταστάθηκε στο ιδιόκτητο ιατρείο στη Δράμα, στο Μέγαρο Παρασκευαϊδη. Συνολικά άσκησε το επάγγελμα του γιατρού για 28 χρόνια και συνταξιοδοτήθηκε για λόγους υγείας.

Ως συνταξιούχος άρχισε να γράφει. Έγραψε γλωσσικές μελέτες, διηγήματα, μυθιστορήματα, πολιτικά άρθρα, χρονογραφήματα, δοκίμια, ευθυμογραφήματα, σατιρικά κείμενα, κριτικές.