Ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Μάρης μιλάει στον «Π.Τ.»
«Απαιτείται ιδιαίτερα εξειδικευμένο
προσωπικό για το Τμήμα Οινολογίας
που είναι δύσκολο να βρεθεί στη χώρα»
► Σύντομα τα έργα συντήρησης του κτιρίου με 500.000 ευρώ
► Μέχρι τα Χριστούγεννα η πιστοποίηση του νέου Τμήματος Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΦΤΑΣΕ ΠΛΕΟΝ η ώρα, και από την ερχόμενη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου ξεκινούν τα πρώτα μαθήματα και στην Ανώτατη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, ανοίγουν και τα δύο πανεπιστημιακά Τμήματα της Δράμας, το Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, καθώς και το Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, ενταγμένα πλέον από τον Φεβρουάριο του 2024 στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Όπως έχουμε ήδη δημοσιεύσει, είναι η τελευταία ακαδημαϊκή χρονιά κατά την οποία τα δύο Τμήματα θα λειτουργήσουν μ’ αυτό το αντικείμενο, ενώ από την ακαδημαϊκή χρονιά 2025 – 2026 αλλάζουν αντικείμενο και γίνονται: Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας το πρώτο και Οινολογίας και Αμπελουργίας το δεύτερο.
Ήδη μόλις προχθές το Υπουργείο Παιδείας έδωσε τα πλήρη στοιχεία των εγγεγραμμένων φοιτητών στα δύο τμήματα, και από αυτά συνάγεται ότι, ειδικά στο Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, ενώ είχαν περάσει 80 άτομα, εν τέλει εγγράφηκαν για να το παρακολουθήσουν 50, ενώ στη Δασολογία 23 άτομα.
Προετοιμασίες
Σχετικά με το άνοιγμα των Τμημάτων της Δράμας από την ερχόμενη Δευτέρα και την έναρξη των μαθημάτων, μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Φώτης Μάρης, ο οποίος αναφέρεται στην προετοιμασία που έχει γίνει σχετικά με τα δύο Τμήματα της Δράμας.
Αρχικά του θέτουμε το ερώτημα αναφορικά με το ζήτημα της συντήρησης των κτιρίων της Δράμας, το οποίο γενικότερα παρουσιάζει ορισμένα προβλήματα. Όπως σημειώνει επ’ αυτού, έχει ήδη βγει η προκήρυξη για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων της Δράμας με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ και για την Καβάλα με 2.500.000 ευρώ. Έχει δημοπρατηθεί επίσης και ποσό 1 εκατ. ευρώ, για τα ψηφιακά και για τις δύο πόλεις.
Αυτό που εξηγεί είναι ότι, «υπάρχει ένα ζήτημα καθίζησης στο βόρειο Τμήμα του κτιρίου σε μια αίθουσα η οποία παραμένει κλειστή εδώ και χρόνια».
Τονίζει δε, ότι «έχει ολοκληρωθεί η μελέτη στατικής επάρκειας, η οποία δείχνει ότι δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα στο κτίριο και όλο αυτό θα αντιμετωπιστεί με την εργολαβία. Προς το παρόν έχουν ξεκινήσει κάποιες παρεμβάσεις με δικά μας συνεργεία δι’ αυτεπιστασίας».
Όσον αφορά το διοικητικό κομμάτι, διευκρινίζει ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η μετάπτωση των υπαλλήλων και όπως εξηγεί, «έχουμε ακόμα πολλή δουλειά και θα μας πάρει όλο το 2025 για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων».
Ερωτώμενος επίσης για το ζήτημα της ενοικίασης δωματίων για πρώτη φορά για φοιτητές στη Δράμα, είπε ότι σύντομα η προκήρυξη «θα ευοδωθεί».
Επάρκεια προσωπικού
Αναφορικά με το ζήτημα της επάρκειας του προσωπικού, ο κ. Μάρης σημειώνει ότι έχει ήδη βγει η προκήρυξη για την ακαδημαϊκή εμπειρία, διευκρινίζοντας ότι «η εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν είναι σημαντική», και τονίζει ότι «ενεργοποιούμε και τους πανεπιστημιακούς υπότροφους ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες που υπάρχουν».
Επίσης, αναφορά κάνει και στο θέμα της λειτουργίας του νέου Τμήματος από τον επόμενο Σεπτέμβριο του 2025, το Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας, λέγοντας ότι «σ’ αυτό τον τομέα έχουν γίνει βήματα, έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα σπουδών και ο φάκελος έχει υποβληθεί από το Πανεπιστήμιο στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), ώστε να έχουμε την πιστοποίησή του μέχρι τα Χριστούγεννα».
Πρόβλημα προσωπικού με το Οινολογίας – Αμπελουργίας
Ερωτώμενος από τον «Π.Τ.», αν το προσωπικό που θα έρθει στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα επαρκεί και για τα νέα Τμήματα από την επόμενη ακαδημαϊκή χρόνια, ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Μάρης, επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι, «για το Τμήμα Οινολογίας – Αμπελουργίας έχουμε πολύ δρόμο, γιατί το προσωπικό το οποίο αναζητούμε και με τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει, είναι δύσκολο να βρεθεί στη χώρα. Πρόκειται για πολύ εξειδικευμένο προσωπικό και αυτό θα μας πάρει συστηματική προσπάθεια που θα γίνεται τα επόμενα χρόνια, για να μπορέσουμε να στελεχώσουμε το Τμήμα με προσωπικό κατάλληλο και υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό».
Αναφερόμενος στο Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας, τονίζει ότι «εκεί θα χρειαστεί στην κατανομή των θέσεων την οποία θα μας δώσει το Υπουργείο στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, να μπορέσουμε να κατανείμουμε τις θέσεις έτσι ώστε να καλύψουμε το κομμάτι της Κλιματικής Ανθεκτικότητας περισσότερο. Στο κομμάτι του Φυσικού Περιβάλλοντος είμαστε καλυμμένοι».