Ομόφωνα από τη Δημοτική Επιτροπή Δράμας
Στην Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών ΑΜΘ
με δυνατότητα μείωσης του ενεργειακού
κόστους στη ΔΕΥΑ ο Δήμος Δράμας
Δημιουργία σταθμών Α.Π.Ε. με συμψηφισμό ρεύματος στη ΔΕΗ
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ της, για συμμετοχή του Δήμου στην Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, έδωσε ομόφωνα τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Δράμας.
Η Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ένταξη των διαφόρων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως Δήμων και Περιφερειών και των Νομικών τους Προσώπων και Επιχειρήσεων, με στόχο τη δημιουργία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προς εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία τους.
Η ομόφωνη έγκριση για ένταξη του Δήμου Δράμας στην Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών, αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για το Δήμο Δράμας, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την ονομασία «Απόλλων» το οποίο υπηρετεί την εθνική ενεργειακή και κοινωνική πολιτική αποτελώντας το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα.
Μείωση του ενεργειακού κόστους
Τι ακριβώς εξυπηρετεί όμως η Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών ΑΜΘ; Στόχο έχει τη μείωση του ενεργειακού κόστους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α ΄ και Β΄ βαθμού, των Τοπικών Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των διαδόχων τους.
Επί της ουσίας, το πρόγραμμα θα βοηθήσει γενικά αδειοδότηση, χρηματοδότηση και δημιουργία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Και φυσικά όπως γίνεται κατανοητό, πρόκειται ουσιαστικά για Οργανισμούς που χρησιμοποιούν συστήματα άντλησης υδάτων.
Όπως είναι γνωστό, τα συστήματα λειτουργίας άντλησης υδάτων, όπως οι γεωτρήσεις των ΤΟΕΒ, ή τα αντλιοστάσια των Δήμων για ύδρευση και φυσικά οι ΔΕΥΑ, έχουν τεράστιο κόστος όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα ή ακόμα και ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) και αυτό φάνηκε τα προηγούμενα χρόνια.
Το τεράστιο κόστος με το οποίο χρεώθηκαν οι ΤΟΕΒ, τα αντλιοστάσια ύδρευσης, αλλά και οι ΔΕΥΑ, γονάτισαν κυριολεκτικά τις δημοτικές επιχειρήσεις και τους Δήμους, με αποτέλεσμα πολλές ΔΕΥΑ στη χώρα να αντιμετωπίζουν ακόμα και το κλείσιμό τους.
Στο πλαίσιο αυτό και μέσα από την Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών σε κάθε Περιφέρεια, όλοι αυτοί οι Οργανισμοί και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις, θα μπορέσουν στο μέλλον να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, με τη βοήθεια σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Πρόκειται κυρίως για τη δημιουργία μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών κυρίως – για παράδειγμα για τη ΔΕΥΑ Δράμας. Με τον τρόπο αυτό, ένας μικρός φωτοβολταϊκός σταθμός στην περιοχή της ΔΕΥΑ Δράμας, θα μπορούσε να μειώσει το ενεργειακό της κόστος κατά ένα μεγάλο μέρος και έτσι θα μπορέσει να εξοφλήσει το μεγάλο χρέος που έχει ήδη στη ΔΕΗ.
Το ίδιο και για όσους Δήμους ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα, αλλά και τους ΤΟΕΒ για τα αντλιοστάσιά τους, όσον αφορά στο ζήτημα της άρδευσης.
Η μείωση του ενεργειακού κόστους θα μπορεί να γίνεται με τη μέθοδο του εικονικού συμψηφισμού.
Η διάρκεια της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών έχει ορισθεί για 30 χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό, η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Δράμας, ενέκρινε τη συμμετοχή του Δήμου στην Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών (ΕΚΠ) ΑΜΘ, το καταστατικό για τη σύσταση της ΕΚΠ, καθώς και την συναίνεση του Δήμου Δράμας στην υποβολή αιτήματος από την ΕΚΠ στο ΔΕΔΔΗΕ για τη λήψη των προβλεπόμενων στοιχείων κατανάλωσης για τις παροχές που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα.