Δηλώσεις Αργ. Πατακάκη στον «Π.Τ.»
«Εκτός από τον ΤΟΕΒ Βοϊράνης
κανένας άλλος στη Δράμα
δεν διαθέτει άδεια χρήσης νερού»
Η άδεια χρήσης νερού είναι απαραίτητη για την χρηματοδότηση έργων για τους ΤΟΕΒ
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ καλοκαίρι, ο αγροτικός κόσμος της Δράμας, είχε να αντιμετωπίσει το πολύ σοβαρό ζήτημα της λειψυδρίας. Το 2024, έδειξε για πρώτη φορά το πόσο έντονο μπορεί να γίνει το φαινόμενο, καθώς ο αγροτικός κόσμος έφτασε στο σημείο να θέσει ωράριο ποτίσματος με συγκεκριμένες ποσότητες νερού κάθε φορά και συγκεκριμένες ώρες.
Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχει μειωμένη απόδοση στις καλλιέργειες, τόσο στις ποσότητες όσο και στην ποιότητα της συγκομιδής. Τι θα πρέπει όμως να γίνει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό;
Συμπτωματικά, το ενδιαφέρον της εφημερίδας μας και τη συζήτηση με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πατακάκη, συνέπεσε με την πρόσκληση που εξέδωσε ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδης, για μια σύσκεψη αργά το απόγευμα της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου (χθες) με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Δράμας, τους δημάρχους της Π.Ε. Δράμας, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας (ΕΑΣ) καθώς και τους προέδρους των ΤΟΕΒ Δράμας.
Το θέμα της σύσκεψης αυτής που γίνεται με πρωτοβουλία του κυβερνητικού βουλευτή Δράμας κ. Κυριαζίδη, αφορά το τεράστιο πρόβλημα ξηρασίας και λειψυδρίας που έντονα αντιμετωπίζει ο τόπος μας και έχει επιπτώσεις στην υδροδότηση, την άρδευση καθώς και σε άλλα ζητήματα. (Ρεπορτάζ από την σχετική σύσκεψη στο τεύχος της επόμενης Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου).
Άδεια χρήσης νερού
Τι γίνεται όμως με τους ΤΟΕΒ της περιοχής της Π.Ε. Δράμας, ποια είναι ορισμένα θέματα που αντιμετωπίζουν και πώς μπορούν να προχωρήσουν σε μελέτες και χρηματοδοτήσεις για έργα που είναι απαραίτητα;
Απάντηση για το θέμα αυτό δίνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Αργύρης Πατακάκης.
Ένα από τα σπουδαιότερα ζητήματα όπως ο ίδιος το θέτει, είναι η άδεια χρήσης νερού, που εκτός από τον ΤΟΕΒ Βοϊράνης, δεν διαθέτει κανένας άλλος ΤΟΕΒ στη Δράμα.
Αναλυτικότερα, όπως σημειώνει ο κ. Πατακάκης, «στην Π.Ε. Δράμας, ο μοναδικός ΤΟΕΒ που έχει άδεια χρήσης νερού, είναι ο ΤΟΕΒ Βοϊράνης. Οι υπόλοιποι ΤΟΕΒ δεν έχουν άδεια χρήσης νερού, ώστε να διεκδικήσουν χρηματοδότηση και από το Υπουργείο αλλά και από την Περιφέρεια ΑΜΘ, σε προγράμματα τα οποία θα ανοίξουν για να μπορέσουν να καταθέσουν μελέτες και να ζητήσουν χρηματοδότηση».
Ο ίδιος μάλιστα εξηγεί στο σημείο αυτό, ότι, «γίνεται τώρα μια προσπάθεια, από την αρχή της χρονιάς με μια σύσκεψη που είχαμε κάνει με όλους τους ΤΟΕΒ της Π.Ε. Δράμας, όπου είχε αναφερθεί το θέμα αυτό. Σε συνεννόηση με την Αποκεντρωμένη, το επόμενο διάστημα θα μπει ένας μελετητής ο οποίος θα διεκπεραιώσει το ζήτημα της άδειας χρήσης νερού για τους περισσότερους ΤΟΕΒ της Δράμας, ώστε από εκεί και πέρα να μπούμε σε μια σειρά, και να δούμε στα επόμενα βήματα, το πώς θα μπορέσουμε να λύσουμε ζητήματα και φαινόμενα που έχουν εμφανιστεί τη φετινή περίοδο λόγω της λειψυδρίας».
