Home > νέα > Μια μεγάλη «συμμαχία» για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της δραμινής γης

Μια μεγάλη «συμμαχία» για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της δραμινής γης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας

Μια μεγάλη «συμμαχία»

για την ανάδειξη των τοπικών

προϊόντων της δραμινής γης

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 20, 21 και 22 Σεπτεμβρίου, το 3ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας στον χώρο του δημοτικού κήπου. Πλήθος κόσμου, πλαισίωσε τόσο τη βραδιά των εγκαινίων την Παρασκευή, καθώς και τις  άλλες δύο μέρες, με το πλήθος των εκδηλώσεων, με τις υπέροχες συναυλίες και βέβαια με τις συνταγές που μαγείρεψαν Δραμινοί σεφ με το τοπικά προϊόντα. Ο «Πρωινός Τύπος» ήταν χορηγός επικοινωνίας.

Οι επισκέπτες, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα περίπτερα των τοπικών επιχειρήσεων με προϊόντα από τη δραμινή γη και παραγωγή, δοκίμασαν υπέροχες γεύσεις και έμαθαν για το τι μπορεί να παράξει η γη της Δράμας, ενώ παράλληλα μπόρεσαν να δουν από κοντά μαγειρικές με το τιμώμενο προϊόν που ήταν το μανιτάρι.

Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει πολλάκις ο «Π.Τ.», το Γαστρονομικό Φεστιβάλ, στόχο έχει την ανάδειξη και προβολή των τοπικών προϊόντων και της πλούσιας γαστρονομίας της Δράμας, και διοργανώνεται από την Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας ΠΑΜΘ, τον Δήμο Δράμας, το Επιμελητήριο Δράμας, την Ένωση Ξενοδόχων Δράμας και τον Σύλλογο Επισιτιστών Δράμας.

Καλλίας: Στοίχημα να αναδείξουμε το φεστιβάλ

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, πλήθος κόσμου παραβρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο εγκαίνια, όπου χαιρετισμό απηύθυναν οι συνδιοργανωτές, με πρώτο τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας κ. Καλλία.

Όπως τόνισε ο ίδιος, «είναι χαρά να βλέπουμε να γεμίζει ο δημοτικός κήπος. Ακόμη περισσότερη χαρά είναι να βλέπουμε ότι η προσπάθεια που οραματιστήκαμε και ξεκινήσαμε πριν από τρία χρόνια με το 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ συνεχίζεται και μάλιστα συνεχίζεται συνεργατικά. Αυτό είναι το πιο όμορφο».

Αναφερόμενος στο συνεργατικό σχήμα, είπε: «Βλέποντας όλους του συνεργατικού σχήματος, τον Δήμο Δράμας, την Περιφέρεια, τους επισιτιστές, το Επιμελητήριο, να είμαστε όλοι εδώ και να προσπαθούμε για να αναδείξουμε τον πρωτογενή τομέα. Είναι χαρά να βλέπουμε τους παραγωγούς να είναι εδώ μαζί μας. Να βλέπουμε τους ανθρώπους να μαγειρεύουν. Φέτος ήταν ένα στοίχημα να το αναδείξουμε ακόμη περισσότερο. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που για άλλη μια χρονιά αυτή η προσπάθεια στέφεται με επιτυχία. Ως ξενοδοχειακός κλάδος έχουμε ένα όραμα, να μπορέσουμε να πείσουμε ή να δείξουμε σε όλους τους ανθρώπους που σκέφτονται μελλοντικά να έρθουν στη Δράμα, ότι η Δράμα έχει καλό φαγητό. Όχι ένα συγκεκριμένο πιάτο, αλλά έχει καλό φαγητό, όπως έχει και πολύ καλό κρασί».

