Η παιδική χαρά του δημοτικού
κήπου αναμένεται να λειτουργήσει
την περίοδο της Ονειρούπολης
► Ο Δήμος Δράμας πλήρωσε τον ανάδοχο για να συνεχίσει το έργο
► Το έργο είχε μπλοκάρει εξαιτίας της μη πληρωμής από το Πράσινο Ταμείο
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΝ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ θα βρεθούν ορισμένοι να πουν ότι πρόκειται για ένα έργο που ταλανίζει χρόνια την πόλη της Δράμας, εντούτοις πρόκειται για ένα έργο που έχει μπλέξει στις καλένδες της γραφειοκρατίας, όχι σήμερα, ούτε χθες, αλλά εδώ και πολλά χρόνια.
Αρχικά, είχε σχεδιαστεί απ’ όταν ο σημερινός δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ήταν αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Δράμας.
Στη συνέχεια και ενώ το έργο ήταν έτοιμο και με ώριμες μελέτες για χρηματοδότηση, σκόνταψε στους Δασικούς Χάρτες, όπου ολόκληρος ο δημοτικός κήπος χαρακτηρίστηκε ως δασική έκταση. Έπρεπε να περάσει από τη διαδικασία ώστε να αποχαρακτηριστεί και ελεύθερο πλέον στη συνέχεια, να χρηματοδοτηθεί κατά ένα μέρος από το Δήμο Δράμας και κατά ένα μέρος από το Πράσινο Ταμείο.
Η προσπάθεια ένταξης χρηματοδότησης συνεχίστηκε επί αντιδημαρχίας Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Καψημάλη και εντάχθηκε με επιτυχία σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Όταν το έργο μπόρεσε επιτέλους να ξεκινήσει, ο εργολάβος έκανε ένα μέρος του έργου, έστησε ορισμένα παιχνίδια και σταμάτησε. Ο λόγος; Ότι το ζήτημα είχε κολλήσει στο ότι παρέμεινε απλήρωτος για όσα είχε κάνει, επειδή το Πράσινο Ταμείο δεν προχωρούσε στην εκταμίευση μέρους της χρηματοδότησης.
Όπως ίσως γνωρίζουν οι αναγνώστες μας, ένα έργο χωρίζεται σε ένα, δύο, τρεις τομείς κτλ. Μόλις ο ανάδοχος εργολάβος ολοκληρώσει το πρώτο μέρος, ή το δεύτερο μέρος κτλ., τότε υποβάλει το αίτημά του στο πρόγραμμα από το οποίο χρηματοδοτείται, ελέγχεται για τις εργασίες που έπρεπε να κάνει μέχρι εκεί και πληρώνεται για τις σχετικές εργασίες.
Όπως μας εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Σαλπιγκτίδης, το Πράσινο Ταμείο έπρεπε να είχε πληρώσει τον εργολάβο εδώ και πολλούς μήνες. Παρ’ όλα αυτά, για κάποιο λόγο αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι τελικά ανέλαβε ο Δήμος Δράμας να πληρώσει το ποσό αυτό, ώστε να πληρωθεί ο εργολάβος για να μπορέσει να συνεχίσει τις εργασίες μέχρι την ολοκλήρωσή του. Μια ενέργεια η οποία έπρεπε να γίνει από το Πράσινο Ταμείο.
Όπως εξήγησε στον «Π.Τ.» ο κ. Σαλπιγκτίδης, «με εντολή του δημάρχου, ο εργολάβος πληρώθηκε με το ποσό των 91.959 ευρώ και με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει τις εργασίες».
«Στόχος της δημοτικής αρχής», όπως είπε ο κ. Σαλπιγκτίδης, «είναι, το έργο να ολοκληρωθεί άμεσα το συντομότερο δυνατό και η παιδική χαρά του δημοτικού κήπου να μπορέσει να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια της Ονειρούπολης».
Και με παιχνίδια για παιδιά ΑμεΑ
Πρόκειται για μια από τις καλύτερες ίσως παιδικές χαρές του Δήμου, καθώς από τον σχεδιασμό της, προβλέπεται να τοποθετηθούν σύγχρονα όργανα παιδικής χαράς, με δυνατότητα εξυπηρέτησης διαφόρων ηλικιακών ομάδων και παιδιών ΑμεΑ, στοιχεία αστικού εξοπλισμού όπως παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων, πινακίδες, φωτιστικά σώματα LED, μεταλλική περίφραξη ικανού ύψους και διαμόρφωσης για εξασφάλιση σε ανεξέλεγκτη πρόσβαση από και προς την παιδική χαρά, μεταλλικές θύρες περίφραξης, πινακίδες σήμανσης κτλ.
Ο εξοπλισμός που έχει επιλεγεί για να τοποθετηθεί, περιλαμβάνει ποικιλία δραστηριοτήτων σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιακών ομάδων. Για τις ηλικίες υποπεριοχή παίδων από 3 έως 6 ετών: κούνιες, εναέρια ταλάντωση, πολυσύνθετο όργανο παίδων, χοροδικτύωμα, τραμπολίνο, αναρριχητικό όργανο και όργανο ταλάντωσης.
Υποπεριοχή νηπίων από 1 έως 3 ετών: Κούνιες, τραμπάλα, πολυσύνθετο όργανο, όργανο ισορροπίας, διαδραστικά παιχνίδια. Περιοχή ΑμεΑ: Μύλος και θέσεις για αμαξίδια, τραμπάλα για αμαξίδιο, κούνια για αμαξίδιο.
Η πιθανή μεταφορά της
Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να πούμε ότι, η συγκεκριμένη παιδική χαρά βρίσκεται σε σημείο από το οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει να μεταφερθεί κάπου αλλού, καθώς αυτή δεν προβλέπεται στη θέση αυτή, όταν ξεκινήσουν τα έργα της νέας Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ).
Στη νέα ΣΒΑΑ, περιλαμβάνεται η πλατεία Ελευθερίας, ολόκληρος ο δημοτικός κήπος, καθώς και μέρος της οδού Εθνικής Αμύνης από την πλατεία μέχρι και τα φανάρια του «Ξενία». Ο σχεδιασμός που έγινε – και ήδη το έχουμε δημοσιεύσει και άλλες φορές στον «Π.Τ.» – δεν προβλέπει παιδική χαρά στο σημείο εκείνο. Γι’ αυτό το λόγο, όταν αρχίσουν τα έργα της ανάπλασης, η παιδική χαρά θα πρέπει να μετακομίσει μόνιμα σε άλλο χώρο.
Το ίδιο θα πρέπει να γίνει βέβαια και για τη διοργάνωση της Ονειρούπολης, καθώς και αυτή θα πρέπει να μεταφερθεί – οριστικά μάλλον – σε κάποιον άλλο χώρο. Γιατί, δεν μπορεί να γίνεται ένα τόσο μεγάλο έργο που κοστίζει κάπου 25 εκατ. ευρώ, και στη συνέχεια να μπαίνουν σ’ αυτό διάφορα άλλα που δεν είχαν προβλεφθεί από τον σχεδιαστή.
Να υπενθυμίσουμε ότι, ο σχεδιασμός της νέας ΣΒΑΑ, είναι προσφορά του αείμνηστου Δραμινού επιχειρηματία και ιδρυτή της RAYCAP Κώστα Αποστολίδη.