Home > Πρώτο Θέμα > Προσπάθειες κατασκευής του φράγματος Τεμένους για άρδευση της πεδιάδας της Δράμας από το Νέστο-Μετά από πρωτοβουλία του βουλευτού Δράμας Δ. Κυριαζίδη

Προσπάθειες κατασκευής του φράγματος Τεμένους για άρδευση της πεδιάδας της Δράμας από το Νέστο-Μετά από πρωτοβουλία του βουλευτού Δράμας Δ. Κυριαζίδη

Μετά από πρωτοβουλία του βουλευτού Δράμας Δ. Κυριαζίδη

Προσπάθειες κατασκευής του φράγματος

Τεμένους για άρδευση της πεδιάδας

της Δράμας από το Νέστο

Δηλώσεις του βουλευτή Δράμας κ. Κυριαζίδη και του καθηγητή Υδραυλικής Μηχανικής κ. Σούλη στον «Π.Τ.».

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ενδιαφέρουσα σύσκεψη με θέμα την ενεργοποίηση κατασκευής του φράγματος Τεμένους, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Δράμας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κυβερνητικού βουλευτή της Ν.Δ. κ. Δημήτρη Κυριαζίδη και είχε κεντρικό θέμα το τεράστιο πρόβλημα ξηρασίας – λειψυδρίας που αντιμετωπίζει ο τόπος μας και τις ιδιαίτερες επιπτώσεις στον τομέα της υδροδότησης και της άρδευσης. Όπως ανέφερε μάλιστα ο κ. Κυριαζίδης, «τα προβλήματα που έχουν προκύψει, δυστυχώς θα συνεχίσουν να υφίστανται και δεν μπορούν να παραβλεφθούν».

Απώτερος σκοπός της συνάντησης αυτής, ήταν να ξεκινήσει και πάλι μια προσπάθεια, ώστε να τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα η κατασκευή του φράγματος Τεμένους Παρανεστίου, για την άρδευση του κάμπου της Δράμας από τον Νέστο ποταμό.

Για το λόγο αυτό, καλεσμένος να μιλήσει ήταν ο κ. Ιωάννης Σούλης (συνταξιούχος σήμερα), καθηγητής της Υδραυλικής Μηχανικής, στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης επί 40 χρόνια.

Ο κ. Σούλης μάλιστα είχε κάνει παλαιότερα (2017) έναν αρχικό σχεδιασμό για την κατασκευή του φράγματος Τεμένους και αναφέρθηκε ακριβώς σ’ αυτό με θέμα: «Μεταφορά ύδατος από το φράγμα Τεμένους προς την πεδιάδα της Δράμας». Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, ότι ο κ. Σούλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα και ο πατέρας του χρημάτισε Δασάρχης Δράμας για 16 χρόνια.

Στη σύσκεψη, εκτός από τον βουλευτή κ. Κυριαζίδη και τον καθηγητή κ. Σούλη, συμμετείχαν: ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μουρβετίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πατακάκης, ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδης, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Δράμας κ. Μαυρίδης, η διευθύντρια Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Δράμας κα. Σαρήγκολη, εκπρόσωποι και πρόεδροι ΤΟΕΒ του Νομού Δράμας και άλλοι.

Σούλης: Θα μπορούν να αρδεύονται 40.000 στρ.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι όσα λέει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο καθηγητής κ. Σούλης, αναφερόμενος στην άρδευση του κάμπου της Δράμας από το Νέστο ποταμό. Όπως λέει για την κατασκευή του φράγματος Τεμένους, «αφορά την άρδευση της περιοχής της Δράμας, από το Παρανέστι μέχρι το Δοξάτο, περίπου 40.000 στρέμματα. Η όλη διαδικασία για την άρδευση του κάμπου της Δράμας, από τη Νέα Ζίχνη και την Αλιστράτη αγγίζει περίπου 380.000 στρέμματα. Η διαδικασία αυτή με την παροχή που δίνουμε, μπορεί να αρδεύσει περίπου 40.000 στρέμματα».

Ερωτώμενος για το πώς μπορεί να γίνει αυτό, σημειώνει ότι «θα πρέπει να κατασκευαστεί το φράγμα που Τεμένους της ΔΕΗ, το οποίο είχε προγραμματιστεί πριν από 50 περίπου χρόνια. Από τότε παίρνει διαρκώς αναβολές και θα μπορεί να παράγει περίπου 20-25 MW. Ένας τμήμα της ισχύος αυτής, θα το μεταδώσει στα αντλιοστάσια για να μεταφέρει το νερό σε αντίστοιχα υψόμετρα, όπου μετά θα κινηθεί κάτω προς τη Δράμα».