Στ. Γεωργιάδης: «Τα διαμάντια είναι τα προϊόντα μας»

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι, «το Επιμελητήριο Δράμας με τους άλλους φορείς, στηρίζει τις επιχειρήσεις της Δράμας και τα προϊόντα για ακόμη μια φορά φέτος. Τα διαμάντια είναι τα προϊόντα μας, είναι οι επιχειρήσεις μας. Όλοι πρέπει να τις στηρίξουμε. Κάθε ευρώ που αφήνουμε στον τόπο μας είναι και μια θέση εργασίας. Εύχομαι τα καλύτερα και φυσικά το Φεστιβάλ θα γίνει θεσμός. Μαζί με τους άλλους φορείς, όλοι μαζί ενωμένοι, θα το στηρίξουμε και θα βοηθάμε πάντα στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεών μας».

Γ. Γεωργιάδης: «Καταπληκτικό αποτέλεσμα»

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Δράμας κ. Γιάννης Γεωργιάδης ευχαρίστησε «εκτός απ’ όλους τους φορείς με τους οποίους συνεργαστήκαμε για να πετύχουμε αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα», και όλους  τους χορηγούς και κυρίως τους εθελοντές «που βάζουν κι αυτοί χέρι βοηθείας για αυτή την πάρα πολύ όμορφη εκδήλωση. Να είμαστε γεροί να το διοργανώσουμε ακόμη καλύτερα και του χρόνου».

Τοπαλίδης: Γεύσεις, εμπειρίες, αρώματα

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτιστών Δράμας κ. Τοπαλίδης, καλωσόρισε τους επισκέπτες του 3ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ, και ευχήθηκε «να μας χαρίσει περισσότερες εικόνες, γεύσεις, αρώματα, εμπειρίες και αναμνήσεις. Όλοι μαζί να περάσουμε ένα όμορφο τριήμερο. Καλό Φεστιβάλ σε όλους».

Παπαδόπουλος: «Να κρατήσουμε μία λέξη: συμμαχία»

Κατά τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά:  «Θα ήθελα να κρατήσουμε από ότι ακούστηκε από το συνεργατικό σχήμα μία λέξη: συμμαχία. Εδώ, λοιπόν, νομίζω ότι η συμμαχία αναδεικνύεται, η συμμαχία των φορέων, των επαγγελματιών και είναι πολύ σημαντικό για τη Δράμα μας. Είναι σημαντικό να αναδείξουμε τον γαστρονομικό τουρισμό που έχουμε, από εδώ και πέρα να μας διακατέχει γενικότερα η εξωστρέφεια, κάτι το οποίο μας έλειπε και μας λείπει πολλά χρόνια στη Δράμα. Του χρόνου πρέπει να το απλώσουμε ακόμη περισσότερο σαν σκέψη, σαν όραμα, και φυσικά ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Με αυτές τις λίγες κουβέντες να ευχηθώ καλή συνέχεια. Ευχαριστώ όλους τους επαγγελματίες που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια και δεν μιλώ για τους φορείς, μιλώ για τους ανθρώπους που δίνουν τον αγώνα ο καθένας γύρω από το εμπόρευμά του. Θα στηρίζουμε όλες αυτές τις προσπάθειες που έχουν να κάνουν με την εξωστρέφεια».

Χαιρετισμοί βουλευτών

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι, το παρών στην τελετή των εγκαινίων έδωσαν οι βουλευτές Δράμας κ.κ. Κυριαζίδης και Νικολαΐδης.

Στον χαιρετισμό  του  ο κ. Κυριαζίδης αναφέρθηκε στην «ΔραμΟινογωνσία» και στο «Γαστρονομικό» Φεστιβάλ, ευχαριστώντας τους διοργανωτές, καθώς «και τα δύο έχουν βάση στον πρωτογενή τομέα. Απ’ αυτόν ζει η Δράμα. Τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας ουσιαστικά βοηθάει τη Δράμα».

Τέλος, ο κ. Νικολαΐδης συνεχάρη όλο το συνεργατικό σχήμα που πραγματοποίησε το 3ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ με τόσο μεγάλη επιτυχία.