Home > νέα > «Με επισφάλεια η λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας» Στο 50% οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Δράμας

«Με επισφάλεια η λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας» Στο 50% οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Δράμας

Στο 50% οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Δράμας

«Με επισφάλεια η λειτουργία

της Παθολογικής Κλινικής

του Νοσοκομείου Δράμας»

► Με μία μόνιμη Παθολόγο που είναι και η διευθύντρια λειτουργεί η Παθολογική του Γ.Ν. Δράμας

► Επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας προς τον Υπ. Υγείας κ. Γεωργιάδη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ Νοσοκομείο Δράμας έχει ενταχθεί πλέον στην κατηγορία των Άγονων Νοσοκομείων Α΄ κατηγορίας, που σημαίνει ότι δίνονται κίνητρα για προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα, η δύσκολη κατάσταση στο ίδρυμα δημόσιας υγείας της Δράμας συνεχίζεται.

Η Παθολογική Κλινική παραμένει με το ελάχιστο μόνιμο προσωπικό και λειτουργεί με γιατρούς που μετακινούνται από τη Θεσσαλονίκη ή και επικουρικούς από άλλες ειδικότητες και προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα κάποιος «φως», ώστε να ανοίξουν οι προκηρύξεις για προσκλήσεις. Και βέβαια όταν αυτές ανοίξουν, μένει να δούμε ποιες ειδικότητες θα ζητηθούν και κατά πόσοι οι υποψήφιοι γιατροί θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας, στις 20 Σεπτεμβρίου (χθες), απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, την οποία κοινοποιεί επίσης και προς τους βουλευτές του Νομού Δράμας.

Η ανησυχία για τη Παθολογική Κλινική

Αρχικά, η επιστολή του Σωματείου των Εργαζομένων, κάνει αναφορά στην ανησυχία που εκφράζει η διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής, με εξαιρετικά επείγον έγγραφο που είχε αποστείλει προς τον ίδιο τον υπουργό στις 9 Σεπτεμβρίου 2024 καθώς και «σε όλους τους αρμόδιους διοικητικούς φορείς και στα σωματεία εργαζομένων του νοσοκομείου Δράμας».

Στην επιστολή αυτή, η ίδια η διευθύντρια αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η λειτουργία της Κλινικής κρίνεται, «όχι μόνο εξαιρετικά επισφαλής αλλά και τώρα πια επικίνδυνη».

Στη συνέχεια της επιστολής αναφέρεται  επίσης, ότι: [Η μεγάλη κλινική με τις 52 κλίνες, που εφημερεύει καθημερινά καλύπτοντας υγειονομικά ολόκληρο το νομό και όχι μόνο και με πληρότητα που πολλές φορές ξεπερνά το 100%, έχει φτάσει να λειτουργεί σήμερα με μία μόνο μόνιμη παθολόγο που είναι και η διευθύντρια της κλινικής και με συνεχείς μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Επιπλέον υπάρχει τεράστια έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών που δυσχεραίνει την ήδη ασφυκτική κατάσταση].

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων προς τον υπουργό Υγείας, [Η έλλειψη ειδικών παθολόγων επηρεάζει, όπως αναφέρεται στο παραπάνω έγγραφο, τη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών αλλά και τα Παθολογικά Εξωτερικά Ιατρεία, κυρίως το Διαβητολογικό που αδυνατεί τα τελευταία δύο χρόνια να ανταποκριθεί στις ανάγκες των εξωτερικών ασθενών. Η φροντίδα που παρέχεται στους νοσηλευόμενους ασθενείς παραμένει σε υψηλά επίπεδα χάρη στην επαγγελματική ευσυνειδησία και αυταπάρνηση των γιατρών, των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού που εργάζονται πέραν των δυνατοτήτων τους].

«Στο απροχώρητο η κατάσταση…»

Η επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων του Γ.Ν. Δράμας, περιγράφει μάλιστα την κατάσταση με τα πλέον μελανά χρώματα, επισημαίνοντας ότι [έχει φτάσει στο απροχώρητο και για τον λόγο αυτό σας ζητάμε να προχωρήσετε χωρίς καθυστέρηση στην προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων ιατρών στο Νοσοκομείο Δράμας με τα νέα κίνητρα που θεσπίστηκαν για τις άγονες περιοχές.