Ερωτώμενος αν με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένα τόσο μεγάλο έργο, σημειώνει ότι «αυτό μπορεί να γίνει με σύμπραξη ιδιωτικών εταιρειών, αν δεν μπορεί να το κάνει το ελληνικό κράτος και η ΔΕΗ. Με ΣΔΙΤ δηλαδή. Εφόσον το φράγμα θα παράγει και ισχύ, μπορεί να γίνει. Ένα τμήμα του φράγματος, θα μπορεί να δουλεύει και ως μπαταρία. Θα λειτουργεί δηλαδή ως ένα μέρος άντλησης και αποταμίευσης. Για να γίνει αυτό, ένα τμήμα των υδροστρόβιλων από το σύστημα της Πλατανόβρυσης, μπορεί να μετατραπεί σε αντλίες. Το ίδιο δηλαδή να παράγει ενέργεια την ημέρα και το βράδυ να λειτουργεί ως αντλία, ανάποδα, να φέρνει νερό από τον ταμιευτήρα που θα γίνει μεταξύ Τεμένους και Πλατανόβρυσης προς τα πάνω».

Χωρίς σχεδιασμό και μελέτη

Στην ερώτηση αν σήμερα υπάρχει σχεδιασμός και μελέτες για ένα τέτοιο έργο, ο κ. Σούλης απαντάει αρνητικά. Σημειώνει μάλιστα ότι παλαιότερα είχαν γίνει προσπάθειες  και ότι ενδιαφέρθηκαν όλοι οι νομάρχες και αντιπεριφερειάρχες, παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.

Εξηγεί μάλιστα ότι, η περιοχή της Δράμας δεν έχει δυνατότητα για μικρά φράγματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειες μικρής βάσεως μέχρι 50 kW, καθώς δεν έχει έντονες βροχοπτώσεις. «Τέτοιες περιοχές είναι η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος και η Στερεά, όπου έχουμε έντονες βροχοπτώσεις.  Έχουμε πολλά ρυάκια εκεί, όπου κάθε Κοινότητα μπορεί να παράγει 50 kW, μικρά δηλαδή φράγματα. Είναι η τεχνική με την έλξη του Αρχιμήδη. Όπως μεταφέρουμε τα σιτάρι από τα πλοία για παράδειγμα, με ένα ελικοφόρο σύστημα. Η Δράμα δεν έχει τόσο πολύ νερό για να έχει τέτοια διαδικασία. Πιο προσοδοφόρα είναι η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος».

Χαρακτηριστικά τονίζει ο ίδιος, ότι, «το έργο αυτό στο Τέμενος θα μπορεί να παράγει από 20MW ίσως και παραπάνω. Ελάχιστο ποσοστό, γύρω στα 4-5 MW θα δοθούν στις αντλίες. Το υπόλοιπο είναι κέρδος. Ας πάρει το 70% ο ιδιώτης και το υπόλοιπο στο κράτος. Αρκεί όμως να γίνει το έργο».

Και στο σημείο αυτό ανέφερε ότι «χρειάζεται κοινωνική πίεση, συλλογική. Θα πρέπει να ενωθούν οι τρεις ενδιαφερόμενοι Δήμοι (Παρανεστίου, Δοξάτου και Δράμας) και μαζί με την αντιπεριφέρεια να διεκδικήσουν».

Η εργασία του κ. Σούλη

Την εργασία αυτή ο κ. Σούλης την είχε υλοποιήσει το 2017 με τον μεταπτυχιακό φοιτητή τότε κ. Φυνδανή, Διπλ. Τοπογρ. Μηχ. ΜΔΕ Υδραυλικής Μηχανικής και περιληπτικά λέει τα εξής: «Η κατασκευή του τρίτου υδροηλεκτρικού έργου στη θέση Τέμενος, έχει προγραμματιστεί για να παράγει ηλεκτρική ισχύ περίπου 27 MW, αλλά και για να ρυθμίζει τις παροχές του Νέστου ποταμού.

