Home > νέα > Στις 18, 19, 20 Οκτωβρίου το 8ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Via Egnatia στην Π.Ε. Δράμα-Ανοιχτά Μουσεία Μνήμη και Ιστορία

Στις 18, 19, 20 Οκτωβρίου το 8ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Via Egnatia στην Π.Ε. Δράμα-Ανοιχτά Μουσεία Μνήμη και Ιστορία

Ανοιχτά Μουσεία Μνήμη και Ιστορία

Στις 18, 19, 20 Οκτωβρίου

το 8ο Περιφερειακό Φεστιβάλ

Via Egnatia στην Π.Ε. Δράμα

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου ο δρόμος 10 χλμ. Μαυρολεύκη – Καλαμπάκι

 

 

ΣΤΙΣ 18, 19 και 20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το 8ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Via Egnatia στην Π.Ε. Δράμας, με κεντρικό τίτλο «VIA EGNATIA Αμφίπολη – Δράμα – Φίλιπποι».

Πρόκειται για μια θεσμοθετημένη ετήσια εκδήλωση ευρείας απήχησης, με στόχο την ανάδειξη και ενίσχυση του πολιτιστικού γίγνεσθαι της περιοχής, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητα της ζωής των πολιτών.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης αποτελεί βασική πύλη εισόδου στην Ευρώπη και τόπο με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Χαρακτηρίζεται από έναν ιδιαίτερο υψηλό πλούτο πολιτιστικών πόρων, στον απόηχο στοιχείων της αρχαιοελληνικής και βυζαντινής παράδοσης, ενταγμένων σήμερα στη σύγχρονή ζωή, όπως στοιχείων πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας του ανθρωπογενούς και δομημένου περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, ο τομέας του πολιτισμού, αποτελεί τμήμα του ανθρώπινου περιβάλλοντος και σύνθεση στοιχείων της ανθρώπινης δραστηριότητας, δυνατοτήτων και συνηθειών. Ο σημερινός Νομός Δράμας αποτελεί μία γεωγραφική ενότητα, η οποία προσδιορίζεται από έναν περιφερειακό ορεινό όγκο, όπου τα πρώτα ίχνη της ανθρώπινης παλαιολιθικής δραστηριότητας και τα διάσπαρτα αρχαιολογικά ευρήματα, μαρτυρούν τη συνεχή κατοίκησή του. Στο ως άνω πλαίσιο, χαρακτηριστικό γνώρισμα στη διαχρονική πορεία της περιοχής της Δράμας, αποτέλεσε το πέρασμα της αρχαίας Εγνατίας Οδού (ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς και εμπορικούς δρόμους), η οποία κατασκευάστηκε πάνω στα ίχνη ενός αρχαίου προ ρωμαϊκού δρόμου, συνδέοντας τη Ρώμη με τις κτίσεις της στην Ανατολή.

Η Εγνατία οδός, στην πορεία της από την Αμφίπολη προς τους Φιλίππους, μετά τις βόρειες υπώρειες του Παγγαίου, περνούσε από την περιοχή της σημερινής Μαυρολεύκης και εν συνεχεία, διασχίζοντας τα έλη με τη βοήθεια γεφυριών, περνούσε από τον αρχαίο οικισμό του Καλαμπακίου (ο οποίος αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στο οδικό δίκτυο Μακεδόνων και Ρωμαίων), όπως μαρτυρεί και η ενεπίγραφη αμφίγραμμη στήλη-σταδιοδείκτης της οδού (τέλη 3ου-αρχές 2ου π.Χ.). Μάλιστα, ο σταδιοδείκτης αποτελεί δείγμα των έργων οδοποιίας που πραγματοποιήθηκαν στην εποχή των Μακεδόνων, ενώ ο μιλιοδέκτης της Εγνατίας οδού από την ίδια περιοχή, βεβαιώνει πως η μεγάλη ρωμαϊκή οδός ακολούθησε το οδικό δίκτυο των Μακεδόνων, στην πορεία της από την Αμφίπολη στους Φίλιππους. Κατόπιν από το Καλαμπάκι, η Εγνατία οδός συνέχιζε νοτιοανατολικά, φθάνοντας στη μνημειακή αψίδα της αρχαίας πόλης των Φιλίππων. Παράλληλα, οι διακλαδώσεις της αρχαίας οδού διευκόλυναν την προσβασιμότητα και ενίσχυαν την επικοινωνία των κοινωνιών.

Σήμερα, τα φεστιβάλ και οι πολυποίκιλες εκδηλώσεις αποτελούν δράσεις, οι οποίες επιδιώκουν να καθιερωθούν ως σήμα κατατεθέν ενός τόπου, με προστιθέμενη αξία στην όλη διαχείριση.

Ανοιχτά Μουσεία Μνήμη και Ιστορία

Οι εκδηλώσεις για το Φεστιβάλ VIA EGNATIA, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοικτά Μουσεία Μνήμη και Ιστορία». Μουσειακοί και εκθεσιακοί χώροι σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, ανοίγουν τις πύλες τους και υποδέχονται τους επισκέπτες στην ιστορία, την τέχνη τον πολιτισμό, συμμετέχοντας στην κοινή προσπάθεια ανάδειξης της ιστορικής πορείας του ανθρώπινου πολιτισμού.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου και ώρα 19:30 στο Πάρκο Γλυπτών του Διοικητηρίου Δράμας, θα διεξαχθεί μουσική συναυλία των GRIKANTA, ένα Italian/Greek Folk μουσικό σχήμα σε ένα ταξίδι με ακούσματα και χορούς της Νοτίου Ιταλίας. Θα ακολουθήσεις μουσικοχορευτικός πρόλογος από το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας.

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ VIA EGNATIA:  Λαϊκός Αγώνας Δρόμου στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού.

Πρώτος δρόμος 10 χιλιομέτρων (Μαυρολεύκη-Καλαμπάκι), για άνδρες & γυναίκες.

Δεύτερος Δρόμος Περιπατητικός 800 μέτρων (Καλαμπάκι), για οικογένειες και παιδιά.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα  «Ζωγραφίζω ένα παραμύθι»: Οι μικροί μας φίλοι θα ακούσουν αποσπάσματα από ένα παραμύθι, θα ζωγραφίσουν και θα γράψουν τη δική τους ιστορία.

Στην εκδήλωση «Μαθαίνω την παραδοσιακή φορεσιά»: Τα παιδιά θα μάθουν την πολιτιστική τους κληρονομιά και μέσα από μία ιστορική διαδρομή, θα κατασκευάσουν χειροποίητες φιγούρες. Με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου.

Παράλληλες εκδηλώσεις (μουσικοί ήχοι, ζωγραφική προσώπου για παιδιά, εικαστικές

παρεμβάσεις) θα εμπλουτίσουν και θα ενισχύσουν την όλη διοργάνωση.