Κατάθεση προτάσεων
Ερωτώμενος αν αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να καταθέσουν προτάσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ο κ. Πατακάκης επισημαίνει ότι, «αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους ΤΟΕΒ, να χρηματοδοτήσουμε έργα, με τα οποία θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την λειψυδρία».
Στο σημείο αυτό μάλιστα, ο ίδιος αναφέρεται σε μια σύσκεψη που είχε γίνει τον περασμένο Μάιο στη Δράμα, με τον γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπ.ΑΑΤ κ. Παπαγιανίδη (σ.σ. βλέπε και σχετικό ρεπορτάζ από τον «Π.Τ.» στις 17 Μαΐου 2024), και του είχε αναφερθεί ότι «δεν υπάρχουν άδειες χρήσης νερού από τους ΤΟΕΒ. Ο ίδιος εξεπλάγην, διότι δεν μπορεί να δοθεί χρηματοδότηση ούτε από το Υπουργείο, ούτε από την Περιφέρεια. Η άδεια χρήσης νερού από τους ΤΟΕΒ, είναι προαπαιτούμενο» εξηγεί ο κ. Πατακάκης και συμπληρώνει: «Οπότε θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρώ ότι σύντομα θα έχει δρομολογηθεί και αυτό, ώστε μετά να περιμένουμε ολοκλήρωση μελετών που θα μας λύσει τα χέρια και της Περιφέρειας και των ΤΟΕΒ».
Πολλές οι ανάγκες των ΤΟΕΒ
Απαντώντας στην ερώτηση για το ποιες είναι οι ανάγκες των ΤΟΕΒ της Δράμας σήμερα και σε ποια κατάσταση βρίσκονται, ο κ. Πατακάκης επιβεβαιώνει ότι «οι ανάγκες τους είναι πλέον πάρα πολλές» και εξηγεί: «Χρειάζεται πλέον μια ανακατασκευή πολλών δικτύων, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια είχαν αφεθεί στην τύχη τους και αυτό για να εξοικονομήσουμε νερό. Χρειάζεται επίσης να στοχεύσουμε στην επαναλειτουργία κάποιων αντλιοστασίων ή γεωτρήσεων που έχουν παροπλιστεί για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα λειψυδρίας όπως το καλοκαίρι που πέρασε. Όπως και μια στρατηγική, ώστε να στοχεύσουμε προς στάγδην άρδευση τα οποία είναι μεγάλα προγράμματα και θα χρειαστούν μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία και κυρίως αυτά ανοίγουν από προσκλήσεις του Υπουργείου.
Παρ’ όλα αυτά, εμείς όπου μπορούμε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα ζητήματα τα οποία χρειάζονται για να δώσουμε έστω προσωρινές λύσεις σ’ αυτό το καυτό ζήτημα, είμαστε σε συνεργασία και με τους ΤΟΕΒ και με τους αγρότες, αλλά και με τους υπηρεσιακούς, οι οποίοι πραγματικά διευκολύνουν καταστάσεις, για να δώσουν μια ανάσα, μέχρι να δούμε την στρατηγική η οποία μπορεί να χαρακτεί κεντρικά».
Προτεραιότητες
Στην ερώτηση αν η Περιφέρεια έχει θέσει κάποια προτεραιότητα σε συγκεκριμένα έργα, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης σημειώνει ότι «η επιθυμία του περιφερειάρχη κ. Τοψίδη και της διοίκησης της Περιφέρειας, είναι ότι, όποιος ΤΟΕΒ έχει μελέτη και κατατεθεί, θα αξιοποιηθεί, ώστε να ζητήσουμε χρηματοδότηση και να πιέσουμε από τα προγράμματα τα οποία αναμένεται να ανοίξουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Πιστεύω ότι σε ενάμιση μήνα περίπου θα υπάρχουν προσκλήσεις για τις οποίες θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Δουλεύουμε πάνω σ’ αυτό, αυτό το χρονικό διάστημα και θεωρώ ότι θα καταφέρουμε ένα μεγάλο βήμα. Σίγουρα θα μπορούσαν οι μελέτες και η ωριμότητα να υπήρχαν σε μεγάλο ποσοστό, παρ’ όλα αυτά, όποιες μελέτες είναι διαθέσιμες, η βούληση της διοίκησης είναι να κατατεθούν».