Τμήμα της παροχής αυτής θα αρδεύσει την πεδιάδα της Δράμας. Προτείνεται λοιπόν η διερεύνηση του τρόπου μεταφοράς του απαιτούμενου ύδατος. Η μεταφορά αυτή θα γίνει με συνδυασμό κλειστών και ανοικτών αγωγών και με συνδυασμό αντλιοστασίου και δεξαμενής σε κατάλληλη τοποθεσία.

Η μελέτη θα χωριστεί σε τέσσερα διαφορετικά στάδια. Από το φράγμα του Τεμένους με φυσική ροή μέσω κλειστών αγωγών (πολυαιθυλένιο) θα διοχετεύεται το νερό προς το αντλιοστάσιο σε απόσταση 20 χλμ. Οι αντλίες θα μεταφέρουν με κλειστό αγωγό από χυτοσίδηρο το νερό σε δεξαμενή σε κατάλληλη τοποθεσία. Από τη δεξαμενή θα μεταφέρεται με κλειστούς αγωγούς σε θέση όπου με φυσική ροή (ανοικτούς αγωγούς) το νερό θα μεταφέρεται προς την πεδιάδα της Δράμας. Η έρευνα θα δώσει τα ακριβή μήκη των αγωγών, την ισχύ των αντλιών και τις θέσεις όπου θα κατασκευαστούν οι υδραυλικές κατασκευές».

Κυριαζίδης: Σε κανένα επίπεδο δεν εκμεταλλευτήκαμε τον Νέστο

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Κυριαζίδης μετά την σύσκεψη, επισημαίνει: «Αντιλήφθηκαν όλοι ότι είναι αναγκαίο να εκμεταλλευτούμε αυτά με τα οποία μας προίκισε η φύση. Έχουμε για παράδειγμα το Νέστο, τον οποίον δεν εκμεταλλευτήκαμε σε κανένα επίπεδο. Ούτε από πλευράς πλεύσης, ούτε από πλευράς ενίσχυσης της άρδευσης.

Κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική μου θητεία, προσπάθησα να πιέσω και να αναδείξω και υπήρξε δέσμευση ότι θα προχωρήσει η δημιουργία του Τεμένους και ενός μεσοσταθμού. Είναι υποχρεωμένοι, στη σύμβαση υπάρχει. (σ.σ. Ήταν υποχρέωση της ΔΕΗ, παρ’ όλα αυτά ποτέ δεν προχώρησε)»

Όπως τονίζει ο κ. Κυριαζίδης, «Το νερό του Νέστου εκμεταλλεύτηκε η Καβάλα, η Ξάνθη και εμείς μείναμε εκτός, ακόμα και σε άλλα ζητήματα. Ακόμα και με τα ΤΟΕΒ και εκεί παρατηρήθηκε μια δυσκαμψία, μια μη καλή λειτουργία. Ευθύνες έχουμε όλοι. Άρα είναι ζήτημα συλλογικό, να προσπαθήσουμε να επιβιώσει από πλευράς της τοπικής πρωτογενούς παραγωγής τομέα.

Όπως και για το Νευροκόπι, όπου έχω προχωρήσει σε κινήσεις για το Καρβουνόρεμα. Συνεννοηθήκαμε και με τον υπουργό κ. Τσιάρα, ο οποίος περιμένει τη μελέτη από πλευρά του Νευροκοπίου που είναι σχεδόν έτοιμη».

Ερωτώμενος για το τι έχουμε στα χέρια μας σήμερα ως Δράμα για το φράγμα Τεμένους, ο ίδιος απαντάει αρνητικά: «Ουσιαστικά δεν υπάρχει τίποτα. Μέχρι σήμερα θα έπρεπε να έχει ήδη κατασκευαστεί. Έχουμε τα πρώτα δείγματα. Είχε προχωρήσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με ευθύνη του συμπατριώτη μας καθηγητή κ. Ιωάννη Σούλη που είναι ειδικός στα ζητήματα αυτά. Ο ίδιος μας έκανε μια ανάλυση και οφείλουμε να την εκμεταλλευτούμε και να προχωρήσουμε.

Χρειάζεται όμως μια πίεση για ένα έργο που σώζει την πεδιάδα της Δράμας και όχι μόνο και θα μπορούσαμε να το εκμεταλλευτούμε και αρδευτικά και υδροδοτικά. Δεν το κάναμε, έχουμε ευθύνες. Εμείς σήμερα που είμαστε εδώ, έχουμε την πολιτική ευθύνη αλλά και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης να το κάνουμε, να πιέσουμε για να προχωρήσει το ζήτημα αυτό».