Να προκηρυχθούν ταυτόχρονα και οι 9 κενές θέσεις ιατρών εσωτερικής παθολογίας όπως και οι κενές θέσεις των υπόλοιπων ιατρικών ειδικοτήτων. Μακροχρόνια και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν με την πρόσληψη ειδικών παθολόγων η μεγάλη Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας να διαχωριστεί και πάλι σε δύο μικρότερες παθολογικές κλινικές].

Κίνητρα και στους επικουρικούς

Παράλληλα, το Σωματείο ζητάει ώστε τα κίνητρα για τα άγονα Νοσοκομεία «να επεκταθούν στους επικουρικούς και στους ειδικευόμενους γιατρούς. Να θεσπιστούν ανάλογα κίνητρα για τους νοσηλευτές αλλά και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό των άγονων νοσοκομείων (το σωματείο μας έχει παραδώσει σχετική πρόταση στον κυβερνητικό βουλευτή του Νομού Δράμας κ. Δημήτριο Κυριαζίδη).

Να ενταχτεί στα άγονα τύπου Α΄ και το Κ.Υ.  Προσοτσάνης το οποίο δεν καταλάβαμε για ποιο λόγο εντάχτηκε σε διαφορετικό καθεστώς (σ.σ. εντάχθηκε στα Άγονα Β΄ κατηγορίας). Με γενναίες προσλήψεις και επιτάχυνση των διαδικασιών να καλυφθούν τα κενά σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο και στα Κ.Υ. της Δράμας».

Ελλείψεις και στη ΜΕΘ 

Αναφορά γίνεται επίσης στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, όσον αφορά και τη ΜΕΘ, η οποία «λειτουργεί με έναν μόνο μόνιμο γιατρό. Το νοσοκομείο διαθέτει έναν και μοναδικό ουρολόγο και έναν μοναδικό οφθαλμίατρο. Σε καμία δημόσια δομή της Δράμας δεν υπάρχει γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος, δερματολόγος. Κενές οι πέντε από τις εφτά θέσεις φυσικοθεραπευτών στο νοσοκομείο. Κενή εδώ και τρία χρόνια η θέση ψυχιάτρου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δράμας η οποία δεν προκηρύσσεται».

Σημειώνεται ακόμα ότι «τραγικές ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν στα Ιατρικά Εργαστήρια. Σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης στο Ακτινολογικό που διαθέτει υπερσύγχρονα μηχανήματα αλλά ελάχιστο προσωπικό και συγκεκριμένα 20 λιγότερους εργαζόμενους από αυτούς που προβλέπονται στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου».

 

Άλλα κενά

Όσον αφορά τα κενά στην Τεχνική Υπηρεσία και εδώ ανέρχονται στο 50% «και θα μεγαλώσει καθώς αρκετοί από τους τεχνικούς βρίσκονται στο κατώφλι της συνταξιοδότησης».

Επίσης, «η Νοσηλευτική Υπηρεσία είναι επίσης υποστελεχωμένη και το νοσηλευτικό προσωπικό που έχει μέσο όρο ηλικίας τα 52 έτη, βρίσκεται σε κατάσταση επαγγελματικής εξουθένωσης. Υπάρχουν νοσηλευτές που τους οφείλεται κανονική άδεια τριών χρόνων και πρέπει στο θέμα αυτό να δοθεί κάποια λύση. Οι κενές οργανικές θέσεις τραυματιοφορέων στο Νοσοκομείο Δράμας ξεπερνούν το 50%. Το μόνιμο προσωπικό είναι γερασμένο με μέσο όρο ηλικίας τα 55 έτη».

Αναφέρονται τέλος στο ζήτημα της επέκτασης της χορήγησης του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, ζητώντας «να δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία και άμεσα να αρθούν οι έκδηλες αδικίες. Στα τμήματα αιμοδοσίας για παράδειγμα συμβαίνει το παράδοξο οι νοσηλευτές να λαμβάνουν υψηλότερο επίδομα από τους τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων ενώ συνεργάζονται στον ίδιο χώρο εργασίας. Οι εργαζόμενοι στο ακτινολογικό και  στα μικροβιολογικά εργαστήρια πρέπει επίσης να ενταχθούν στην κατηγορία Α΄ του επιδόματος (200 ευρώ) για να αρθεί μια ακόμα αδικία».