Home > Εκδηλώσεις > Έκθεση φωτογραφίας και εκπαιδευτική δράση στο Δοξάτο Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 83η επέτειο της μαζικής εκτέλεσης 350 Δοξατινών, στις 29 Σεπτεμβρίου 1941

Έκθεση φωτογραφίας και εκπαιδευτική δράση στο Δοξάτο Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 83η επέτειο της μαζικής εκτέλεσης 350 Δοξατινών, στις 29 Σεπτεμβρίου 1941

Έκθεση φωτογραφίας

και εκπαιδευτική δράση στο Δοξάτο

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 83η επέτειο της μαζικής εκτέλεσης 350 Δοξατινών, στις 29 Σεπτεμβρίου 1941

 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 83η επέτειο της μαζικής εκτέλεσης 350 Δοξατινών, στις 29 Σεπτεμβρίου 1941, από τον κατοχικό Βουλγαρικό Στρατό, διοργανώνεται έκθεση φωτογραφίας και εκπαιδευτική δράση με θέμα «Συνάντηση με τη μνήμη στον χώρο».  Στο Ιστορικό Δημαρχείο Δοξάτου θα παρουσιαστούν φωτογραφίες από χώρους οι οποίοι αναφέρονται σε εγκλήματα του Ναζισμού και των δυνάμεων του Άξονα κατά άμαχου πληθυσμού στην Ευρώπη. Το υλικό αποτελεί προϊόν της επιτόπιας έρευνας του φωτογράφου σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και σε μαρτυρικούς τόπους στην Ελλάδα. Το φωτογραφικό υλικό που θα παρουσιαστεί, αποτελεί μέρος της γενικότερης έκθεσης «Χώροι Μνήμης, Τόποι Μαρτυρίου» του Νίκου Κοσμίδη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στις 13:00, στο Ιστορικό Δημαρχείο Δοξάτου. Η έκθεση θα παραμείνει για σύντομο χρονικό διάστημα στο Δοξάτο και θα είναι ανοιχτή σε επισκέψεις μαθητών 10-18 ετών. Η ξενάγηση των μαθητών περιλαμβάνει συζήτηση με τον φωτογράφο για το περιεχόμενο των φωτογραφιών, καθώς και για ζητήματα τα οποία άπτονται της διαχείρισης των χώρων μνήμης.

Η έκθεση «Χώροι μνήμης, Τόποι μαρτυρίου», εισαγάγει φωτογραφικά τον επισκέπτη σε ποικίλες πτυχές των δύο Παγκόσμιων Πολέμων και του Ολοκαυτώματος. Κατά την περίοδο 2022-2023, θεματικές της παρουσιάστηκαν στην Ξάνθη, στα Γρεβενά, στην Καβάλα, στο Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου και στο Μουσείο Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας της Λαμίας, στοχεύοντας στη γνωριμία του κοινού και ιδιαίτερα των μαθητών με την έννοια της χωρικότητας της μνήμης. Επιπροσθέτως, η έκθεση επιχειρεί να διαλεχθεί με χώρους ανάλογου ιστορικού ενδιαφέροντος στις περιοχές όπου φιλοξενείται.

Ο Νίκος Κοσμίδης είναι Υπ. Διδάκτορας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με επιβλέποντα τον Καθηγητή κ. Γιάννη Κολοκοτρώνη. Το αντικείμενο της έρευνάς του αφορά στη μελέτη των αισθητικών, θεολογικών και πολιτικών διαστάσεων της διαχείρισης χώρων μνήμης. Είναι υπεύθυνος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, με έδρα την Ξάνθη. Συμμετέχει στον συντονισμό του προγράμματος Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού, το οποίο αποσκοπεί στην ανάδειξη όψεων της ιστορικής, κοινωνικής και υλικής μνήμης, με διαγενεακή προσέγγιση. Για τη συμβολή του σε ζητήματα διατήρησης της ιστορικής μνήμης, τιμήθηκε με το μετάλλιο “Meritorious for the Treblinka Museum” από το Μουσείο της Τρεμπλίνκα στην Πολωνία. Την έκθεση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Δοξάτου και το πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού.